Red velvet cupcake

Pokud jste hledali jednoduchý, a přitom rychlý valentýnský dezert, který stihnete připravit po práci 14. února, můžete přestat. Právě jste ho našli. Vláčný red velvet cupcake s krémovou čepicí.

Počet porcí:

8 kusů

Hotovo do:

60 min odpočinutí surovin, 15 min zhotovení, 17-19 min pečení

Speciální vybavení:

Košíčky a plech na muffiny

Dobré k:

Ke kávě/dezert

Chcete nám udělat radost a ukázat, jak se vám recept povedl připravit? Budeme rádi, když nás zmíníte u fotky anebo videa na Instagramu. Stačí nás označit jako @lubojatzky_couple. Budeme se těšit!

Uvařili jste tento recept?

Představení

O Red Velvet Cupcake

Red Velvet cupcaky je druh dezertu, který pochází z jihu USA. Ať už si plánujete připravit red velvet dort, muffiny anebo cupcaky, pro těsto je typické zbarvení do tmavočervena. Dochází k tomu následkem chemické reakce mezi kakaem (ideálně nealkalizovaným) a kyselými přísadami (například kysaným podmáslím). V současnosti se ale k dosažení požadované barvy častěji používá barvivo. Doporučuji pořídit si na libovolném e-shopu spíše červené gelové barvivo, než tekuté. Gelového totiž stačí jen troška oproti tekutému, které by mohlo změnit množstvím přidané tekutiny do těsta konzistenci výsledného korpusu.

Nejčastěji se servíruje red velvet dezert s krémem z cream cheese, másla a cukru. My jsme pro tyto red velvet cupcaky vyvinuli maličko odlehčený krém, ve kterém kromě smetanového cream cheese a cukru najdete také tvaroh.

Zajímá vás, jak si elegantně vychutnat takovýto red velvet cupcake? Pak mrkněte na video na našem Instagramu, kde jsme pro vás natočili hack na konzumaci cupcaků.

Máte raději video?

Suroviny

Těsto:

  • 100 g hladké pšeničné mouky
  • 1 ČL nealkalizovaného kakaa (může být i holandské)
  • 1/2 ČL kypřicího prášku do pečiva
  • 1/8 ČL sody
  • Špetka soli
  • 85 g másla
  • 80 g třtinového cukru
  • 2 vejce vel. M
  • 2 ČL domácího vanilkového extraktu
  • 90 g kysaného podmáslí
  • Pár kapek gelového červeného barviva

Krém:

  • 80 g polotučného tvarohu (tuhý v kelímku)
  • 60 g smetanového čerstvého sýru
  • 15 g moučkového cukru
  • Zrníčka z vanilky
  • Najemno nastrouhaná kůra z bio citronu (zlehka dle chuti)

Postup krok za krokem

Krok 1 – Odpočinutí surovin

Všechny suroviny z lednice odvážíme a necháme na pracovní ploše odpočívat. Máslo rozpustíme a necháme vychladnout do pokojové teploty.

Krok 2 – Příprava košíčků

Košíčky, které nejsou samonosné, položíme do plechu na muffiny.

Krok 3 – Příprava sypkých surovin

Do malé mísy prosejeme hladkou mouku, nealkalizované kakao, kypřicí prášek, sodu a špetku soli.

Krok 4 – Příprava tekuté směsi

Do střední mísy nalijeme tekuté máslo pokojové teploty a přisypeme k němu třtinový cukr. Metličkou promícháme. Přilijeme domácí vanilkový extrakt a opět promícháme. Vejce rozklepneme, žloutky přidáme ke směsi másla s cukrem a bílky klepneme do nádoby, kde je budeme později šlehat do tuhého sněhu. Směs opět promícháme. Pramínkem přilíváme podmáslí pokojové teploty a neustále mícháme. Vmícháme vanilku a červené barvivo. Barvivo přidáváme postupně podle toho, jak chceme výsledné cupcaky červené. Navíc každé barvivo je jiné.

Krok 5 – Předehřev trouby

Troubu předehřejeme na 180 stupňů horní a dolní ohřev, rošt položíme do středu trouby.

Krok 6 – Zhotovení směsi

Z bílků vyšleháme tuhý sníh, jehož první třetinu stěrkou přesuneme do směsi a ledabyle rozmícháme, abychom si směs naředili. Zbylé dvě třetiny přidáme do těsta postupně a tentokrát již sníh opatrně do těsta vmícháme, aby bylo výsledné těsto co nejvíce nadýchané. Těsto ihned rovnoměrně rozlijeme do košíčků na muffiny. Pokud máte malé košíčky, zaplníte jich nejspíš 10. Pokud větší košíčky, pak jen 8. Skvěle jde distribuce těsta do košíčků lžící na zmrzlina s výklopným mechanismem.

Krok 7 – Pečení a vychlazení

Pečeme zhruba 17-19 minut. Záleží na vaší troubě a na tom, jak velké košíčky máte. Upečené muffiny vyjmeme z trouby a po pár minutách je přesuneme na chladicí mřížku, aby se v plechu nezapařily. Necháme je plně vychladnout.

Krok 8 – Příprava krému

Zatímco horké muffiny chladnou, vyšleháme mixérem všechny suroviny na krém do tuhého krému. Ten přesuneme do cukrářského sáčku. Můžete použít velkou kulatou trezírovací špičku, anebo stejně jako já sáček ustřihnout tak, aby měl průměr otvoru zhruba 2 cm.

Krok 9 – Zhotovení

Krém navrstvíme na muffin pokojové teploty, špičku zmáčkneme malinou a čepici cupcaku dozdobíme najemno nastrouhanou kůrou z citronu a drobinkami jednoho muffinu, který obětujeme pro ozdobení všech čepic cupcaku. Můžeme ihned servírovat anebo uchováme v krabici bez přístupu vzduchu v lednici.

Máte chuť na něco dalšího?

Detroit Style Pizza

Mozartovy koule

Hovězí po Burgundsku