Rolky s tyrolským špekem a cheddarem

Vláčné a naprosto plné chutí domácí pečivo. Budete na tyto rolky s rakouským špekem a cheddarem myslet do té doby, dokud budou na lince.

Počet porcí:

10 rolek

Doba přípravy:

45 min (+ 1 a 1/2 hod. kynutí a 23 min pečení)

Kdy podávat:

Oběd/večeře

 O receptu

Jsou recepty, na které s Martinem vzpomínáme znovu a znovu. Tento je jedním z nich. Plná chuť, skvělá textura, zajímavé provedení. Klidně bych se nebála připravit tento recept třeba tehdy, když očekáváte návštěvu, anebo v podzimní či zimní podvečer jako něco dobrého ke hraní deskovek s rodinou.

Rolky jsou promazané máslem s opečeným špekem, cibulkou a cheddarem, vršek je pak posypaný znovu cheddarem a po upečení rolky potíráme bylinkovým máslem.

Mňam. Mám vůbec ještě něco dodávat?😊

 

Hovězí po burgundsku
Suroviny

Těsto:

  • 285 g hladké pšeničné mouky
  • 4 g sušeného droždí
  • 205 g teplého mléka
  • 3 g soli
  • 15 g 24 měsíců vyzrálého Billa Premium parmazánu Parmigiano Reggiano PDO

Náplň:

  • 5 (podle preference pálivosti) koleček nakládaných jalapeňo
  • 5 plátků Billa Premium Speck Alto Adige
  • 1 střední banánová šalotka (případně malážlutá cibule)
  • 1 PL másla
  • 1 PL olivového oleje
  • 9x otočení mlýnkem s černým pepřem
  • Špetka muškátového ořechu
  • 15 g 24 měsíců vyzrálého Billa Premium parmazánu Parmigiano Reggiano PDO
  • 3/4 ČL dijon hořčice
  • 3/4 ČL medu
  • 1 a 1/2 PL změklého másla
  • 5 plátků cheddaru

Pomašlování:

  • 1 vejce vel. M šťastné slepičky
  • 1 PL mléka

Dokončení:

  • 1 PL másla
  • Listy čerstvé petrželky
  • Sušené chilli vločky
  • Vločková sůl

Líbí se vám tento recept? Nezapomeňte se podívat na obsah s dalšími 215 do detailu popsanými recepty v našich dvou ULALA kuchařkách. Kuchařky s chuťově vyladěnými recepty obsahují i praktický stojánek a unikátní horní indexy, které usnadňují orientaci v postupu.

Chci se podívat na ULALA kuchařky.

Lubojatzky

Zažijte ULALA ve Vaší kuchyni

Postup

Příprava těsta. Do mísy od robota prosejeme hladkou pšeničnou mouku, přidáme sušené droždí, stěrkou promícháme a vytvoříme důlek. Do důlku nalijeme ohřáté mléko, které bude mít zhruba teplotu těla (ne více, jinak by se zabily kvasnice a těsto by nenakynulo). Mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme droždí 5 minut pracovat.

Do mísy nyní přisypeme sůl a přidáme najemno nastrouhaný vyzrálý parmazán. Nástavcem typu hák všechny suroviny nahrubo promícháme, abychom robotu usnadnili práci, následně hák zavěsíme na robota a necháme na nízkou rychlost těsto zhruba 5 minut zapracovat.

Po této době těsto stěrkou očistíme z háku a těsto v míse přetočíme, aby se nyní dalších 5 minut zapracovávalo již na o něco vyšší rychlost také z druhé strany.

Příprava náplně. Zatímco se těsto v robotu hněte, nakrájíme kolečka nakládané jalapeňo najemno, špek na drobné kostičky a šalotku najemno.

Zhotovení těsta. Elastické a měkké těsto vyjmeme z mísy robota a přesuneme jej do střední mísy vymazané troškou olivového oleje. Přes mísu přetáhneme potravinářskou fólii a těsto necháme na teplém místě zhruba 1 hodinu vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Zhotovení náplně. Do malého hrnce vložíme máslo a olivový olej a na vyšším středním stupni šalotku zarestujeme do polozlatova. Průběžně mícháme. Poté přidáme jalapeňo, špek a opět zarestujeme a mícháme, dokud není šalotka zlatavá. Směs stáhneme z plamene, vše opepříme a velmi zlehka zastrouháme muškátovým oříškem. Směs vložíme do misky a necháme ji vychladnout do pokojové teploty.

Poté přidáme do misky k ostatním surovinám najemno nastrouhaný parmazán, Dijon hořčici, med a společně se změklým máslem lžičkou promícháme. Náplň necháme odpočívat na pracovní ploše (v zimě) / v lednici (v létě). Chceme, aby se totiž dala směs později rozetřít na těstě, ale zároveň by nemělo být máslo rozpuštěné, aby při kynutí nevyteklo z rolek na dno formy.

Příprava formy a cheddaru. Formu vymažeme prsty olivovým olejem anebo máslem. Plátky cheddaru položíme na sebe a nakrájíme je najemno.

Tvarování rolek. Do vykynutého těsta uděláme pěstí důlek, aby z něj odešly plyny. 

Těsto vyválíme na obdélník o délce 45 (na pracovní ploše strana u nás) × 28 cm. Z delší protější strany od nás necháme zhruba 3 cm volný okraj, aby náplň při rolování nevytekla. Nyní pracujeme rychle, aby se těsto mokrou náplní nerozmočilo. Na plát rovnoměrně rozprostřeme připravenou náplň, posypeme zhruba 2/3 množství nakrájeného cheddaru a začneme delší stranu rolovat. Pokud se těsto lepí, vezmeme si na pomoc plastovou kartu, kterou těsto nadzvedáváme a balíme. Rolujeme tak, abychom do těsta zabalili všechnu náplň a snažíme se při rolování těsto jemně utahovat.

Když dojdeme skoro nakonec, přes zarolovanou roládu přeložíme zbylý nepomazaný okraj. Prsty konce těsta spojíme jakoby štípáním se zarolovanou částí.

Zhotovení rolek. Zarolovanou roládu nyní opatrně „nasekáme“ kartou neboli stěrkou (či ostrým nožem nakrájíme) na 10 stejně velkých dílů. My si vzali na pomoc pravítko, aby byly všechny rolky co možná nejvíce totožně vysoké. Rolky pokládáme vedle sebe s menší vzdáleností od sebe.

Kynutí. Rolky ve formě necháme v teple přikryté potravinářskou fólií 30 min nakynout.

Předehřev trouby. Troubu předehřejeme na 180 °C horkovzduch.

Pečení. Rolky pomašlujeme vajíčkem rozmíchaným s mlékem, povrch posypeme zbytkem cheddaru a pečeme položené na středním roštu dozlatova zhruba 23 min. Pokud by byly rolky na povrchu zlatavé, nebo až moc rychle zlátnul cheddar, již v průběhu doby pečení, přikryjeme formu alobalem. Zbytečně troubu ale v začátcích pečení neotevíráme.

Upečené rolky poznáme tak, že do krajů rolek ve středu těsta (mimo náplň) píchneme dřevěnou špejlí. Pokud je špejle po zapíchnutí a dvou vteřinách čekání v těstě čistá, můžeme rolky vytáhnout z trouby.

Dozdobení. Ještě teplé rolky pomašlujeme bylinkovým máslem (změklé máslo smíchané s troškou soli, sušenými chilli vločkami a najemno nakrájenými listy petrželky).