Migliaccio – ricottový dortík z Campiri obytňáku
Jednoduchý ricottový dortík se semolinou, který vzdáleně připomíná puding anebo vychlazenou krupicovou kaši. Tato italská varianta dortíku je ale díky ricottě krásně jemná, delikátní a příjemně ochucená. Ideální osvěžující dezert do teplých dnů, ve kterém vám bude chuťové pohárky příjemně lechtat aroma vyluhované citronové kůry a vanilkového lusku.
Počet porcí:
kulatá ráfek o průměru 19 cm
Doba přípravy:
45 min. (pozor, nejlépe přes noc musí odpočívat v lednici)
Kdy podávat:
Dezert
Jednoduchý ricottový dortík se semolinou, který vzdáleně připomíná puding anebo vychlazenou krupicovou kaši. Tato italská varianta dortíku je ale díky ricottě krásně jemná, delikátní a příjemně ochucená. Ideální osvěžující dezert do teplých dnů, ve kterém vám bude chuťové pohárky příjemně lechtat aroma vyluhované citronové kůry a vanilkového lusku.
Dortík:
- 325 g plnotučného mléka
- 320 g vody
- 33 g másla
- Špetka soli
- 3 cm vanilkového lusku
- Kůra z 1 malého bio citronu
- 130 g mouky semolina
- 3 vejce vel. M
- 160 g třtinového cukru
- 230 g (1 balení) kvalitní ricotty
- 2 ČL domácího vanilkového extraktu
- 2 PL perlivé minerálky
- 1 ČL citronové šťávy
Dortík:
- Moučkový cukr
- Čerstvý rybíz, meruňky, jahody, broskve, nektarinky …
- Meduňka, máta
Líbí se vám tento recept? Nezapomeňte se podívat na obsah s dalšími 215 do detailu popsanými recepty v našich dvou ULALA kuchařkách. Kuchařky s chuťově vyladěnými recepty obsahují i praktický stojánek a unikátní horní indexy, které usnadňují orientaci v postupu.
Postup
Příprava tuhé směsi. Do hrnce nalijeme plnotučné mléko(325 g) , vodu(320 g) , přidáme máslo(33 g) , sůl (špetka) , vyškrábnutá zrníčka z vanilkového lusku (3 cm) (včetně lusku, který necháme v tekutině vyluhovat), škrabkou oškrábanou kůru z malého citronu (1) tak, aby kůra byla opravdu jen žlutá část, bez bílé hořké naspod. Vše metličkou promícháme a přivedeme k varu. Je třeba neustále promíchávat, aby se nezačalo mléko pálit na dně hrnce.
Jakmile začne směs v hrnci probublávat, pinzetou vyjmeme citronovou kůru a prázdný vanilkový lusk. Oboje už své aroma uvolnilo do naší směsi. Semolinu (130 g) postupně sypeme do hrnce a neustále mícháme. Nyní na nízkém varu provaříme semolinu 8 až 10 minut. Neustále přitom metličkou mícháme, abychom rozbili co největší množství nerozmíchaných hrudek. Směs by měla být poměrně tuhá, ke konci půjde sotva promíchat. Provařenou směs vložíme do sítka a propasírujeme ji do hlubokého talíře. Chceme se zbavit všech případných nerozmíchaných hrudek.
Příprava tekuté směsi. Zatímco tuhá směs chladne do pokojové teploty, do střední mísy klepneme vejce (3) vel. M, přisypeme třtinový cukr (160 g) a metličkou společně promícháme. Přidáme ricottu (230 g) a vše metličkou promícháme. Přilijeme domácí vanilkový extrakt (2 ČL) , perlivou minerálku (2 PL) a citronovou šťávu (1 ČL) . Metličkou perfektně promícháme, abychom získali hladkou směs.
Příprava formy. Na dno formy s odnímatelným dnem o průměru 19 cm vložíme čtverec pečicího papíru a boky formy jej přiskřípneme. Ustřihneme si z pečicího papíru tenký proužek vysoký stejně jako jsou boky naší formy a přiložíme jej zevnitř boků formy. Nejlepší je si tyto proužky přichytit kacelářskými klipy.
Příprava trouby. Troubu (remosku) předehřejeme na 180 °C horkovzduch, rošt položíme do středu trouby. Pokud používáte remosku, kontrolujte, zda se dortík na povrchu nepálí. Pokud ano, přikryjte ho alobalem.
Zhotovení migliaccio. Do tekuté směsi postupně přidáváme tuhou směs pokojové teploty a metličkou vše vymícháme do hladké směsi. Pokud i tak zbývají v těstě nerozmíchané kousky, doporučujeme směs šlehačem prošlehat. Hladkou směs nalijeme do formy, povrch stěrkou zahladíme a dortík vložíme péct do trouby.
Pečení. Nám trvalo pečení 1 hod. 17 min, ale každá trouba (remoska) peče jinak, a tak je dobré hlídat povrch dortíku, který má být příjemně zlatavý, a zároveň konzistence dortíky by měla být jemně třesoucí se, když formu opatrně rozpohybujeme. Dortík totiž po vytažení z trouby ještě ztuhne.
Servis. Upečený dortík necháme plně vychladnout, poté sejmeme boky formy, od dortíku opatrně odlepíme proužky pečicího papíru a můžeme krájet na úhledné klínky. Ty přes jemné sítko pocukrujeme moučkovým cukrem. Dortík uchováváme v lednici max. 3 dny v uzavřené nádobě bez přístupu vzduchu, anebo ve formě pečlivě překryté potravinářskou fólií.