Kynutý houskový knedlík

Vláčný a jemný kynutý houskový knedlík, po kterém sáhněte kdykoliv, když budete připravovat svíčkovou, kačenu anebo výpečky.

Počet porcí:

2 čtvrt kilové šišky

Doba přípravy:

30 min (+ 1 a půl hod. kynutí a 25 min napařování)

Kdy podávat:

Oběd/večeře

 O receptu

Nebudeme to déle okecávat a jdeme na to.❤️🤭

Suroviny

Těsto:

  • 13 g čerstvého droždí
  • 2 špetky třtinového cukru
  • 480 g hrubé mouky
  • 1/2 ČL soli
  • 1 vejce vel. M
  • 310 g plnotučného mléka
  • 90 g sádlového rohlíku anebo housky (přibližně 2 ks)

    Líbí se vám tento recept? Nezapomeňte se podívat na obsah s dalšími 215 do detailu popsanými recepty v našich dvou ULALA kuchařkách. Kuchařky s chuťově vyladěnými recepty obsahují i praktický stojánek a unikátní horní indexy, které usnadňují orientaci v postupu.

    Chci se podívat na ULALA kuchařky.

    Lubojatzky

    Zažijte ULALA ve Vaší kuchyni

    Postup

    Příprava těsta. Do malé misky nadrobíme čerstvé droždí a přisypeme cukr. Vařečkou společně třeme, dokud se suroviny nepropojí a droždí nezačne pomaličku měknout. Mléko ohřejeme na teplotu těla a zhruba jednu třetinu mléka přilijeme ke droždí. Vařečkou zamícháme, přisypeme jednu polévkovou lžíci z naváženého množství hrubé mouky, opět vařečkou promícháme, a povrch mléka zasypeme polovinou polévkové lžíce hrubé mouky. Misku s kváskem přikryjeme čistou utěrkou a kvásek necháme na teplém místě zhruba 15 min vzejít.

    Mezitím do mísy od robota nasypeme zbytek hrubé mouky, přidáme sůl a vařečkou promícháme.

    V sypkých surovinách vytvoříme důlek a do důlku po 15 minutách přidáme vzešlý kvásek, zbytek mléka a vejce. Nástavcem typu hák směs ručně nahrubo promícháme, abychom pomohli robotu, a necháme těsto na tomto háku při nízké rychlosti v robotu 10 min míchat.

    Mezitím nahřejeme troubu na 160 stupňů Celsia, rošt vložíme do středu trouby a pečivo nakrájíme na kostky. Rohlík jen jednoduše překrojíme uprostřed horizontálně, pak podruhé uprostřed vertikálně a pak už jen krájíme zhruba 1 a půl cm kostky. Ty vysypeme na plech a vložíme do trouby na 3 minuty opéct. Tímto lehkým vysušením si pomůžeme tehdy, když nemáme den staré pečivo. Dnešní pečivo bez lehkého vysušení v troubě by bylo totiž příliš kypré a křehké a na talíři by se knedlík doslova rozpustil.

    Do promíchaného těsta po 10 min vložíme opečené vychladlé rohlíky a hákem je necháme rovnoměrně zapracovat do těsta.

    Propracované mírně lepivé těsto vyklopíme na pracovní plochu a vytvoříme z něj rukama kouli. Mísu od robota vymažeme olejem a těsto do mísy vrátíme.

    Kynutí. Povrch mísy překryjeme potravinářskou fólií a těsto necháme na teplém místě 1 hod. vykynout, anebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

    Zhotovení knedlíků. Po této době těsto vyklopíme na pracovní plochu, rozdělíme jej na polovinu a z obou částí vytvarujeme úhledné šišky knedlíků. Pokud na některé straně knedlíku máte na povrchu více rohlíku, doporučuju ji otočit směrem dolů, aby nebyla pohledovou stranou. Na plastové prkýnko kápneme trošku oleje a prsty olej rozetřeme po celé ploše.

    Kynutí. Na prkýnko vedle sebe dvě šišky knedlíku položíme, přikryjeme utěrkou a necháme opět na teplém místě vykynout. Tentokrát zhruba 30 min.

    Příprava pekáče pro napařování. Zhruba 5 min před koncem doby kynutí do pekáče vložíme mřížku a na dno pekáče nalijeme aspoň 2 cm vody. Pekáč přikryjeme poklopem a vodu postupně na indukci přivedeme k varu. Jakmile voda v pekáči vaří, položíme rychle na mřížku pečicí papír oválného tvaru, který mřížku přikryje, a stejně rychle opatrně nabereme z prkýnka šišky knedlíků a položíme je co nejvíce od sebe, aby se při napařování neslepily.

    Napařování. Ihned přikryjeme pekáč poklopem a napařujeme knedlíky 25 minut.

    V průběhu napařování, kdy voda pořád musí dostatečně bublat, aby se v pekáči dělala pára, opatrně poklop nadzvedneme, abychom se ujistili, že je stále v pekáči voda.

    Po 25 minutách napařování poklop ve stejné poloze nadzvedneme a rychle přesuneme nad dřez, kde z něj vylijeme zkondenzovanou vodu.

    Knedlíky přesuneme do poklopu zbaveného vody a pro jistotu je radši propícháme špejlí, aby se nesrazily. I když napařování nesmírně pomáhá tomu, že narozdíl od vaření knedlíků ve vodě se po vytažení nesrazí a hlavně nemají takový ten nepříjemný rozblemcaný okraj.

    Ještě teplé knedlíky by se krájením pomocí nože zdeformovaly, a tak je nařežeme režnou nití. Pod knedlík niť provlečeme a následně stáhneme oba konce k sobě, dokud se plátek knedlíku nezačne prořezávat.