Hruškový koláč

Hruškový koláč neboli pité. Jednoduchý koláč ze dvou vrstev křehkého těsta proložený ovocnou vrstvou z hrušek a ovocného džemu. Koláč, který hned zmizí ze stolu.

Počet porcí:

Koláčová forma o průměru 26 cm

Doba přípravy:

45 min (+ zachlazení těsta přes noc a 40 min pečení)

Kdy podávat:

Dezert

 O receptu

Hruškový koláč neboli pité. Jednoduchý koláč ze dvou vrstev křehkého těsta proložený ovocnou vrstvou z hrušek a ovocného džemu. Koláč, který hned zmizí ze stolu.

Suroviny

Těsto:

  • 210 g hladké mouky
  • Špetka soli
  • 25 g moučkového cukru
  • 1/2 ČL kypřicího prášku do pečiva
  • Zrčníčka ze 2 cm vanilkoveho lusku
  • 1 žloutek vel. M
  • 105 g másla
  • 120 g plnotučného mléka

    Hrušky:

    • 3 střední hrušky (nejlepší jsou takové ty měkké máslové podlouhlé, než takový ty tvrdé kulaté)
    • 1/2 ČL citronové šťávy
    • 1/2 ČL mleté cejlonské skořice
    • 10 g vanilkového cukru
    • 10 vloček změklého másla
    • 10 menších ČL Darbo džemu s příchutí černého bezu a švestky
    • 30 g dětských piškotů (anebo dle potřeby, abyste pokryli povrch spodního těsta a povrch hruškové vrstvy najemno nasekanými piškoty)

      Líbí se vám tento recept? Nezapomeňte se podívat na obsah s dalšími 215 do detailu popsanými recepty v našich dvou ULALA kuchařkách. Kuchařky s chuťově vyladěnými recepty obsahují i praktický stojánek a unikátní horní indexy, které usnadňují orientaci v postupu.

      Chci se podívat na ULALA kuchařky.

      Lubojatzky

      Zažijte ULALA ve Vaší kuchyni

      Postup

      Příprava těsta. Do food procesoru (těsto lze vypracovat také ručně v míse) nasypeme hladkou pšeničnou mouku, moučkový cukr, špetku soli a kypřicí prášek do pečiva. Přidáme zrníčka z vanilkového lusku a najemno nastrouhanou kůru z bio citronu. Vše společně ve food procesoru promícháme. K sypkým surovinám přilijeme studené mléko, přidáme studené kostky másla a žloutek vytažený z lednice. Ve food procesoru několik pulzy promícháme. Pulzy pomáhají tomu, aby se máslo rovnoměrně dostalo do celé části těsta. Lepivé těsto přemístíme na pomoučenou pracovní plochu, hromádku těsta posypeme moukou také po povrchu a prsty těsto utlačíme tak, aby mělo hladký nelepivý povrch. Těsto rozdělíme napůl a z každého dílu těsta vytvoříme s pomocí trošky mouky kulatý disk o tloušťce zhruba 4 cm. Oba disky zvlášť zabalíme do potravinářské fólie a těsta necháme v lednici přes noc odpočívat.

      Zhotovení hrušek. Druhý den hrušky omyjeme, oloupeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na tenké proužky. Ty přesuneme do misky, zakápneme je citronovou šťávou, zasypeme skořicí a vanilkovým cukrem. Ovoce necháme na lince odpočívat.

      Zhotovení koláče. Těsto vyjmeme z lednice a počkáme zhruba 5 minut, dokud lehce nepovolí. Mezitím dno i boky formy vymažeme rozpuštěným máslem, piškoty rozmixujeme najemno v sekacím nástavci tyčového mixéru a troubu předehřejeme na 170 stupňů Celsia horkovzduch. Rošt vložíme do středu trouby. 

      Poté první disk vyválíme na pomoučené pracovní ploše do kulatého tvaru tak, aby byl průměr těsta větší o tolik cm, jak vysoké jsou boky vaší formy. U nás to bylo celkem 6 cm (3 a 3 z každé strany). Těsto na válečku přesuneme do formy a dno formy bohatě zasypeme piškotovou drtí, které nasají přebytečnou tekutinu z hrušek. Na piškoty navrstvíme hrušky zbavené přebytečné šťávy (v dlani šťávu z hrušek vymačkáme do dřezu) a na povrch hrušek položíme kousky másla zhruba ve vzdálenosti 3 cm a mezi ně uděláme bobíky s džemem. Povrch koláče opět posypeme najemno nasekanými piškoty a rychle vyválíme také druhý disk těsta, kterým koláč překryjeme. Přebytečné těsto po krajích kuchyňskými nůžkami ustřihneme a horní těsto přehneme přes spodní okraj těsta pod něj. Okraje můžeme buď ozdobit tak, jak to vidíte v reel na našem Instagramu, anebo vidličkou spoje utisknout.

      Pečení. Povrch koláče opatrně propícháme hroty vidličky a vložíme jej péct do trouby na 40 min anebo dokud není povrch koláče krásně zlatavý.

      Servis. Můžeme servírovat ještě teplý s kopečkem zmrzliny anebo příjemně vláčný klidně i druhý den, kdy se chutě v koláči ještě více rozvinou.