Kuřecí Satay s arašídovou omáčkou

Tradiční asijský pokrm tvořený ze špízů z kuřecího prsa v marinádě a výrazné arašídové omáčky. Jídlo, které si zamilujete.

Počet porcí:

4

Hotovo do:

40 min

Speciální vybavení:

gril/grilovací pánev pro mřížky na mase

Dobré:

oběd / večeři

Chcete nám udělat radost a ukázat, jak se vám recept povedl připravit? Budeme rádi, když nás zmíníte u fotky anebo videa na Instagramu. Stačí nás označit jako @lubojatzky_couple. Budeme se těšit!

Uvařili jste tento recept?

Představení

O kuřecím Satay a arašídovou omáčkou

Pokud máte rádi asijská jídla,  určitě znáte kuřecí Satay s arašídovou omáčkou. Je to poměrně jednoduchý pokrm, kdy se namarinují kousky kuřecího prsa v marinádě z kokosového mléka a červené thajské kari pasty, následně se maso napíchá na špízy a ugriluje anebo opeče na pánvi. Poté se špízy namáčí do výrazné arašídové omáčky a k tomu se přikusuje salátová okurka, opražené arašídy a třeba kuskus připravený v zeleninovém vývaru.

Suroviny

Marináda a maso:

  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 a 1/2 ČL červené curry pasty
  • 1 ČL sušeného kari koření
  • 1/2 ČL soli
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 4 PL kokosového mléka (odebereme z konzervy určené do arašídové omáčky) 
  • 1/2 ČL třtinového cukru
  • Šťáva z 1/4 limety

Arašídová omáčka:

  • 2 a 1/2 ČL červené curry pasty
  • 80 g arašídového krému
  • 25 g třtinového cukru
  • 1 PL sójové omáčky
  • 2 PL jablečného octu
  • 90 g studené vody
  • Konzerva (200 ml) kokosového mléka
  • Špetka soli

Příloha:

  • 100 g celozrnného kuskusu (případně rýže) 
  • 200 g zeleninového vývaru
  • 1 menší salátová okurka
  • Slané arašídy
  • Chilli paprička
  • Jarní cibulka
  • Limeta
  • Listy čerstvého koriandru (případně petrželky, pokud nemáte rádi koriandr)

Postup krok za krokem

Krok 1 – Příprava masa

Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na větší kostky. Ve větší míse, kam později vložíme nakrájené maso, smícháme červenou curry pastu, sušené kari koření, sůl, najemno namletý černý pepř, kokosové mléko, cukr a šťávu z limety. Lžící promícháme, do mísy vložíme maso a v marinádě jej pečlivě obalíme. Povrch mísy přikryjeme potravinářskou fólií a vložíme do lednice marinovat.

Krok 2 – Příprava arašídové omáčky

Do malého hrnce vložíme červenou curry pastu, arašídový krém, třtinový cukr, sójovou omáčku, jablečný ocet, vodu a zbytek kokosového mléka, které zbylo v konzervě z přípravy marinády na maso. Vše lžící promícháme a provaříme na nízkém varu za občasného míchání zhruba 3-4 minuty, dokud ocet lehce nevyčpí a cukr se nerozpustí. Ochutnáme a případně osolíme, pokud je třeba. Každá sójová omáčka je totiž jinak slaná. Provařenou omáčku rozlijeme do mističek k servírování.

Krok 3 – Příprava přílohy

Kuskus připravíme dle návodu. Nevaříme jej ale ve vodě, nýbrž v zeleninovém vývaru. Jakmile je kuskus uvařený, vidličkou jej načechráme a lehce do něj vmícháme na tenké ovály nakrájenou jarní cibulku. Zbytek jarní cibulky nakrájíme a necháme stranou na ozdobení výsledného talíře. Salátovou okurku omyjeme a nakrájíme na silnější ovály, chilli papričku taktéž omyjeme a nakrájíme na tenké ovály. Slané arašídy opražíme nasucho na pánvi. Poté je nožem na prkýnku nasekáme najemno. Limetku omyjeme a nakrájíme na úhledné měsíčky. Listy koriandru omyjeme.

Krok 4 – Zhotovení masa

Namarinované kousky masa napícháme na bambusové špejle a grilujeme je ze dvou stran na grilu. Důležité je mít gril dobře rozpálený, aby se na mase udělala ta typická mřížka, rychle se na povrchu zatáhlo a uvnitř zůstalo šťavnaté. První špíz doporučujeme sejmout z grilu a rozkrojit největší kousek masa, zdali je uvnitř již hotové. Není dobré nechat špízy na grilu zbytečně dlouho, aby se maso nevysušilo.

Krok 5 – Servis

Na talíř položíme mističku s arašídovou omáčkou, přidáme kuskus, na kuskus položíme grilované kuřecí špízy a vše dozdobíme jarní cibulkou, chilli papričkou, nasekanými arašídy, okurkou, lístky koriandru a měsíčkem limety. Každý strávník si pak může sám jídlo dokyselit.

Máte chuť na něco dalšího?

Detroit Style Pizza

Mozartovy koule

Hovězí po Burgundsku