Našláplý sandwich s trhaným vepřovým

Šťavnaté trhané vepřové, nakládaná cibulka, čerstvý salát, žervé a hořčice. To vše mezi plátky opečeného a extra křupavého kváskového chlebu. Na video z přípravy tohoto sandwiche můžete mrknout na našem Instagramu.

Počet porcí:

5 porcí

Doba přípravy:

30 min (+ 3 hod. pečení)

Kdy podávat:

Oběd/večeře

 O receptu
V poslední době mám více než kdy jindy chuť na jídla, která nejsou tučná a těžká, jak by se pro podzimní období typicky hodilo, ale naopak vyhledávám jídla, která sice zahřejí v břiše, ale zároveň jsou příjemná dát si je uprostřed dne na oběd a mít pak ještě hromadu energie jít pracovat, aniž bych myslela spíše na to položit si nohy na gauč.🤗 Základem celého sandwiche je trhané vepřové. My použili vepřové ramínko neboli plec, protože má skvělý poměr tuku a masa. Na mase určitě nešetřete. Naopak si dopřejte kvalitní farmářské, protože celý recept stojí a padá na chuti masa. My pro tento recept objednali na Rohlíku ramínko z Naše maso. Kváskový chléb jsme pak objednali značky Artic Bakehouse, konkrétně bochník s názvem Old Charles, který není jen celozrnný, ale také žitný. No a ostatní suroviny už pak nechám na vás.
Suroviny:
TRHANÉ VEPŘOVÉ

  • 1 velká žlutá cibule
  • 8 koleček nakládaných (koupíte běžně v obchodě mezi zavařeninami) jalapeňo (Rozhodně nebylo maso ostré, spíše chuť masa podtrhne. Pokud nemáte rádi pálivé, pak uberte jalapeňo papričky až při kompletaci sandwiche.)
  • 4 větvičky čerstvého tymiánu
  • 3 střední bobkové listy
  • 2 PL plnotučné hořčice
  • 1 PL Worcesteru
  • 4 stroužky česneku
  • 500 g vepřového ramínka neboli vepřové plece vcelku
  • 2 PL olivového oleje
  • Sůl
  • Černý pepř (nejlépe kampotský)
  • 3 ČL uzené mleté papriky
  • ½ ČL celého hořčičného semínka
OSTATNÍ

  • Kváskový chléb
  • Žervé (klidně může být light)
  • Černý kampotský pepř
  • Salát (My použili salát z řepných lístků, tzv. Red Chard, ale klidně použijte váš oblíbený.)
  • Nakládaná cibulka (Koupíte běžně v obchodě malé nakládané cibulky, ale doporučujeme vyzkoušet a předem si nachystat náš vymazlený recept na str. 35 z kuchařky ULALA). Nebudete litovat .)
  • Plnotučná hořčice dle chuti
  • Microgreens dle libosti (nemusí být)
Budeme moc rádi, když podpoříte naši tvorbu ❤️. Pokud se vám tento recept líbí, uděláte nám radost, když kouknete na obsah s dalšími 135 do detailu popsanými recepty v naší ULALA kuchařce. Kuchařka obsahuje i praktický stojánek a unikátní horní indexy, které usnadňují orientaci v postupu.

Koupí naší kuchařky nás podpoříte a my tak budeme moci pro vás vytvářet více receptů na blog.

Moc děkujeme :-).

Chci se podívat na ULALA kuchařku.

Lubojatzky

Zažijte ULALA ve Vaší kuchyni

Postup

 

1) Příprava trhaného vepřového. Nachystáme si pekáček nebo hrnec, který můžeme dát do trouby a má víko. Utrhneme 3 vrstvy alobalu v takové velikosti, abychom do něj zabalili maso. Do spodní části zapékací mísy na sebe položíme všechny vrstvy alobalu a dovnitř nasypeme najemno nakrájenou cibuli (1 velká) a najemno nakrájené nakládané jalapeňo (8 koleček). Společně promícháme a nahoru položíme větvičky (4) tymiánu, bobkové listy (3 střední) a vše podlijeme 50 ml vody (nejlépe vývarem, ale vsadím boty, že jej nemáte, nemám pravdu?😁❤️).

2) V mističce smícháme na marinádu hořčici (2 PL), Worcester (1 PL) a najemno prolisovaný česnek (4 stroužky).

3) Pokud má maso jen jemné tukové krytí, není třeba jej v této fází odstraňovat. Tuk se totiž v průběhu pečení v troubě rozpustí a naopak nám pomůže zvláčnit maso. Maso (500 g) potřeme a promasírujeme olivovým olejem (1PL), pořádně osolíme a opepříme. Nesmíme zapomenout na to, že ochucujeme maso jen na povrchu, a proto je nutné solit a pepřit více, než bychom byli zvyklí, aby i uvnitř bylo maso ochucené.

4. Na pánvi (nejlépe litinové) rozžhavíme na vysoký stupeň olej (1 PL) a jakmile je pořádně nahřátý, opečeme na něm maso. Maso položíme na libovolnou stranu a necháme opékat na vysoký stupeň. Bude to prskat, ale to musí! Protože ta zlatavá krusta na mase je to, co zlepšuje masu chuť. Po minutě můžeme zkusit pod maso nakouknout a pokud je již zlatavé, obrátíme jej na druhou stranu. Pokud máte velkou pánev, bude lepší dát maso na trošku jiné místo, než bylo původně. Proč takové harakiri? Protože pánev v místě, kde se maso opékalo, není tak horká jako v místě, kde část tepla ukradlo maso již v průběhu opékání z první strany.

4) Maso opečené dozlatova položíme do hlubokého talíře a pánev stáhneme z tepelného zdroje. Nalijeme však do ní ihned panáka studené vody a vařečkou opatrně seškrábeme ze dna pánve chutný nápek, který nalijeme na zeleninu v pekáčku.

5) Maso ležíc v hlubokém talíři potřeme na povrchu pomocí silikonové mašlovačky polovinou marinády. Posypeme polovinou uzenou mletou paprikou (1 a ½ ČL) a ¼ ČL hořčičného semínka (nejlépe v hmoždíři rozmělněné na prach, ale bude to v pohodě, i když použijete celé.) Poté maso přemístíme do pekáče namazanou stranou dolů. Nyní mašlovačkou potřeme maso i z druhé strany, znovu posypeme uzenou mletou paprikou (1 a ½ ČL) a hořčičným semínkem (1/4 ČL). 

6) Maso pečlivě zabalíme do alobalu. Jednotlivé vrstvy alobalu pořádně utahujeme.

7) Troubu zapneme na horkovzduch 140 °C a vložíme pekáček na střední rošt. Pokud nemáte horkovzduch, přidejte cca 10 °C na teplotě. Klidně dáme do trouby pekáček ihned, nemusíme čekat, než se trouba nahřeje. Maso takto pečeme 3 hodiny. Pokud máte větší kousek masa, pak zvyšte dobu pečení úměrně tomu, že naše 500 g maso jsme pekli 3 hodiny. Pokud menší, zase uberte na délce pečení.

8) Příprava nakládané cibulky. Pokud jste hrdými majiteli naší ULALA kuchařky, nyní je čas připravit si domácí nakládanou cibulku a zatímco se maso peče, nechat ji odpočívat v lednici. Pokud zatím kuchařku nevlastníte, prvně si ji běžte objednat na e-shop 😁❤️ a v lednici nechte odpočívat kupované nakládané cibulky.🤗

9) Zhotovení masa. Upečené maso vyjmeme z trouby, necháme jej chvilku odpočinout a zhruba po 5 min opatrně vidličkami alobal rozbalíme. Děláme to opravdu opatrně, protože v alobalu je naakumulované teplo a pára unikající z alobalu by nám mohla popálit ruce.

10) Následně odstraníme případné tukové krytí a buď dvěma vidličkami maso od sebe natrháme na jemná vlákna, anebo si oblečeme kuchařské rukavice a maso v nich natrháme, jakmile se bude dát udržet v rukách. Rozhodně ale zbytečně nečekáme, protože natrhané maso přemístíme zpět do alobalu a pořádně jej promísíme s uvařenou zeleninou a šťávou, která na dně alobalu je. Šťáva se do masa dostane nejlépe tehdy, pokud bude pořád teplé.

11) Příprava ostatních komponentů. Mezitím nachystáme ostatní komponenty. Nakrájíme chleba na tenké plátky a opečeme je nasucho v kontaktním grilu, v topinkovači anebo na pánvi na kapce olivového oleje.

12) Naspod jedno plátku chleba namažeme žervé, jemně opepříme, následně položíme na chleba listy salátu, teplé trhané vepřové, přidáme nakládanou cibulku, pro antioxidanty a živiny přidáme microgreens a přiklopíme druhým plátkem chleba, který potřeme hořčicí.

13) Věříme, že si tento sandwich zamilujete a budeme moc rádi, když nám napíšete komentář, jak jste si pochutnali, anebo budete sdílet vaše dojmy na IG.🤗🥰