Čoko-palačinkový dort s banánem

Vláčné palačinky, šťavnatý banán, plná chuť čokolády a ne příliš sladký krém. Taky to zní ve vašich uších jako ideální recept na víkend?

 

Počet porcí:

4

Doba přípravy:

1 hod.

Kdy podávat:

Narozeniny/svátek/jen tak v neděli ke kávě

 O receptu

Nasmažit 8 malých palačinek, vyšlehat krém a nakrájet banán. Pak už jen dort seskládat, což teda zabere trošku času, ale minimum techniky. Doporučuju nasmažit si palačinky a připravit krém hned ráno. Pak dort seskládat a nechat jej zachladit, abyste si po obědě mohli dát ke kafíčku pořádný klínek. Věřím, že si na něm pochutnáte tolik jako my. 🙂

Suroviny

Čoko-palačinky:

  • 157 g polotučného mléka
  • 1 vejce vel. M šťastné slepičky
  • 20 g moučkového cukru
  • 65 g hladké pšeničné mouky
  • Špetka soli
  • 7 g kvalitního kakaa (holandského typu, např. dmBio)
  • 10 g rozpuštěného másla

Krém:

  • 75 g pevného polotučného tvarohu (doporučuju v kelímku od značky Madeta, který je pořádně pevný, a tak krém nebude řídký)
  • 125 g mascarpone
  • 20 g moučkového cukru
  • Zrníčka ze 2 cm vanilkového lusku
  • 125 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)

Na dozdobení:

  • Marmeláda s příchutí černého bezu a švestky (Darbo)
  • 2 velké banány
  • 40 g polomléčné 65 % Lindt čokolády

Líbí se vám tento recept? Nezapomeňte se podívat na obsah s dalšími 215 do detailu popsanými recepty v našich dvou ULALA kuchařkách. Kuchařky s chuťově vyladěnými recepty obsahují i praktický stojánek a unikátní horní indexy, které usnadňují orientaci v postupu.

Chci se podívat na ULALA kuchařky.

Lubojatzky

Zažijte ULALA ve Vaší kuchyni

Postup

Příprava palačinek. Do střední mísy nalijeme polotučné mléko, vyklepneme vejce, prosejeme moučkový cukr a metličkou vše promícháme. Do směsi nyní prosejeme hladkou pšeničnou mouku promíchanou se solí a kakaem. Vymícháme v hladké těsto. Do směsi při stálém míchání metličkou přilijeme rozpuštěné máslo pokojové teploty. Máslo v těstě pomůže tomu, že se bude směs po pánvi krásně rozlívat a také nebude třeba u nepřilnavé pánve dodávat žádný další tuk.

Zhotovení palačinek. Nerezovou pánev o průměru 20 cm nejprve necháme na indukci na střední stupeň (5. z 9) nahřát. Je důležité, aby byla dobře nahřátá, aby se palačinky začaly ihned smažit, ale zároveň se nepálily. Jakmile je pánev nahřátá, což vyzkoušíme tím, že do pánve prsty prskneme trošku studené vody, která ihned v pánvi vytvoří kuličky, které po povrchu „tančí“ (zde na videu), nalijeme do pánve 2 polévkové lžíce rostlinného oleje.

Olej ihned rozlijeme po povrchu pánvev, včetně okrajů. Pánev položíme na plamen a počkáme, dokud olej nezačne kouřit. Poté ihned olej slijeme do mističky a pánev zlehka vytřeme papírovou kuchyňskou utěrkou. Pánev je nyní připravená na smažení palačinek.

Indukci nastavíme na střední stupeň (5. z 9) a do pánve dáme kousíček másla, který se ihned rozpustí, a tak jej rozlijeme po povrchu. Rukojeť pánve uchopíme do pravé ruky (pokud jsme praváci :-)) a zvedneme pánev lehce do vzduchu. Levou rukou nabereme těsto do malé naběračky a začneme ho nalívat do středu pánve. Pravou rukou ihned pánev postupně nakláníme do všech směrů a u toho neustále přiléváme zbylé těsto z naběračky. Chceme těstem pokrýt celý povrch pánve. Čekáme, dokud se okraje nezačnou samy od pánve oddělovat. Poté palačinku úzkou a tenkou obracečkou obrátíme. Hotové palačinky (mělo by vám vyjít 8 tenkých palačinek) pokládáme jednu po druhé na sebe na velký mělký talíř a necháme je plně vychladnout.

Zhotovení krému. Do velké mísy vložíme pevný polotučný tvaroh, mascarpone, moučkový cukr, zrníčka z vanilkového lusku a smetanu ke šlehání. Vše společně šlehačem vyšleháme do tuhého krému. Nejprve pomalu, teprve poté začneme postupně přidávat na rychlosti, abychom docílili opravdu tuhého krému. Mísu s krémem přikryjeme potravinářskou fólií a vložíme ji do lednice, aby krém ztuhnul.

Příprava banánu. Banány omyjeme, osušíme a nakrájíme na  tenká kolečka.

Zhotovení dortu. Na dortový podnos anebo velký velký talíř položíme první palačinku, pomažeme ji v tenké vrstvě džemem, přidáme menší kopeček krému, který roztíracím nožem rozmažeme, na něj položíme s malými mezerami nakrájené plátky banánu a vše překryjeme další palačinkou. Takto pokračujeme pořád dokola, dokud nepřikryjeme povrch banánů poslední palačinkou. Na tu už poté dáme jen všechen zbylý krém, vytvoříme v něm nedbale elegantní (ale jasně, že si dáme záležet) vlnky. Vše zasypeme nasekanou čokoládou. Takto hotový dort ideálně přikryjeme poklopem, aby krém nenasál pachy z lednice, a necháme jej ideálně aspoň 3 hodiny vychladit přes servírováním. Potřebujeme, aby krém ztuhnul a aby se ukrojený klínek nezbortil. Nechte si chutnat a budeme se moc těšit na vaše palačinkové dorty.