Pečené marinované brambory
Vynikající brambory pečené v marinádě. To je jednoznačně recept, ke kterému se u nás doma budeme často vracet.
Počet porcí:
3
Doba přípravy:
15 min + 1 hod. pečení
Kdy podávat:
Oběd/večeře
Malé půlky očištěných brambor překrojíme na polovinu. Ty pečeme v ochucené marinádě tak dlouho, dokud nejsou brambory nejen měkké, ale také na povrchu opečené. Díky tomu se chuť marinády dostatečně opravdu do každého póru bramboru. Pak už se jen brambory dozdobí sýrem řeckého typu, přidají se bylinky a může se servírovat buď samostatně, anebo jako příloha ke grilování.
Brambory, marináda a dozdobení:
- 650 g malých brambor
- 2 PL ajvaru (jemný/pikantní)
- 4 stroužky česneku
- 400 ml zeleninového vývaru
- 1/4 ČL sušeného rozmarýnu
- 1/2 ČL uzené mleté papriky
- 1/2 ČL sušeného oregána
- Špetka mletého římského kmínu
- Černý mletý pepř
- 2 PL sójové omáčky
- Sůl (podle slanosti vývaru a sójovky)
- Menší 1 PL citronové šťávy
- Greek White @violife_foods
- Jarní cibulka
- Listy čerstvé petrželky
Líbí se vám tento recept? Nezapomeňte se podívat na obsah s dalšími 215 do detailu popsanými recepty v našich dvou ULALA kuchařkách. Kuchařky s chuťově vyladěnými recepty obsahují i praktický stojánek a unikátní horní indexy, které usnadňují orientaci v postupu.
Postup
Postup:
Příprava marinády. Do zapékací mísy vložíme ajvar, sójovou omáčku, citronovou šťávu, prolisované stroužky česneku. Přisypeme uzenou sladkou mletou papriku, sušený rozmarýn, římský kmín a mezi prsty promnuté sušené oregano. Směs osolíme, opepříme a přilijeme zeleninový vývar. Vše společně promícháme.
Příprava brambor. Malé brambůrky pečlivě omyjeme a očistíme pod vodou a nakrájíme je na poloviny. Pokud máte větší brambory, pak na menší kousky. Takto rozkrojené brambory vložíme do marinády, lžící je v marinádě promícháme, mísu přikryjeme víkem anebo kusem alobalu.
Pečení. Mísu vložíme do spodní třetiny trouby a pečeme 30 min. Po této době mísu vyjmeme z trouby, odstraníme alobal, brambory promícháme a pečeme dalších zhruba 30 min, dokud nejsou brambory příjemně zlatavé, měkké a marináda zredukovaná. Brambory v troubě hlídáme a tu a tam promícháme, aby byly opečené rovnoměrně.
Servis. Do talíře vložíme brambory, nasypeme na ně mezi prsty rozdrobený sýr řeckého typu, zasypeme na kolečka nakrájenou jarní cibulkou a posypeme nadrobno nakrájenými listy čerstvé petrželky.