Citronový chlebíček
Vláčný citronový chlebíček, který potěší všechny milovníky dezertů. Těsto je se zakysanou smetanou, a tak chlebíček není žádný suchar, ale šťavnatý kousek, který určitě stojí za vyzkoušení. Na povrchu chlebíčku na vás čeká citronová poleva, kterou nedoporučuju vynechat! Dodá totiž každému soustu větší rozměr a maximum chutí.
Počet porcí:
forma o objemu 1,4 l
Hotovo do:
15 min (+ 60 min odpočinutí surovin a 45 min pečení)
Speciální vybavení:
chlebíčková forma
Dobré:
ke kávě, na snídani
Chcete nám udělat radost a ukázat, jak se vám recept povedl připravit? Budeme rádi, když nás zmíníte u fotky anebo videa na Instagramu. Stačí nás označit jako @lubojatzky_couple. Budeme se těšit!
Představení
O citronovém chlebíčku
Vláčný citronový chlebíček, který potěší všechny milovníky dezertů. Těsto je se zakysanou smetanou, a tak chlebíček není žádný suchar, ale šťavnatý kousek, který určitě stojí za vyzkoušení. Na povrchu chlebíčku na vás čeká citronová poleva, kterou nedoporučuju vynechat! Dodá totiž každému soustu větší rozměr a maximum chutí.
Citronový chlebíček nikdy nebyl dezert, který bych si v kavárně vybrala. Martin ale vyslovil přání, abychom ho zkusili vyvinout. A víte, jak to dopadlo? Nakonec je Martin tím, kdo mě nachází v kuchyni chlebíček po kouscích uzobávat, dokud nezbyde ani jeden drobeček. Takhle dobrý on je. Nechte si chutnat i vy. 🙂
Recept jsme pekli v nádherné formě s reliéfem lučního kvítí. A abyste si mohli chuťový zážitek z receptu umocnit ještě vizuálně, formy jsme pro vás naskladnili na náš e-shop.
Máte raději video?
Suroviny
Těsto:
- Kůra ze 2 středních bio citronů
- 120 g cukru krystal
- 2 vejce vel. M šťastné slepičky
- 60 g zakysané smetany (16 % tuku)
- 60 g plnotučného mléka
- 1 ČL domácího vanilkového extraktu
- 2 PL citronové šťávy
- 75 g másla (+ na vymazání)
- 25 g řepkového oleje
- 200 g hladké pšeničné mouky
- Špetka soli
- 3/4 ČL kypřicího prášku do pečiva
- 3/4 ČL sody
Opravdu tentokrát nepoužívejte obyčejný citron, ale kupte si bio citron, který je běžně k dostání v každém obchodě. Proč? Protože kůru budeme strouhat do chlebíčku a postřiky z obyčejných citronů nejen nejsou zdravé, ale také negativně ovlivňují chuť.
Zakysaná smetana dodá chlebíčku vláčnost, jakou si zaslouží.
V receptu kombinujeme máslo a rostlinný olej (ideálně řepkový, který nejméne ovlivňuje chuť) z toho důvodu, že máslo dodává skvělou máslovou chuť, ale olej zase napomáhá nadýchané konzistenci a jemné textuře.
Citronová poleva:
- 120 g moučkového cukru
- 4 ČL citronové šťávy
- 1-2 PL vody (přidáváme postupně dle konzistence)
- Kůra z 1 malého bio citronu
Lze použít moučkový cukr nebo také pudrový cukr.
Postup krok za krokem
Krok 1 – Příprava těsta
Do střední mísy nasypeme cukr krystal a přidáme najemno nastrouhanou kůru z citronu. Prsty obou rukou kůru do cukru vmasírujeme, aby se z kůry uvolnily esenciální oleje. Potrvá to přibližně 2 minuty, dokud není směs pečlivě „promasírovaná“.
Do čisté střední misky klepneme vejce a vidličkou je rozmícháme. Rozmíchanou vajíčkovou směs vlijeme do mísy s cukrem a kůrou a metličkou aspoň 2 minuty energicky ručně prošleháme. Směs zesvětlá a zpění. Přidáme zakysanou smetanu, metličkou promícháme, přilijeme mléko, promícháme, domácí vanilkový extrakt, promícháme, citronovou šťávu a promícháme.
Krok 2 – Předehřev trouby
Troubu předehřejeme na 165 stupňů horkovzduch a plech položíme do spodní třetiny trouby.
Krok 3 – Příprava formy
Formu s reliéfem lučního kvítí pečlivě vymažeme mašlovačkou s lehce rozpuštěným máslem.
Krok 4 – Zhotovení těsta
Do mísy k tekutým surovinám přilijeme máslo s olejem a pečlivě metličkou zamícháme, dokud se tuk nespojí se zbytkem těsta. Metličku odložíme a přichystáme si stěrku.
Jakmile je trouba nahřátá, na mísu položíme sítko, do kterého nasypeme hladkou mouku, sůl, kypřicí prášek a sodu. Prosejeme a ihned stěrkou sypké suroviny zapracujeme do tekutých. Pracujeme rychle, protože soda začíná ihned po přidání do tekutých surovin pracovat, a tak potřebujeme, aby byl chlebíček co nejrychleji v troubě. Těsto není třeba promíchat úplně dohladka. Nechceme totiž, aby se provázala vlákna lepku a výsledný chlebíček byl hutný. Z 92 % hladké těsto nalijeme do vymazané formy a chlebíček vložíme péct.
Krok 5 – Pečení
Pečeme zhruba 45 minut, anebo dokud není výsledný chlebíček propečený a při zapíchnutí špejlí do nejvyšší části těsta se na špejli žádné těsto neuchytí.
Krok 5 – Zhotovení chlebíčku
Upečený chlebíček vyjmeme z trouby, necháme ho zhruba 3 minuty odpočinout a poté chlebíček překlopíme na chladicí mřížku.
Zatímco chlebíček chladne do pokojové teploty, připravíme polevu. Do misky vložíme moučkový cukr, citronovou šťávu, vodu (přiléváme dle konzistence) a vše lžičkou promícháme. Pořád ještě lehce tekutou polevu (spíše než úplně tuhou) nalijeme na celý povrch chlebíčku pokojové teploty.
Můžeme ihned servírovat na plátky nakrojený citronový chlebíček.