Banánovo-karamelový pohár

Pohárek s banány, domácí karamelovou omáčkou a delikátním krémem je určitě něco, po čem touží nejeden chuťový pohárek nás všech.

Počet porcí:

3 pohárky

Doba přípravy:

40 min (+ 1 hod. vychladnutí karamelové omáčky)

Kdy podávat:

Dezert

 O receptu

Vrstvička piškotů, delikátní krém, kolečka čerstvého banánu, domácí karamelová omáčka a nasekané arašídy. Taky vám tohle v uších zní jako nebe? A to jste dezert ještě neochutnali! Pro milovníky karamelu povinnost. 🙂

 

Suroviny

Karamelová omáčka:

  • 100 g cukru krystal
  • 40 g másla
  • 60 g smetany ke šlehání
  • Špetka soli

    Krém:

    • 70 g smetany ke šlehání (33 % tuku)
    • 130 g skyru
    • 10 g moučkového cukru
    • 1/8 ČL mleté cejlonské skořice

      K dozdobení:

      • Dětské piškoty
      • Hořká čokoláda
      • Arašídy zbavené slupky
      • 2 malé banány

        Líbí se vám tento recept? Nezapomeňte se podívat na obsah s dalšími 215 do detailu popsanými recepty v našich dvou ULALA kuchařkách. Kuchařky s chuťově vyladěnými recepty obsahují i praktický stojánek a unikátní horní indexy, které usnadňují orientaci v postupu.

        Chci se podívat na ULALA kuchařky.

        Lubojatzky

        Zažijte ULALA ve Vaší kuchyni

        Postup

        Příprava karamelové omáčky. Do malého hrnce vložíme cukr krystal a na středním výkonu jej necháme pozvolna rozpouštět. Nemusíme metličkou míchat nějak šíleně, ale rozhodně u hrnce po celou dobu stojíme a kontrolujeme, jak se cukr rozpouští. Jakmile se totiž pomaličku začne cukr uprostřed rozpouštět, metličkou obsah hrnce promícháme. A tak pořád dokola, dokud nejsou všechny krystalky cukru rozpuštěné. Mícháme proto, aby se náhodou na některém místě karamel nespálil a nezhořknul a jinde nebyl ještě ani cukr rozpuštěný.

        Jakmile je karamel celý tekutý a má příjemnou jantarovou barvu (chceme radši světlejší než tmavší), hrnec položíme z tepla stranou a vložíme do něj máslo. Ihned mícháme, abychom co nejvíce obě suroviny propojili. Karamel začne bublat, ale to je jen obyčejná reakce horkého karamelu a studeného másla. Když je veškeré máslo promíchané s cukrem, položíme hrnec zpět na plamen a pokud nejsou obě suroviny perfektně spojené, zahřejeme karamel na nízký stupeň a u toho metličkou mícháme, dokud se nespojí.

        Poté ihned po kouskách přiléváme smetanu. Ta opět bude bublat, ale my se zaměřujeme jen na to, abychom pořád míchali. Promíchanou karamelovou omáčku stáhneme z plamene a přelijeme do silnostěnné skleněné nádoby. Necháme na pracovní ploše odpočinout a poté uchováváme v lednici.

        Příprava krému. Vychlazenou smetanu ke šlehání nalijeme do nádoby, kde ji šlehačem vyšleháme do skoro tuha. Šlehačka by měla tvořit měkkou špičku na metle od šlehače, ale zároveň už krásně držet tvar. Šlehačku vložíme do větší misky a v nádobě, kde jsme před chvílí šlehali šlehačku, prošleháme skyr s moučkovým cukrem a mletou cejlonskou skořicí. Po částech zapracujeme do šlehačky v misce a celý krém vložíme přikrytý potravinářskou fólií do lednice vychladit.

        Příprava piškotů. Piškoty vložíme do pytlíku s uzavíratelným koncem, pytlík položíme na utěrku a jednou stranou válečku piškoty kontrolovaně rozmělníme na menší kousky.

        Zhotovení pohárků. Do pohárků navrstvíme trošku krému, na něj položíme piškoty, ty zakápneme karamelovou omáčkou, přidáme kolečka banánu, a znovu krém, piškoty a banán. Vše dozdobíme najemno nastrouhanou čokoládou, najemno nasekanými arašídy a karamelovou omáčkou.