Čokoládovo-pomerančové cookies
Skvělé křehké a zároveň vláčné cookies, které si zamilujete! Plná chuť čokolády a osvěžující element pomeranče. Mňam.
Počet porcí:
16 cookies
Doba přípravy:
30 min (+ 1 hod. chlazení a 11 min pečení)
Kdy podávat:
Dezert
Co k tomuto receptu dodat? Snad jen, vzhůru do něj!😊
Cookies:
- 1 vejce vel. M
- 190 g másla
- 30 g pomerančové šťávy
- 170 g hladké pšeničné mouky
- 60 g ovesných vloček
- 40 g kvalitního holandského kakaa – dejte si záležet s výběrem, ať není hořké.
- 4 g kypřicího prášku do pečiva
- 2 g sody
- 180 g světlého třtinového cukru
- 1 ČL domácího vanilkového extraktu
- 80 g hořké čokolády s pomerančem
- Špetka soli
- Troška kůry z pomeranče
Krém:
- 165 g mascarpone
- 70 g polotučného pevného tvarohu
- 70 g zakysaná smetany (15% tuku)
- 33 g moučkového cukru
- 4 ČL pomerančového likéru / kvalitního rumu (můžete vynechat)
Líbí se vám tento recept? Nezapomeňte se podívat na obsah s dalšími 215 do detailu popsanými recepty v našich dvou ULALA kuchařkách. Kuchařky s chuťově vyladěnými recepty obsahují i praktický stojánek a unikátní horní indexy, které usnadňují orientaci v postupu.
Postup
Odpočinutí surovin. První krok je dost důležitý, proto jej nesmíme odbýt. Z lednice vyjmeme vejce a odvážíme máslo, které nakrájíme na menší kostky. Oboje necháme v pokojové teplotě hodinu odpočívat. Zároveň ale nesmíme nechat máslo povolit moc, jinak se z cookies stanou placky anebo je budeme muset chladit před pečením o mnoho déle v lednici.
Rozpuštění čokolády. Po půl hodině rozpustíme hořkou pomerančovou čokoládu v mikrovlnce na nízký výkon (max. 600 W, jinak má tendenci se čokoláda zespod pálit), nebo ve vodní lázni. Rozpuštěnou čokoládu necháme vychladnout do pokojové teploty.
Příprava sypké směsi. Ve střední míse smícháme mouku, kakao, kypřicí prášek, sodu a sůl, vše společně lžící promícháme.
Příprava tekuté směsi. Máslo (mělo by už mít pokojovou teplotu) nasypeme do mísy od robota (mísa i míchací metla musí mít taktéž pokojovou teplotu) a k němu přisypeme třtinový cukr. Robota s míchací metlou pustíme na střední až vysokou rychlost a necháme jej aspoň 3 min dělat svou práci. Po této době setřeme stěrkou suroviny ze stěn mísy a z metly a necháme znovu na stejnou rychlost běžet robota další minutu. Máslo musí být krásně našlehané a voňavé.
Nyní přidáme vejce, vanilkový extrakt, pomerančovou šťávu a rozpuštěnou hořkou čokoládu. Opět na střední až vysokou rychlost šleháme aspoň 7 min. Tento proces opravdu neuspěchejme. Stojí totiž za tím, že na konci pečení budeme držet v ruce uvnitř vláčné a na povrchu křupavé cookies.
Zhotovení. Do mísy prosejeme promíchané sypké suroviny a vsypeme vločky. Nyní snížíme rychlost na minimum a necháme sypké suroviny zapracovat do tekutých. Pozor, v tomto procesu je nežádoucí míchat déle než minutu. Jinak se začnou spojovat vlákna lepku z mouky a po upečení budeme mít nežádoucí konzistenci. Pokud náhodou nemáme všechny suroviny promíchané, několika pohyby ručně stěrkou dílo dokonáme.
Tvarování. Pokud se nám vlezou do lednice dva plechy, pak si vezmeme ty. Pokud ne, pomůžeme si velkými plastovými prkýnky, na které si dáme pečicí papír. Pracujeme rychle, protože nechceme, aby se nám máslo moc rozpustilo.
Přichystáme naběračku na zmrzlinu, která má mechanismus na zmáčknutí a samovypadnutí kopečku, o průměru kopečku 5 cm. Naběračkou nabereme těsto přesně po okraj, stěrkou zarovnáme a vyklopíme na pečicí papír. Coookies dáváme do větší vzdálenosti od sebe. Nám na plech vždycky vlezlo celkem 8 cookies.
Chlazení. Po vytvoření 8 cookies (z poloviny těsta), přikryjeme kopečky potravinářskou fólií a dáme do lednice odpočívat aspoň na hodinu. Rychle stejným způsobem zpracujeme i druhou polovinu těsta. TIP: Nemáte naběračku na zmrzlinu? Promíchané těsto z robotu přikryjeme potravinářskou fólií a vložíme do lednice, kde ho necháme pořádně vychladit (min. 2 hodiny), aby šly kuličky tvarovat. Po této době rukou vytvoříme z vychlazeného těsta malé kuličky o velikosti kopečku zmrzliny. Takového, jak vždycky šidili prodejci kopečkové zmrzliny, haha. Dejte opět přikryté potravinářskou fólií na plechu na hodinu do lednice před pečením, protože to je to, co zařídí, aby se cookies krásně roztekly a nestaly se z nich placky.
Pečení. Po hodině v lednici cookies rovnou vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme 11 min. Radši poprvé kontrolujte cookies v troubě (obzvlášť jejich okraje), dokud nevychytáte pečení v té vaší. Naše peče poměrně rychle.
Dozdobení. Ihned po upečení jemně zploštíme sušenky obracečkou a předtím, než je přesuneme na chladicí mřížku, je necháme 5 min na plechu odpočinout. TIP: Samotné cookies uchováváme v krabičce bez přístupu vzduchu (max. 4 dny) anebo v mrazáku (ne déle než měsíc).
Krém. V míse lžičkou promícháme moučkový cukr s likérem/rumem, přidáme mascarpone, tvaroh a zakysanou smetanu. Vyšleháme šlehačem. Krém uchováváme v lednici bez přístupu vzduchu, aby nenasál pachy z lednice.
Servis. Cookies dozdobíme krémem. Můžeme jej nazdobit lžičkou a udělat do krému mírné tahy, anebo stejně jako my v reel na Instagramu naplnit krémem cukrářský sáček a kulatou špičkou z něj vytvořit na cookies podlouhlého hada. 🙂