Mozartovy koule

Kulička potažená hořkou čokoládou a ozdobená nasekanými pistáciemi. A uvnitř? Uvnitř vrstvička mandlového marcipánu, pistáciového marcipánu a domácího nugátu. Může být vůbec něco lepšího?

Počet porcí:

24 kuliček

Doba přípravy:

1 hod. (+ 2 a půl hod. zachlazení)

Kdy podávat:

Vánoční cukroví / dezert

 O receptu

Pokud milujete klasické kupované mozartovy koule, tak po těhle se nejspíš utlučete.❤️🤭

Suroviny

Světlý marcipán:

  • 108 g mandlové mouky (anebo najemno namletých neslaných mandlí zbavených slupky)
  • 135 g moučkového cukru
  • 1 ČL mandlového extraktu
  • 24 g studené vody (možná lehce méně, podle vlhkosti mandlí)

    Pistáciový marcipán:

    • 60 g mandlové mouky
    • 90 g moučkového cukru
    • 26 g nesolených pražených pistácií
    • 3/4 ČL mandlového extraktu
    • 1 ČL rumového extraktu
    • 15 g studené vody (možná lehce více, podle vlhkosti mandlí a pistácií)

      Nugát:

      • 65 g lískooříškového másla s mléčnou čokoládou
      • 80 g mléčné čokolády s obsahem kakaa 30 %

        Poleva:

        • 110 g polohořké čokolády s obsahem kakaa 60 %

          Na dozdobení:

          • pistácie (množství dle potřeby)

            Líbí se vám tento recept? Nezapomeňte se podívat na obsah s dalšími 215 do detailu popsanými recepty v našich dvou ULALA kuchařkách. Kuchařky s chuťově vyladěnými recepty obsahují i praktický stojánek a unikátní horní indexy, které usnadňují orientaci v postupu.

            Chci se podívat na ULALA kuchařky.

            Lubojatzky

            Zažijte ULALA ve Vaší kuchyni

            Postup

            Příprava mandlového marcipánu. Pokud nemáme mandlovou mouku, v sekacím nástavci tyčového mixéru najemno rozmixujeme mandle zbavené slupky. Jemnou směs mandlí přesypeme do misky, prosejeme k mandlím moučkový cukr a lžící promícháme. Přilijeme mandlový extrakt, postupně přiléváme také vodu a stěrkou směs třeme tak, aby vznikla marcipánová hmota. Z hmoty vytvarujeme váleček, který vložíme v potravinářské fólii do lednice a necháme jej aspoň 2 hod. vychladit.

            Příprava pistáciového marcipánu. V sekacím nástavci tyčového mixéru rozmixujeme najemno mandlovou mouku (případně mandle zbavené slupky) spolu s pistáciemi. Jemnou směs oříšků přesypeme do misky, prosejeme k nim moučkový cukr a lžící promícháme. Přilijeme mandlový a rumový extrakt, postupně přiléváme také vodu a stěrkou směs třeme tak, aby vznikla zelená marcipánová hmota. Z hmoty vytvarujeme váleček, který vložíme v potravinářské fólii do lednice a necháme jej aspoň 2 hod. vychladit.

            Příprava nugátu. V mikrovlnce na nízký stupeň (anebo klasicky nad vodní lázní) v misce rozpustíme mléčnou čokoládu, vždy po zhruba 15 sekundách směs lžičkou promícháme, aby se čokoláda zespod nezačala pálit. Do rozpuštěné čokolády přidáme oříškové máslo a lžičkou promícháme, dokud směs nebude homogenní. Poté povrch misky přikryjeme potravinářskou fólií a vložíme nugát do lednici zatuhnout. Opět zhruba na 2 hod.

            Zhotovení mozartových koulí. Nugát vyjmeme z lednice a v latexových rukavicích vhodných k potravinářskému použití kousek nugátu lžičkou nabereme. V rukách vytvoříme malou kuličku. Nejlépe to jde tak, že prsty obou rukou tlačíc proti sobě z nugátu vytvoříme kuličku. Množství nugátu nabíráme podle preference velikostí hotových mozartových koulí. Naše kulička nugátu má 3 g. Poté ukrojíme trošku pistáciového marcipánu, na prstech jedné ruky z něj vytvoříme placičku a kuličku v něm obalíme. Nechceme zbytečně moc marcipánu, opravdu jen takovou tenkou vrstvičku, takže se nebojte klidně kousek přebytečného marcipánu uštípnutím odstranit a marcipán na nugátu teplem ruky obalit tak, že bude všude jen tenká vrstvička. Poté stejným způsobem zabalíme také do světlého marcipánu.

            Hotové kuličky vložíme do lednice na 1 hod. vychladit, aby se poté snáze obalovaly v rozpuštěné čokoládě.

            Těsně před koncem doby chlazení kuliček najdeme polystyrén anebo třeba pěnovou houbičku na mytí nádobí, do které budeme za chvíli kuličky na parátku zapichovat. Hořkou čokoládu rozpustíme opět stejným způsobem jako tu mléčnou v mikrovlnce v malé misce a jdeme na namáčení kuliček. Ztuhlé kuličky vyjmeme z lednice a do kuličky píchneme párátko. Na parátku kuličku namočíme do čokolády tak, aby byla ze všech stran pokrytá čokoládou, kuličku z čokolády vyjmeme, kuličku na párátku sklopíme směrem do misky a párátkem opatrně děláme rychlý pohyb tam a zpět, aby přebytečná čokoláda stekla do mističky. Chceme opět tenkou vrstvu čokolády. Poté párátko otočíme a zapíchneme jej s kuličkou na něm do houbičky. Vršek kuličky zlehka zasypeme najemno nasekanými pistáciemi. Houbičku položíme na talířek a kuličky vložíme zachladit zhruba na 1 hod. do lednice. Poté kuličky vyjmeme, znovu si oblečeme latexové rukavice a kuličku si položíme mezi ukazováček a prostředníček dominantní ruky. Druhou rukou pak párátkem jemně točíme ve směru hodinových ručiček a jemně taháme směrem dolů, aby se párátko z kuličky uvolnilo. Uvolněné kuličky jsou takto připravené k servírování. 

            TIP: Pokud chcete kuličky věnovat někomu jako dárek, můžete každou kuličku zvlášť zabalit a věnovat jako bonboniéru.