Meruňková bublanina s cheesecake vrstvou

Meruňková sezóna je v plném proudu, a to si žádalo bublaninu z polohrubé mouky s poctivou dávkou čerstvých a slaďoučkých meruněk.

Počet porcí:

13 × 15 cm / 4 kokotky o průměru 10 cm

Doba přípravy:

45 min

Kdy podávat:

Snídaně, svačina, dezert ke kafíčku

 O receptu

A aby to nebyla jen další bublanina, napadlo nás ji maličko ozvláštnit a přidat do ní cheesecake vrstvu. Je to příjemná buchta jako od babičky, jen prostě ještě o chloupek lepší. :-)) My jsme pekli bublaninu v jednotlivých mističkách, ale klidně ji nalijte do malého pekáče nebo jiné formy.

Suroviny:

BUBLANINA

  • 65 g polohrubé Mlynářové mouky
  • 20 g celozrnné pšeničné hladké Mlynářové mouky
  • 2 g prášku do pečiva bez fosfátu
  • Špetka soli
  • 2 vejce vel. M šťastné slepičky – oddělíme žloutky, jeden do těsta, druhý do krému, sníh z obou do testa
  • 30 g třtinového cukru
  • Zrníčka ze 2 cm vanilkového lusku
  • 40 g mléka
  • 30 g olivového oleje
  • Kůra z 1/4 grepu
  • Šťáva z 1/4 limety

CHEESECAKE VRSTVA

  • 60 g čerstvého sýru (např. Philadelphia Light)
  • 60 g řeckého jogurtu s 5 % tuku
  • 25 g čekankového (javorového) sirupu
  • Kůra z 1/2 limety

OSTATNÍ

  • 10 čerstvých meruněk
  • 50 g čerstvých malin nebo jiného sezónního ovoce
  • Lístky meduňky
  • Pudrový cukr
  • Řecký jogurt s 0 % tuku

Postup

  1. Odpočinutí surovin. Všechny suroviny z lednice necháme aspoň 30 min odpočinout v pokojové teplotě. Děláme to z toho důvodu, aby měli všechny suroviny podobnou teplotu a nemohly se tak srazit.
  2. Příprava sypké směsi. Mezitím do  střední misky prosejeme polohrubou a celozrnnou mouku včetně otrub, přisypeme prášek do pečiva, špetku soli a vše promícháme. 
  3. Příprava tekuté směsi a cheesecake vrstvy. Do mísy nasypeme třtinový cukr a přidáme 1 žloutek. Do vysoké nádoby vložíme oba bílky a do další vysoké nádoby 1 zbylý žloutek. K samotnému žloutku přidáme suroviny na cheesecake vrstvu, tedy Philadelphii, řecký jogurt, čekankový sirup a nastrouháme sem také kůru z limety. Celou cheesecake vrstvu vyšleháme šlehačem do jemného krému.
  4. Zamíchání těsta. Cukr vyšleháme šlehačem se žloutkem do světlé nadýchané pěny po dobu 5 min. Přilijeme olivový olej a mléko, znovu prošleháme. Přidáme zrníčka ze 2 cm vanilkového lusku, kůru z grepu a naposledy prošleháme.
  5. Ve vysoké nádobě vyšleháme bílky se šťávou z limety do tuhého sněhu.
  6. Předehřev trouby. Předehřejeme troubu na 160 stupňů horkvozduch. 
  7. Do vyšlehaných žloutků stěrkou přimícháme sypkou směs a promícháme. Na třikrát přidáme tuhý sníh a stěrkou opatrně zapracujeme, aby sníh neklesnul.
  8. Ovoce. Omyté meruňky rozpůlíme napůl a vyjmeme z nich pecku. Maliny omyjeme. Ovoce osušíme, aby nepustilo vodu do těsta.
  9. Zhotovení. Formičky vystříkáme olejem ve spreji a nalijeme do nich rovnoměrně těsto max. do 60 % výšky formy. Nahoru nalijeme cheesecake vrstvu, do které položíme půlky meruněk a maliny.
  10. Pečení. Pečeme na středním roštu po dobu 20 min (u bublaniny na plechu to bude trvat o něco déle). Po upečení (vršek cheesecake bublaniny je krásně zlatavý) vytáhneme formičky z trouby a necháme náš dezert 3 min odpočívat. Následně na koláč položíme noček řeckého jogurtu, pár lístků meduňky a čerstvé ovoce na dozdobení. Můžeme přes sítko jemně posypat cukrem. Pak už jen cheesecake bublaninu zbaštíme u kafíčka.
Recept byl připravený ve spolupráci s Mlynářovými moukami. Produkty této značky používáme v naší kuchyni už dva roky a kromě klasické hladké, polohrubé a hrubé mouky nedáme dopustit na celozrnnou a špaldovou hladkou mouku. V nabídce jsou také různé luštěninové mouky (hrachová, cizrnová, fazolová…) a nebo jemná krupička. Vše seženete online na Košíku, Rohlíku a nebo fyzicky v Globusu.
Mlynářovy mouky

Poctivá tradice z Polabí