Langoš

Na povrchu křupavé a uvnitř vláčné langoše. Navíc z těsta, které snadno strávíte. S kečupem, s tatarkou anebo se zakysankou, potřené česnekem a posypané bohatým množstvím sýru. Kdo by si dal?

Počet porcí:

8 langošů

Hotovo do:

60 min

Speciální vybavení:

Nepřilnavá pánev s pokličkou, váleček

Dobré k:

obědu, večeři

Chcete nám udělat radost a ukázat, jak se vám recept povedl připravit? Budeme rádi, když nás zmíníte u fotky anebo videa na Instagramu. Stačí nás označit jako @lubojatzky_couple. Budeme se těšit!

Uvařili jste tento recept?

Představení

O langoši

Vysmažená kynutá placka pochází původně z Maďarska. A pokud jste někdy v Maďarsku byli, nejspíš jste si langoš dávali ozdobený trošku jinak, než je u nás zvykem. V Maďarsku se nejčastěji servírují langoš se zakysanou smetanou a petrželkou. U nás jsem z hlasování na Instagramu vyčetla, že většina si dává svůj langoš s česnekem, kečupem a nastrouhaným sýrem. Tak či tak je to oběd anebo večeře, která určitě jednou za čas bude chutnat každému. Doporučuju si těsto založit ideálně v pátek pozdě odpoledne a servírovat v sobotu na oběd, anebo založit těsto hned ráno a vychutnat si na povrchu křupavé a uvnitř vláčné čerstvé langoše na večeři.

Když mi bylo 15 let, chodila jsem na brigádu na místní plovárnu, kde jsem pracovala v rychlém občerstvení. Ostatně, langoš je typické jídlo, které se postupem času stalo synonymem pro rychlé občerstvení. Langošové placky se tam kupovaly už předsmažené, a tak jsem si zrovna na langoši nějak extra nepochutnávala, to se přiznám. Pak jsme na ně ale s Martinem dostali chuť a zkoušeli několik typů těst a přípravy. Vyzkoušeli jsme těsto nechat jen klasicky vykynout a taky ho dát na několik hodin odpočinout do lednice. Ten rozdíl byl obrovský. Nejen v chuti a vůni, ale hlavně ve stravitelnosti. A stejně tak jsme zkoušeli langoš péct na pánvi anebo smažit. Přestože ani jeden z nás nepreferuje smažené věci, takto připravené langoše nás dostaly do kolen. Ultimátní chuť,  skvělá textura a vůbec nám po nich nebylo těžko. No vyzkoušejte sami. 🙂

Máte raději video?

Suroviny

Těsto:

  • 500 g pšeničné hladké mouky
  • 7 g sušeného droždí
  • 8 g soli
  • 200 g plnotučného mléka
  • 150 g vlažné vody
  • 750 ml oleje na smažení
  • Semolina mouka (lze nahradit hladkou moukou)

Píšeme sice 7 g sušeného droždí, ale řiďte se prosím pokyny na obale. Náš 1 balíček použitého droždí byl určený na 500 g mouky. Sušené droždí používáme v receptech čím dál častěji, protože nemá takový ten typický drožďový ocas, který lze z těsta cítit, pokud pracujeme s čerstvým droždím.

Semolina neboli semolinová mouka je pšeničná krupice umletá z tvrdé neboli tvrdozrnné pšenice. V tomto receptu ji používáme na to, aby se na ní bochánek těsta vytvaroval a těsto se nepřilepilo k pracovní ploše.

Na dozdobení:

  • 2 stroužky česneku
  • 1 blok tvrdého sýru (eidam, gouda, dle libosti)
  • Kvalitní kečup
  • Tatarská omáčka
  • Zakysaná smetana
  • Pažitka/petrželka

Množství surovin necháme na vás. Každý má rád jinou vrstvu. 🙂

Čím kvalitnější výběr vstupní suroviny, tím lépe bude výsledný langoš chutnat.

Postup krok za krokem

Krok 1 – Příprava těsta

Do mísy od robota prosejeme hladkou mouku, přisypeme sušené droždí a sůl. Nástavcem typu hák necháme robota na nízkou rychlost 1 minutu promíchat. Mezitím ohřejeme (v mikrovlnce / v hrnci na indukci) mléko na teplotu těla, které přilijeme k vlažné vodě do nádoby s nálevkou. Jakmile jsou sypké suroviny promíchané, nastavíme na robotu nízkou rychlost (3 ze 11) a časovač 12 minut. Zatímco robot běží, pomalu začneme tekutiny přilévat do mísy. Nakonec necháme robota těsto uhnětat, aby se provázala vlákna lepku a mělo správnou výslednou texturu. Celý proces lze samozřejmě udělat také ručně, jen si připravte silnou paži. 🙂

Krok 2 – Fermentace těsta

Uhnětené těsto vyjmeme z mísy robota a přesuneme ho do velkého boxu se zavřeným víkem (případně mísy pečlivě přikryté potravinářskou fólií) a vložíme do lednice přes noc odpočinout. My nechali těsto v lednici fermentovat 18 hodin, ale pokud máte jen 10 hodin, nic se neděje. 🙂

Krok 3 – Příprava bochánků

Odpočinuté těsto vyjmeme z lednice, z boxu ho plastovou kartou přemístíme na pracovní plochu a vyválíme z něj silný váleček. Není třeba používat mouku. Těsto se na klasické pracovní ploše nelepí a když na něj saháme dynamickými pohyby, nezůstane ani přilepené na rukou. Váleček těsta kartou rozdělíme na 8 co nejvíce podobných kousků. Z každého kousku těsta vytvarujeme hladký bochánek. Nejlépe to jde tak, že položíme dlaň se zahnutými prsty na těsto a krouživými pohyby vytvoříme z těsta úhlednou kuličku. Všechny bochánky necháme na pracovní ploše přikryté utěrkou odpočívat zhruba 50 minut. Záleží, jak moc máte doma teplo. My máme doma 19 stupňů a bochánky kynuly hodinu.

Krok 4 – Příprava dozdobení

Zatímco bochánky kynou, česnek prolisujeme do mističky, nastrouháme najemno tvrdý sýr a do mističek vložíme kečup a tatarku, pokud chcete každého nechat si svůj langoš nazdobit podle sebe. Bylinky nakrájíme najemno. Na tatarku a kečup doporučuju pažitku a k zakysance pak petrželku.

Krok 5 – Příprava smažení

Zhruba deset minut před koncem kynutí do střední pánve (ideálně o velikosti 26 cm) nalijeme olej (množství podle výšky pánve – potřebujeme dostatek oleje, ale zase aby se při smažení olej nevylil) a necháme ho postupně nahřát na vyšším středním stupni (7 z 9). Jakmile je olej nahřátý (vidíme tvořící se kruhy v oleji a rukou nad olejem cítíme dostatečné teplo), snížíme olej na střední stupeň (5 z 9) a rovnou jdeme vytvarovat první langoš. 

Krok 5 – Tvarování langošů

Na pracovní plochu nasypeme trošku semoliny, nakynutý bochánek podebereme plastovou kartou a vložíme ho do semoliny. Bříšky prstů bochánek vytvarujeme do placky, poté placku kartou podebereme a obrátíme. Opět bříšky prstů placku co nejvíce „vymačkáme“ do většího tvaru. Jakmile už více placka zvětšit nejde, vezmeme ji do obou rukou a ve výšce necháme těsto prověsit tak, aby se gravitací samo natáhlo. Pracujeme rychle a systematicky tak, že neustále těsto v rukách otáčíme, aby se prověsilo v každé své části. Já nejradši tvaruju langoše tak, že uprostřed jsou tenké a okraje nechávám maličko tlustější, protože mám pak ráda do čeho kousnout. Někdo je má ale rád tenké po celé své ploše. Necháme na vás. 🙂

Krok 5 – Smažení langošů

Takto vytvarovaný langoš opatrně položíme do oleje a necháme ho smažit dozlatova zhruba 2 až 3 minuty z každé strany. Doporučuju po vložení langoše do oleje pánví zlehka pohybovat tam a zpět, aby se přes střed langoše dostal horký olej.

Krok 5 – Zhotovení langošů

Zlatavý langoš vyjmeme z pánve a položíme ho okapat od oleje na chladicí mřížku. Před servírováním ještě papírovou kuchyňskou utěrkou langoš z obou stran co nejvíce od oleje osuším. Pak už si jen zbývá langoš dle své preference. Potřít česnekem, kečupem, posypat sýrem a dozdobit bylinkou.

Připravili jsme pro Vás postupové fotky

Máte chuť na něco dalšího?

Detroit Style Pizza

Mozartovy koule

Hovězí po Burgundsku