Chléb se steakem, kimchi a dresingem z brynzy

Tento recept jsme dělali speciálně pro FOOD Piknik, kam jsem letos byla pozvaná, abych připravila pro návštěvníky této milé akce cooking show. Měla jsem vymezený čas 20 min, takže bylo jasné, že to musí být rychlovka. Proto jsem se rozhodla udělat jednoduché jídlo. Vlastně nejtěžší je na něm spojit všechny chutě dohromady, aby to společně dávalo smysl. Podle ohlasů se nám to povedlo, takže se nyní podělíme o recept i s vámi. 🙂

Počet porcí:

4 chleby

Doba přípravy:

30 min

Kdy podávat:

oběd nebo večeře

 O receptu

Spojit chutě, které budou dohromady dávat  smysl a nejlíp ještě větší explozi chutí, občas není snadné a občas to do sebe všechno pasne napoprvé. Tohle byl přesně případ, kdy jsme navzájem s Martinem házeli nápady, které by se na chlebík hodily, v našich hlavách to znělo suprově a na talíři to pak bylo ještě lepší.laughing Takže super! Na ořechovém měkkém plátku čerstvého voňavého chlebu je v tenké vrstvě namazaný dresing z ovčího jogurtu, brynzy a jemné, ale štiplavé hořčice. Vrstvička little gemu, skoro papírově tenké kolečka ředkviček, přes které jde vidět, kimchi, perfektně připravený steak picanha na medium rare, zastrouhaný uzeným ovčím sýrem a nahoře celý chléb dozdobený microgreens. Ochutnejte jej a určitě nebudete litovat! 🙂

 

Suroviny

Dresing

  • 50 g ovčího jogurtu
  • 10 g brynzy
  • 5 g trapistské hořčice (doporučujeme tuto)
  • 10 g jemné hořčice (doporučujeme tuto)
  • 2 špetky soli
  • Půl lžičky citronové šťávy
  • 1 lžíce kurkumy
  • Červený pepř Pepper..field

Další suroviny

  • 300 g steaku Picanha nebo jiného, který máte rádi
    • olivový olej
    • sůl (pokud kromě mořské máte i Maldon, pak paráda)
    • pepř
    • 30 g másla
    • 2 stroužky česneku
    • 2 větvičky rozmarýnu
  • 4 plátky tohoto dokonalého ořechového chlebu z pekárny Kabát
  • Pár listů červeného salátu little gem
  • 4 ředkvičky
  • Kimchi (červené a bílé, ale stačí jen jedno)
  • 90 g uzeného pološtiepku Liptov
  • Microgreens (my použili ředkev Rambo)

Postup

Krok 1 – Dresing

Všechny suroviny vložíme do misky a vidličkou promícháme. Necháme v lednici do té doby, než budeme servírovat.

Krok 2 – Salát little gem

Listy odtrhneme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky.

Krok 3 – Ředkvičky

Odřízneme konce ředkviček, omyjeme, osušíme a nakrájíme nožem na tenké plátky.

Krok 4 – Steak

Steak si necháme aspoň hodinu předem vytažený z lednice, aby krásně povolil a vydýchal se. Předehřejeme troubu na 120 stupňů. Rošt necháme ve střední výšce trouby a naspod trouby umístíme misku, do které nám bude kapat případná šťáva z masa. Následně ostrým nožem zbavíme maso blán, které by byly žvýkavé a nedobré. Pracujeme opatrně, nechceme totiž narušit svalovinu, ze které by následně tekla šťáva. Připravíme si česnek, který neloupeme, jen jednotlivé stroužky rozbijeme čepelí nože skoro až u rukojeti. Dále si nachystáme máslo a rozmarýn. Bude to potom ráz na ráz, proto je lepší mít vše připravené. 🙂 Rozpálíme si na plný výkon teflonovou pánev, na které máme dostatečnou vrstvu olivového oleje. Mezitím steak pokapeme olivovým olejem, který do steaku jemně vmasírujeme. Opepříme ze všech stran. Čekáme, než se nám začne kouřit z pánve. Přesně v ten moment maso ze všech stran osolíme mořskou solí v dostatečné míře. Nezapomeňte, že máme v rukou kus vysokého masa, proto musíme solit pořádně, aby byl i střed masa dostatečně slaný. Vedou se diskuze, jestli solit steak před nebo až po. Ale já mám odzkoušený tento způsob, tedy solit těsně předtím, než jde maso na pánev. Na pánvi potřebujeme docílit toho, aby se maso ze všech stran krásně opeklo na kůrčičku. Potrvá to zhruba minutu z první strany. Následně maso otočíme na další zatím neopečnou stranu, ale pozor. Maso překlopíme na takové místo na pánvi, kde předtím steak neležel. Jedině tak totiž získáme dostatečně žhavé místo na pánvi, které nebude ochlazené. Čas opékání masa na kůrčičku se snižuje, neboť olej a maso je čím dál teplejší. Pokaždé nezapomeňme obrátit maso na místo, kde předtím steak nebyl. Jakmile máme všechny strany opečené, do pánve přidáme česnek, rozmarýn a máslo. Máslo se velmi rychle rozpustí a začne oříškovatět. Maso si posuneme do horní části pánve, vespod máme česnek, rozmarýn a rozpuštěné máslo. Lžící ovoněné a ochucené máslo přeléváme přes steak, vždy po pár přelití maso obrátíme na jinou stranu, aby byl steak rovnoměrně opečený. Takto maso třeba 10x přelejeme a vložíme steak rovnou na rošt do trouby. Nikdy ne v pánvi. Steak by se nám začal dusit v másle a oleji a nebylo by to ono. My pekli 4 cm vysoký steak 9 minut na medium. Záleží, jaké propečení máte rádi a jak vysoký steak máte. Nejlepší je ale koupit si teplotní sondu a nastavit na ní 52 stupňů, při odpočívání steaku po vytažení z trouby se teplota jádra ještě zvedne. Po upečení steak vyjmeme z trouby a položíme na prkýnko. Nikdy do něj nekrájíme ihned po vytažení. Mezitím, co nám steak odpočívá, přichystáme si ještě sýr a chléb.

Krok 5 – Pološtiepok

Sýr nastrouháme najemno na struhadle.

Krok 6 – Chléb

Nakrájíme si 4 plátky chlebu.

Krok 7 – Dokončení

Na plátek chlebu namažeme dresing v jemné vrstvě. Na něj poklademe plátky little gemu, ředkviček a kimchi. Steak osušíme kuchyňskou papírovou utěrkou a začneme z kraje filírovat, tedy krájet na tenké plátky. Tenké plátky položíme na chleba a posypeme Maldon solí. Nahoru přidáme trošku strouhaného uzeného sýru a microgreens na ozdobu.

Nezapomeňte celý svůj výtvor vyfotit a nasdílet jej na IG nebo nám jej poslat, abychom viděli, že vás tyto recepty baví. 🙂 Moc děkujeme a budeme se na vás těšit u dalšího receptu. Třeba u něčeho sladkého. Protože například náš odlehčený dort stojí za hřích!