Hovězí po burgundsku

Tomuto jídlu já říkám domov. Beef bourguignon. Vřelé, teplé, plné chutí, není snad nikdo, kdo by tento francouzský pokrm plný červeného vína, rozpadajícího se hovězího a zeleniny nemiloval. Obzvlášť, když k němu servírujeme bramborovou kaši.

Počet porcí:

4

Doba přípravy:

30 min (+ 3 hodiny dušení)

Kdy podávat:

Oběd/večeře

 O receptu

Pokud milujete francouzskou kuchyni, budete milovat i tento pokrm. A pokud ne, stejně jako já, i tak si hovězí po burgundsku zamilujete. Nezapomeňte si k němu připravit dobrou bramborovu kaši, tuto kombinaci totiž nelze snad ničím přebít.

 

Hovězí po burgundsku
Suroviny

Hovězí po burgundsku:

  • 2 střední mrkve
  • 2 střední žlutá cibule
  • 8 žampionů (bílé/hnědé)
  • 3 stroužky česneku
  • 80 g farmářské anglické slaniny
  • 500 g farmářské hovězí loupané plece
  • Sůl
  • Černý pepř
  • Olivový olej (dle potřeby)
  • 2 PL dvojitě koncentrovaného rajčatového protlaku
  • 1 a 1/2 PL hladké pšeničné mouky
  • 500 ml červeného vína (burgundské či pinot noir)
  • 200-300 ml hovězího vývar
  • Bylinky na dozdobení – listy petrželky/pažitka

Bouquet garni:

  • 1 vnitřní list pórku o délce 10 cm
  • 2 větvičky tymiánu
  • 2 větvičky majoránky
  • 4 stonky petrželky
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 větší sušený bobkový list

Líbí se vám tento recept? Nezapomeňte se podívat na obsah s dalšími 215 do detailu popsanými recepty v našich dvou ULALA kuchařkách. Kuchařky s chuťově vyladěnými recepty obsahují i praktický stojánek a unikátní horní indexy, které usnadňují orientaci v postupu.

Chci se podívat na ULALA kuchařky.

Lubojatzky

Zažijte ULALA ve Vaší kuchyni

Postup

Postup:

Odpočinutí. Hovězí loupanou plec necháme hodinu temperovat (neboli odpočívat) v pokojové teplotě.

Zhotovení bouquet garni. Zelené listy pórku odkrojíme a z horní části pórku uřízneme zhruba 10 cm kousek. Ten podélně nařízneme špičkou nože, vrchni listy vyhodíme a ten pod ním omyjeme pod studenou vodou. Do listu položíme ohnuté všechny bylinky, nové koření a bobkový list. Pórkový list zatočíme jako ruličku, potravinářským provázkem jej svážeme tak, aby žádné suroviny zevnitř nevypadly. Provázek upevníme uzlíkem.

Příprava. Mrkev oloupeme, umyjeme a nakrájíme na nepravidelné kousky. Cibule očistíme a každou nakrájíme na čtvrtiny. Žampiony očistíme a každý překrojíme na čtvrtiny. Stroužky česneku  očistíme a čepelí nože jemně zmáčkneme. Ze slaniny odkrojíme kůži (nevyhazujeme ji) a slaninu nakrájíme na tenčí proužky. Hovězí loupanou plec očistíme od největších blan, ale rozhodně v ní část ponecháme, protože se dlouhým dušením kolagen rozpustí a vytvoří nám neskutečně chutnou omáčku. Maso nakrájíme na větší kostky, které osolíme a opepříme.

Zhotovení. Litinou pánev začneme postupně s olejem nahřívat. Jakmile jsou pánev a olej nahřáté, vložíme do pánve jednu kostku masa vedle druhého. Je potřeba, aby se maso pořádně a zprudka opeklo na barvu dozlatova, takže s masem nehýbeme, ale čekáme, až se samo pustí. Poté kostky pinzetou anebo kleštěmi obrátíme a opékáme také z druhé strany. Kostky opečeného masa z pánve vyjmeme a položíme je do talíře. Do pánve vložíme cibuli společně se žampiony a restujeme na vyšší střední výkon lehce na barvu. Zeleninu vyjmeme z pánve a položíme ji do čistého talíře. Teplotu snížíme na střední, do pánve vhodíme slaninu, necháme z ní vypékat tuk a zároveň slaninu restovat. K vypečené a orestované slanině přidáme maso včetně šťávy, kterou pustilo, dále rajčatový protlak, vařečkou promícháme a zhruba minutu necháme zarestovat. Povrch pánve popřášíme hladkou moukou, opět promícháme a znovu minutu zarestujeme. Mouka nám pomůže s výslednou konzistencí omáčky. Do pánve přidáme opečenou cibuli se žampiony, promícháme, přilijeme červené víno, hovězí vývar tak, aby bylo maso sotva ponořené, bouquet garni, mrkev, česnek, kůži ze slaniny a přivedeme směs k mírnému varu. Poté lžící sesbíráme do mističky pěnu, která se v průběhu mírného vaření vytvořila na povrchu. Pokud je třeba, můžeme směs v pánvi dolít vývarem, aby bylo maso opět sotva ponořené. 

Vaření. Nyní zaklopíme pánev pokličkou a vaříme na mírném varu zhruba 3 hodiny, dokud maso nezměkne a samo se nerozpadá.

Servis. Servírujeme s bramborovou kaší, zasypeme petrželkou anebo ještě lépe pažitkou nakrájenou najemno.