Moccacino cheesecake

Tohle je cheesecake pro všechny milovníky čokolády a kávy. Má v sobě celkem 3 vrstvy, které jsou na sobě poskládané. Po rozkrojení tak vypadá velmi efektně. Vespod najdete tmavé čoko-kokosky, následuje vrstva s mléčnou čokoládou a kávou a nahoře už na vás čeká vrstva z bílé čokolády.

 

Počet porcí:

kulatá ráfek o průměru 16 cm

Doba přípravy:

1 hod. (pozor, nejlépe přes noc musí odpočívat v lednici)

Kdy podávat:

Dezert

 O receptu

Tento moccacino cheesecake má plnou chuť, je velmi výrazný, zároveň ale báječně smetanový, krémový a našlehaný. Mňam. Jen to píšu a mám na něj zase chuť. Přestože je nepečený, kombinace chuti a výsledné textury nahrává tomu, že bych jej s radostí dělala po celý rok, myslím, že je to takový mezistupeň mezi pečeným a nepečeným cheesecakem. Nechte si chutnat. Pokud byste se chtěli podívat na video postup tohoto receptu, mrkněte na náš Instagram.

 

Suroviny

Krusta:

  • 150 g čoko-kokosek značky Biopekárna Zemanka
  • Špetka soli
  • 30 g másla

Krém:

  • 360 g (3 balení) Lučiny Smetanové
  • 25 g cukru krystal
  • 20 g moučkového cukru
  • Zrníčka z 5 cm vanilkového lusku
  • Špetka soli
  • 170 g smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • 100 g mléčné kvalitní čokolády
  • ¼ ČL instantní kávy
  • 100 g bílé kvalitní čokolády

Líbí se vám tento recept? Nezapomeňte se podívat na obsah s dalšími 215 do detailu popsanými recepty v našich dvou ULALA kuchařkách. Kuchařky s chuťově vyladěnými recepty obsahují i praktický stojánek a unikátní horní indexy, které usnadňují orientaci v postupu.

Chci se podívat na ULALA kuchařky.

Lubojatzky

Zažijte ULALA ve Vaší kuchyni

Postup

Na prkýnko, na které se vleze ráfek o průměru 16 cm, položíme čtverec pečicího papíru a na ten položíme ráfek.

Do food procesoru vložíme čoko-kokosky Biopekárna Zemanka se špetkou soli a rozmixujeme vše najemno. Přilijeme máslo rozpuštěné v mikrovlnce anebo v malém hrnci na indukci a několik pulzy vše ve food procesoru spojíme. (Pokud nevlastníte food procesor, můžete vložit sušenky do pevného sáčku, ten uzavřít a válečkem sušenky rozdrtit. Poté rozdrcené sušenky přesypeme do misky, zalijeme je rozpuštěným máslem a lžičkou perfektně promícháme.)

Sušenkovou směs přesypeme do ráfku a opatrně, aby se sušenky z ráfku nevysypaly, anebo ráfek neposouval po talíři, utlačujeme sušenky Biopekárna Zemanka na pečicím papíru mističkou s rovným dnem tak, aby byla vrstva sušenek rovnoměrně vysoká.

Talíř s ráfkem velmi opatrně vložíme do mrazáku*, kde necháme krustu 30 min zachladit. Tento krok je důležitý proto, aby se při nalití krému do formy sušenky nepromísily s krémem.

V míse od robota s míchací metlou (pokud máte menší typ mísy, která zvládne toto malé množství vymíchat, pokud ne, pak šleháme šlehačem anebo tyčovým mixérem s nástavcem typu metlička ve střední míse) šleháme na střední rychlost Lučinu Smetanovou zhruba 3 minuty. Chceme do Lučiny Smetanové dostat vzduch, aby byl krém příjemně nadýchaný. V polovině šlehání stěrkou setřeme boky mísy. Do mísy přisypeme cukr krystal a moučkový cukr. Cukr krystal pomáhá svými ostrými krystalky narušit krém a tedy krém lépe našlehat, moučkový cukr krém zase zahustí vzhledem k tomu, že se jedná o nepečenou variantu cheesecaku. Směs prošleháme 2 minuty opět na střední rychlost. Přisypeme zrníčka z vanilkového lusku (ten špičkou ostrého nože rozřízneme napůl a zrníčka z něj kolmo přejetím nože uvnitř lusku setřeme) a špetku soli. Na nízkou rychlost prošleháme jen tak, aby byly suroviny promísené, a stěrkou setřeme krém ze stěn mísy.

Vychlazenou smetanu ke šlehání nalijeme do mísy, kde ji na nízkou rychlost začneme šlehat šlehačem. Postupně přidáváme na rychlosti a šleháme, dokud nevznikne pevnější šlehačka. Pozor na to, nechceme úplně tuhou šlehačku, ta by se totiž špatně zapracovávala do již připraveného krému. Proto stačí, když dostatečně drží tvar, ale chybí jí ještě pár sekund do tuhého došlehání.

Jednu třetinu vyšlehané šlehačky stěrkou přesuneme do mísy ke krému a stěrkou ledabyle šlehačku zapracujeme. Tato první třetina slouží k tomu, abychom si krém naředili. Nyní přidáme druhou třetinu šlehačky a přes tu již opatrně překládáme krém. Je to v podstatě stejný proces, jako když si vyšleháme u korpusu sníh a následně jej opatrně vmícháme do těsta, aby zůstal korpus co nejvíce nadýchaný. Jakmile je krém nahrubo promíchaný, přidáme zbylou třetinu šlehačky, přes kterou taktéž velmi opatrně překládáme krém, dokud nejsou suroviny spojené.

Do dvou středních keramických misek nalámeme na malé kousky kostičky mléčné a bílé čokolády. Postupně obě misky vložíme do mikrovlnky a necháme v ní čokoládu rozpustit. Je důležité rozpouštět čokoládu max. na střední výkon mikrovlnky a také ji vždy po intervalu 20 sekund lžičkou promíchat, aby se nezačala čokoláda na některých místech pálit. Není třeba rozpouštět do úplného rozpuštění, stačí zhruba do 80 %, poté misku z mikrovlnky vyjmout a lžičkou ji promíchávat. Tím, že je již rozpuštěná směs horká stejně jako je horká miska, se zbylá dosud nerozpuštěná čokoláda rozpustí. To stejné uděláme také s druhou miskou. Samozřejmě můžeme čokoládu rozpustit také nad vodní lázní. Nyní do rozpuštěné mléčné čokolády nasypeme instantní kávu a lžičkou směs promícháme.

Krém podle oka rozpůlíme a jednu polovinu přesuneme do čisté střední mísy, kam postupně přiléváme a současně jemně stěrkou zapracováváme bílou čokoládu.

Ke zbylé polovině krému přilijeme rozpuštěnou mléčnou čokoládu s kávou a taktéž stěrkou jemně suroviny spojíme.

Z mrazáku (případně upečenou pokojové teploty) vyjmeme krustu a stěrkou přemístíme vrstvu s mléčnou čokoládou do ráfku. Stěrkou uhladíme co nejrovnější povrch, nebojte se jít s krémem pořádně do krajů, aby vám v krajích nezůstaly vzduchové bubliny, a to stejné uděláme s vrstvou z bílé čokolády.

Ráfek přikryjeme potravinářskou fólií, aby cheesecake nenasál pachy z lednice, a necháme jej minimálně 8 hodin vychladit. Vyšlehaná smetana ke šlehání totiž lehce pustí vodu, díky čemuž krém v lednici ještě ztuhne.

Vychlazený cheesecake vyjmeme z lednice, položíme jej na hrnec obrácený dnem vzhůru, a ráfek z vnější strany opálíme pistolí. Potřebujeme, aby se krém po stranách ráfku maličko roztopil a my tak mohli ráfek pohybem směrem nahoru odstranit. Můžete si také pomoct nahřátou utěrkou anebo krém jednoduše od ráfku úzkým tenkým nožem oddělit. Cheesecake krájíme na úhledné klínky a servírujeme vychlazený z lednice.

*TIP: Pokud preferujete křupavější a pevnější vrstvu krusty sušenek, pak můžete místo vložení do mrazáku ráfek vložit na střední rošt do trouby vyhřáté na 175 °C horkovzduch a krustu si 10 minut předpéct dozlatova. Krém poté navrstvíme do ráfku až tehdy, jakmile má krusta pokojovou teplotu.