Domácí ovesné müsli tyčinky

Tyto domácí müsli tyčinky jsou něco mezi skvělou svačinou a dezertem. Jsou na přípravu velmi jednoduché, obsahují totiž jen těsto z celozrnných ovesných vloček, které se použije jak na spodek, tak na posypání tyčinek nahoru. Mezi těstem na vás čeká nálož šťavnatého ovoce ochucené rybízovým džemem. Mňam.

Počet porcí:

10 tyčinek (forma s odnímatelným dnem 33 x 9 cm)

Doba přípravy:

15 min + 40 min pečení

Kdy podávat:

Svačina / dezert

 O receptu

Velmi jednoduchý recept, který se povede každému, a přesto chutná náramně. Příjemně křupavé müsli tyčinky s extra šťavnatým ovocným středem. Jediné, co nesmíte poplést, je správný výběr ovesných vloček. Musí být jemně namleté, aby se stihly v troubě za krátký čas upéct a nebyly moučnaté, a zároveň v obchodě sáhněte po celozrnných, protože vláknina ještě nikdy nikomu neublížila. 🙂 Tak se do nich pustíme, ne? Video s přípravou tohoto receptu najdete na našem Instagramu.

Suroviny

Ovesné máslové těsto:

  • 130 g másla
  • 105 g jemných celozrnných ovesných vloček (opravdu kupte jemné vločky!)
  • 140 g hladké pšeničné mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • 20 g vlašských ořechů
  • 1/4 ČL mleté cejlonské skořice
  • 1/2 ČL kypřicího prášku do pečiva
  • Zrníčka ze 3 cm vanilkového lusku
  • Špetka soli
  • 10 g tekutého medu

Ovoce:

  • 200 g (mraženého) lesního ovoce
  • 1 PL studené vody
  • 1 ČL citronové šťávy
  • Špetka soli
  • 2 ČL studené vody
  • 2 ČL kukuřičného škrobu
  • 70 g rybízového Darbo džemu

Líbí se vám tento recept? Nezapomeňte se podívat na obsah s dalšími 215 do detailu popsanými recepty v našich dvou ULALA kuchařkách. Kuchařky s chuťově vyladěnými recepty obsahují i praktický stojánek a unikátní horní indexy, které usnadňují orientaci v postupu.

Chci se podívat na ULALA kuchařky.

Lubojatzky

Zažijte ULALA ve Vaší kuchyni

Postup

Nejprve si nakrájíme na kostky o velikosti 2 cm máslo (130 g) a necháme jej odpočívat v pokojové teplotě.

Příprava ovocné složky. Do malého hrnce vložíme mražené lesní ovoce (200 g). Přilijeme studenou vodu (1 PL), citronovou šťávu (1 ČL), špetku soli, hrnec přikryjeme pokličkou a necháme ovoce na středním varu rozvařit. Potrvá to přibližně 5 min. Mezitím lžičkou rozmícháme ve studené vodě (2 ČL) kukuřičný škrob (2 ČL). Vzniklou kašičku přilijeme do rozvařeného ovoce, zamícháme a necháme škrob ještě zhruba 2 minuty projít mírným varem. Škrob zajistí, že ovocná složka zželíruje. Pokud zůstanou v hrnci moc velké kusy ovoce, pak jednoduše třeba velké jahody vidličkou rozmačkáme. Obsah hrnce přemístíme do misky a necháme ovoce vychladit do pokojové teploty.

Předehřev trouby. Troubu předehřejeme na 170 °C horkovzduch.

Příprava crumblu. Jemné celozrnné ovesné vločky nasypeme do pánve velkého průměru a necháme je zhruba 3 minuty nasucho orestovat. Tu a tam promícháme, aby se vločky orestovaly rovnoměrně a žádné se nespálily. Vločky takto tepelně zpracováváme proto, abychom je zbavili jejich typicky moučnaté chuti, kterou nikdo nemá rád. 🙂

Opečené vločky nasypeme do střední mísy, prosejeme hladkou pšeničnou mouku (140 g), přisypeme třtinový cukr (50 g), najemno nasekané vlašské ořechy (20 g), mletou cejlonskou skořice (1/4 ČL) a kypřicí prášek do pečiva (1/2 ČL). Stěrkou všechny sypké suroviny promícháme.

Do mísy přidáme lehce změklé máslo a špičkami prstů jej do směsi zapracujeme. Vznikne taková mastnější drobenka. Nyní přidáme zrníčka z vanilkového lusku (ze 3 cm lusku), špetku soli a tekutý med (10 g). Stěrkou vše promícháme.

Do formy vložíme pečicí papír (na dno i boky formy) a na něj vysypeme polovinu crumblu. Lžící crumble utiskneme do jednolité placky. Takto vložíme crumble předpéct na střední rošt na 10 min do trouby.

Dokončení ovocné složky. Do vychladlého ovoce lžící přimícháme rybízový džem (70 g).

Zhotovení müsli tyčinek. Na předpečený korpus nalijeme ovocnou složku a stěrkou ovoce rozetřeme do stran. Povrch zasypeme rozdrobeným crumblem.

Pečení. Pečeme ve středu trouby 30 min. Po této době by měl být povrch příjemně zlatavý.

Po upečení je třeba nechat vychladnout zhruba 10 min, poté nadzvedneme pečicí papír a přesuneme upečené tyčinky na chladicí mřížku, kde je necháme plně vychladnout. Teprve poté, až se nebudou teplem rozpadat, je nakrájíme na úhledné tyčinky.

Tyčinky uchováváme max. 3 dny v lednici v uzavřené nádobě bez přístupu vzduchu.