Citronový chlebíček

Vláčný citronový chlebíček, který potěší všechny milovníky dezertů. Těsto je se zakysanou smetanou, a tak chlebíček není žádný suchar, ale šťavnatý kousek, který určitě stojí za vyzkoušení. Na povrchu chlebíčku na vás čeká citronová poleva, kterou nedoporučuju vynechat! Dodá totiž každému soustu větší rozměr a maximum chutí.

Počet porcí:

forma o objemu 1,4 l

Hotovo do:

15 min (+ 60 min odpočinutí surovin a 45 min pečení)

Speciální vybavení:

chlebíčková forma

Dobré:

ke kávě, na snídani

Chcete nám udělat radost a ukázat, jak se vám recept povedl připravit? Budeme rádi, když nás zmíníte u fotky anebo videa na Instagramu. Stačí nás označit jako @lubojatzky_couple. Budeme se těšit!

Uvařili jste tento recept?

Představení

O citronovém chlebíčku

Vláčný citronový chlebíček, který potěší všechny milovníky dezertů. Těsto je se zakysanou smetanou, a tak chlebíček není žádný suchar, ale šťavnatý kousek, který určitě stojí za vyzkoušení. Na povrchu chlebíčku na vás čeká citronová poleva, kterou nedoporučuju vynechat! Dodá totiž každému soustu větší rozměr a maximum chutí.

Citronový chlebíček nikdy nebyl dezert, který bych si v kavárně vybrala. Martin ale vyslovil přání, abychom ho zkusili vyvinout. A víte, jak to dopadlo? Nakonec je Martin tím, kdo mě nachází v kuchyni chlebíček po kouscích uzobávat, dokud nezbyde ani jeden drobeček. Takhle dobrý on je. Nechte si chutnat i vy. 🙂

Recept jsme pekli v nádherné formě s reliéfem lučního kvítí. A abyste si mohli chuťový zážitek z receptu umocnit ještě vizuálně, formy jsme pro vás naskladnili na náš e-shop.

 

Máte raději video?

Suroviny

Těsto:

  • Kůra ze 2 středních bio citronů
  • 120 g cukru krystal
  • 2 vejce vel. M šťastné slepičky
  • 60 g zakysané smetany (16 % tuku)
  • 60 g plnotučného mléka
  • 1 ČL domácího vanilkového extraktu
  • 2 PL citronové šťávy
  • 75 g másla (+ na vymazání)
  • 25 g řepkového oleje
  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • Špetka soli
  • 3/4 ČL kypřicího prášku do pečiva
  • 3/4 ČL sody

Opravdu tentokrát nepoužívejte obyčejný citron, ale kupte si bio citron, který je běžně k dostání v každém obchodě. Proč? Protože kůru budeme strouhat do chlebíčku a postřiky z obyčejných citronů nejen nejsou zdravé, ale také negativně ovlivňují chuť.

Zakysaná smetana dodá chlebíčku vláčnost, jakou si zaslouží.

V receptu kombinujeme máslo a rostlinný olej (ideálně řepkový, který nejméne ovlivňuje chuť) z toho důvodu, že máslo dodává skvělou máslovou chuť, ale olej zase napomáhá nadýchané konzistenci a jemné textuře.

Citronová poleva:

  • 120 g moučkového cukru
  • 4 ČL citronové šťávy
  • 1-2 PL vody (přidáváme postupně dle konzistence)
  • Kůra z 1 malého bio citronu

Lze použít moučkový cukr nebo také pudrový cukr.

Postup krok za krokem

Krok 1 – Příprava těsta

Do střední mísy nasypeme cukr krystal a přidáme najemno nastrouhanou kůru z citronu. Prsty obou rukou kůru do cukru vmasírujeme, aby se z kůry uvolnily esenciální oleje. Potrvá to přibližně 2 minuty, dokud není směs pečlivě „promasírovaná“.

Do čisté střední misky klepneme vejce a vidličkou je rozmícháme. Rozmíchanou vajíčkovou směs vlijeme do mísy s cukrem a kůrou a metličkou aspoň 2 minuty energicky ručně prošleháme. Směs zesvětlá a zpění. Přidáme zakysanou smetanu, metličkou promícháme, přilijeme mléko, promícháme, domácí vanilkový extrakt, promícháme, citronovou šťávu a promícháme.

Krok 2 – Předehřev trouby

Troubu předehřejeme na 165 stupňů horkovzduch a plech položíme do spodní třetiny trouby.

Krok 3 – Příprava formy

Formu s reliéfem lučního kvítí pečlivě vymažeme mašlovačkou s lehce rozpuštěným máslem.

Krok 4 – Zhotovení těsta

Do mísy k tekutým surovinám přilijeme máslo s olejem a pečlivě metličkou zamícháme, dokud se tuk nespojí se zbytkem těsta. Metličku odložíme a přichystáme si stěrku.

Jakmile je trouba nahřátá, na mísu položíme sítko, do kterého nasypeme hladkou mouku, sůl, kypřicí prášek a sodu. Prosejeme a ihned stěrkou sypké suroviny zapracujeme do tekutých. Pracujeme rychle, protože soda začíná ihned po přidání do tekutých surovin pracovat, a tak potřebujeme, aby byl chlebíček co nejrychleji v troubě. Těsto není třeba promíchat úplně dohladka. Nechceme totiž, aby se provázala vlákna lepku a výsledný chlebíček byl hutný. Z 92 % hladké těsto nalijeme do vymazané formy a chlebíček vložíme péct.

Krok 5 – Pečení

Pečeme zhruba 45 minut, anebo dokud není výsledný chlebíček propečený a při zapíchnutí špejlí do nejvyšší části těsta se na špejli žádné těsto neuchytí.

Krok 5 – Zhotovení chlebíčku

Upečený chlebíček vyjmeme z trouby, necháme ho zhruba 3 minuty odpočinout a poté chlebíček překlopíme na chladicí mřížku.

Zatímco chlebíček chladne do pokojové teploty, připravíme polevu. Do misky vložíme moučkový cukr, citronovou šťávu, vodu (přiléváme dle konzistence) a vše lžičkou promícháme. Pořád ještě lehce tekutou polevu (spíše než úplně tuhou) nalijeme na celý povrch chlebíčku pokojové teploty.

Můžeme ihned servírovat na plátky nakrojený citronový chlebíček.

Připravili jsme pro Vás postupové fotky

Máte chuť na něco dalšího?

Detroit Style Pizza

Mozartovy koule

Hovězí po Burgundsku