Kuřecí Satay s arašídovou omáčkou
Tradiční asijský pokrm tvořený ze špízů z kuřecího prsa v marinádě a výrazné arašídové omáčky. Jídlo, které si zamilujete.
Počet porcí:
4
Hotovo do:
40 min
Speciální vybavení:
gril/grilovací pánev pro mřížky na mase
Dobré:
oběd / večeři
Chcete nám udělat radost a ukázat, jak se vám recept povedl připravit? Budeme rádi, když nás zmíníte u fotky anebo videa na Instagramu. Stačí nás označit jako @lubojatzky_couple. Budeme se těšit!
Představení
O kuřecím Satay a arašídovou omáčkou
Pokud máte rádi asijská jídla, určitě znáte kuřecí Satay s arašídovou omáčkou. Je to poměrně jednoduchý pokrm, kdy se namarinují kousky kuřecího prsa v marinádě z kokosového mléka a červené thajské kari pasty, následně se maso napíchá na špízy a ugriluje anebo opeče na pánvi. Poté se špízy namáčí do výrazné arašídové omáčky a k tomu se přikusuje salátová okurka, opražené arašídy a třeba kuskus připravený v zeleninovém vývaru.
Suroviny
Marináda a maso:
- 500 g kuřecích prsou
- 1 a 1/2 ČL červené curry pasty
- 1 ČL sušeného kari koření
- 1/2 ČL soli
- Čerstvě mletý černý pepř
- 4 PL kokosového mléka (odebereme z konzervy určené do arašídové omáčky)
- 1/2 ČL třtinového cukru
- Šťáva z 1/4 limety
Arašídová omáčka:
- 2 a 1/2 ČL červené curry pasty
- 80 g arašídového krému
- 25 g třtinového cukru
- 1 PL sójové omáčky
- 2 PL jablečného octu
- 90 g studené vody
- Konzerva (200 ml) kokosového mléka
- Špetka soli
Příloha:
- 100 g celozrnného kuskusu (případně rýže)
- 200 g zeleninového vývaru
- 1 menší salátová okurka
- Slané arašídy
- Chilli paprička
- Jarní cibulka
- Limeta
- Listy čerstvého koriandru (případně petrželky, pokud nemáte rádi koriandr)
Postup krok za krokem
Krok 1 – Příprava masa
Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na větší kostky. Ve větší míse, kam později vložíme nakrájené maso, smícháme červenou curry pastu, sušené kari koření, sůl, najemno namletý černý pepř, kokosové mléko, cukr a šťávu z limety. Lžící promícháme, do mísy vložíme maso a v marinádě jej pečlivě obalíme. Povrch mísy přikryjeme potravinářskou fólií a vložíme do lednice marinovat.
Krok 2 – Příprava arašídové omáčky
Do malého hrnce vložíme červenou curry pastu, arašídový krém, třtinový cukr, sójovou omáčku, jablečný ocet, vodu a zbytek kokosového mléka, které zbylo v konzervě z přípravy marinády na maso. Vše lžící promícháme a provaříme na nízkém varu za občasného míchání zhruba 3-4 minuty, dokud ocet lehce nevyčpí a cukr se nerozpustí. Ochutnáme a případně osolíme, pokud je třeba. Každá sójová omáčka je totiž jinak slaná. Provařenou omáčku rozlijeme do mističek k servírování.
Krok 3 – Příprava přílohy
Kuskus připravíme dle návodu. Nevaříme jej ale ve vodě, nýbrž v zeleninovém vývaru. Jakmile je kuskus uvařený, vidličkou jej načechráme a lehce do něj vmícháme na tenké ovály nakrájenou jarní cibulku. Zbytek jarní cibulky nakrájíme a necháme stranou na ozdobení výsledného talíře. Salátovou okurku omyjeme a nakrájíme na silnější ovály, chilli papričku taktéž omyjeme a nakrájíme na tenké ovály. Slané arašídy opražíme nasucho na pánvi. Poté je nožem na prkýnku nasekáme najemno. Limetku omyjeme a nakrájíme na úhledné měsíčky. Listy koriandru omyjeme.
Krok 4 – Zhotovení masa
Namarinované kousky masa napícháme na bambusové špejle a grilujeme je ze dvou stran na grilu. Důležité je mít gril dobře rozpálený, aby se na mase udělala ta typická mřížka, rychle se na povrchu zatáhlo a uvnitř zůstalo šťavnaté. První špíz doporučujeme sejmout z grilu a rozkrojit největší kousek masa, zdali je uvnitř již hotové. Není dobré nechat špízy na grilu zbytečně dlouho, aby se maso nevysušilo.
Krok 5 – Servis
Na talíř položíme mističku s arašídovou omáčkou, přidáme kuskus, na kuskus položíme grilované kuřecí špízy a vše dozdobíme jarní cibulkou, chilli papričkou, nasekanými arašídy, okurkou, lístky koriandru a měsíčkem limety. Každý strávník si pak může sám jídlo dokyselit.