Svatomartinské rohlíčky

Poslední dobou se nám líbí návrat ke klasickým receptům, na kterých si nejen pochutnáme, ale při jejich vaření/pečení si i odpočineme a necháme čas plynout. A tak vznikly i tyto nekynuté rohlíčky s oříšky a povidly.

Počet porcí:

16 rohlíčků

Doba přípravy:

15 min příprava těsta + 8 h (přes noc) odpočinutí těsta v lednici + 15 min zhotovení rohlíčků + 17 min pečení

Kdy podávat:

Snídaně/svačinka/ke kávě

 O receptu

Svatomartinské rohlíčky jsme chtěli udělat již několikrát, ale až tento rok nám to vyšlo. A stejně jako ostatní české klasiky nás okouzlily a nejlepší na nich je, že druhý den kdy se odleží, jsou ještě lepší než ten první.

Křehké máslové těsto se smetanou a pekanová náplň s povidly a čokoládou. Když se první sousto dotkne vašeho jazyku, garantuju vám, že u jednoho rohlíčku nezůstanete.

Tak hurá na ně. 🙂

Hovězí po burgundsku
Suroviny

Těsto:

  • 210 g hladké mouky
  • Špetka soli
  • 25 g moučkového cukru
  • Zrčníčka ze 2 cm vanilkoveho lusku (lze vynechat)
  • 1 žloutek vel. M vajíčka Billa Premium
  • 105 g másla
  • 125 g smetany ke slehaní (33 % tuku)
  • 1 vejce vel. M na pomašlování

Náplň:

  • 50 g pekanů
  • 40 g moučkového cukru
  • špetka skořice
  • 2 PL povidel
  • jeden bílek vel. M vajíčka Billa Premium
  • 1-3 PL strouhanky
  • 75% hořká čokoláda Billa Premium (množství dle chuti)

Dalších 134 do detailu popsaných receptů naleznete v naší kuchařce ULALA, která obsahuje i praktický stojánek a unikátní horní indexy, které usnadňují orientaci v postupu. 

Chci se podívat na ULALA kuchařku.

Lubojatzky

Zažijte ULALA ve Vaší kuchyni

Postup

Příprava těsta. U tohoto receptu je žádoucí nechat suroviny v lednici co nejdelší dobu. Do střední mísy (pokud děláte těsto ručně), do mísy od robota (pokud v robotu) anebo do mísy food procesoru s míchacími noži vsypeme hladkou pšeničnou mouku, sůl, moučkový cukr a zrníčka z vanilkového lusku. Několika málo pulzy promísíme. Nyní přilijeme studenou smetanu, přidáme vychlazené máslo nakrájené na menší kousky a žloutek. Těsto nyní několika pulzy promícháme tak, aby bylo homogenní. Pokud zapracováváte těsto ručně, pusťte se do toho oběma rukama. Pokud v robotu, pak použijte káčkovou metlu. Promícháme těsto položíme na pracovní plochu mírně posypanou moukou a tvrdou stěrkou jej rozdělíme napůl. Z každé půlky vytvarujeme v rukách souměrnou kouli. Každou kuličku nyní položíme na potravinářskou fólii a stiskem dlaně zploštíme do disku o tloušťce zhruba 2 cm. Oba disky zvlášť zabalíme a vložíme do lednice vychladit, ideálně na 8 hodin.

Příprava náplně. Pekany rozmixujeme najemno v sekacím nástavci tyčového mixéru a přesypeme je do střední misky. Přidáme moučkový cukr, mletou cejlonskou skořici, povidla a bílek. Lžičkou promícháme. Teď záleží na tom, jak tekutá povidla a jak velký bílek jste měli. Podle toho dodáme strouhanku. Směs by neměla být řídká, ale zase by v ní neměla stát lžička. Na správnou konzistenci náplně se podívejte do reel na našem IG. Připravenou náplň nalijeme co cukrářského sáčku a vložíme ji vychladit do lednice.

Zhotovení těsta. První disk těsta vyjmeme po 8 hodinách z lednice a necháme jej zhruba 5 minut povolit na pracovní ploše. Pracovní plochu mírně poprášíme moukou a těsto na pracovní plochu položíme. Jemně poprášíme moukou také z druhé strany. Válečkem vyválíme těsto do kulatého tvaru o tloušťce zhruba 3-4 mm. Nyní těsto nadzvedneme, abychom se ujistili, že není přichycené na pracovní ploše. Pokud potřebuje ještě zlehka pomoučit, můžeme. Těsto rádýlkem nařežeme na 8 stejně velkých trojúhelníků.

Předehřev trouby. Troubu předehřejeme na 170 stupňů Celsia horkovzduch, plech později vkládáme do středu trouby.

Zhotovení náplně. Sáček s náplní vyjmeme z lednice a ustřihneme otvor tak, abychom měli průměr zhruba 1 cm. Ke každému širšímu konci trojúhelníku stříkneme hada náplně. Pokud máte rádi čokoládu, najemno nasekané kousky můžeme zlehka nasypat k náplni. Rohlíček zabalíme a položíme na plech vystlaný pečicím papírem tak, aby volný konec rohlíčku byl zatížený rohlíčkem a nemohl se tak v troubě otevřít. Zlehka také zahneme konce rohlíčků, aby měl rohlíček pěkný tvar.

Zhotovení rohlíčků. Rohlíčky pomašlujeme rozmíchaným vajíčkem a první plech vložíme do trouby.

Pečení. Pečeme 17 min nebo dokud nejsou rohlíčky na povrchu zlatavé. Mezitím, co se první várka peče, připravíme rohlíčky na nový plech pokojové teploty a vložíme je péct, jakmile je v troubě volno.

Servis. Upečené rohlíčky z plechu položíme na chladicí mřížku a necháme je plně vychladit. Následně je zlehka pocukrujeme moučkovým cukrem a můžeme servírovat.