Hot cross buns s meruňkovým glazé

Obdoba našeho mazance, akorát vylepšená o koření v těstě, sušené meruňky a kůru z pomeranče. Nezapomeňte ještě teplé bochánky potřít meruňkovým glazé, na které smícháte rozpuštěné máslo s meruňkovým džemem.

Počet porcí:

12 hot cross buns (kameninová mísa 36 x 23 cm)

Doba přípravy:

40 min (+ 2 hod. kynutí)

Kdy podávat:

Snídaně / dezert ke kávě

 O receptu

Hot cross buns pochází z Velké Británie a je to v podstatě obdoba našeho mazance, akorát vylepšená o koření v těstě, sušené meruňky a kůru z pomeranče. Nezapomeňte ještě teplé bochánky potřít meruňkovým glazé, na které smícháte rozpuštěné máslo s kvalitním meruňkovým džemem. Hot cross buns se servírují ještě teplé a pokud byste si říkali, proč na povrchu mají kašičku z vody a hladké mouky, je to symbolický kříž, který znázorňuje ukřižování Ježíše Krista. Zpět ale k chuti. Ta vás totiž určitě velmi příjemně překvapí a budete si říkat, jak je možné, že neděláte hot cross buns každé Velikonoce.

 

Suroviny

Kynuté těsto:

  • 55 g másla
  • 10 g čerstvého droždí
  • 95 g mléka
  • 1 vejce vel. M šťastné slepičky
  • 170 g hladké pšeničné mouky
  • 80 g celozrnné pšeničné hladké mouky
  • 60 g třtinového cukru
  • 1 špetka soli
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 celý hřebíček
  • 1 špetka zrníček celého anýzu
  • 1/2 ČL mleté cejlonské skořice
  • 10 strouhnutí z celého muškátového oříšku
  • Zrníčka z 3 cm vanilkového lusku
  • Kůra z 1/2 malého bio pomeranče

Meruňky v rumu do těsta:

  • 40 g sušených meruněk (zkuste mrknout po nesířených a nedoslazovaných, nabízí např. značka dmBio)
  • 2 PL kvalitního rumu

Na dokončení:

  • 1 vejce vel. M šťastné slepičky na potření
  • 2 PL mléka

Směs na kříž:

  • 25 g pšeničné hladké mouky
  • 30 g vody
  • 1/2 ČL moučkového cukru

Meruňkové glazé:

  • 1 ČL rozpuštěného másla
  • 1 ČL meruňkového Darbo džemu

Líbí se vám tento recept? Nezapomeňte se podívat na obsah s dalšími 215 do detailu popsanými recepty v našich dvou ULALA kuchařkách. Kuchařky s chuťově vyladěnými recepty obsahují i praktický stojánek a unikátní horní indexy, které usnadňují orientaci v postupu.

Chci se podívat na ULALA kuchařky.

Lubojatzky

Zažijte ULALA ve Vaší kuchyni

Postup

Navážení surovin. Nejradši děláme to, že navážíme všechny suroviny na těsto do mističek. Máslo (55 g) nakrájíme na talířek na kostičky.

Příprava meruněk do těsta. Sušené meruňky (40 g) nakrájíme na drobné kostičky, vložíme je do mističky a zalijeme rumem (2 PL).

Příprava kvásku. Mezitím do čistého hrníčku rozdrobíme čerstvé droždí (10 g) a přisypeme k němu lžičku třtinového cukru (z již naváženého množství). Vidličkou nebo lžičkou obě suroviny mícháme, a tak zahříváme, dokud nevznikne tekutá kašička. 

Mléko (95 g) ohřejeme v hrníčku v mikrovlnce max. na 37 °C (to znamená tak, abychom do něj ponořili prst a cítili jej na kůži příjemně). Ohřáté mléko přilijeme k tekuté kašičce z droždí a cukru a zamícháme.

Přisypeme lžičku hladké mouky (z již naváženého množství) a opět zamícháme. 

Celou směs posypeme druhou lžičkou hladké mouky (z již naváženého množství), přikryjeme čistou utěrkou a necháme vzejít kvásek na teplém místě. My to děláme nejradši v troubě, kterou vyhřejeme max. na 37 °C. Kvásek necháme pracovat zhruba 15 min. 

Příprava koření. V hmoždíři najemno rozmělníme kuličky (2) nového koření, celý (1) hřebíček a špetku zrníček celého anýzu. 

Příprava sypké směsi. Mezitím do mísy od robotu prosejeme pšeničnou hladkou (zbytek ze 170 g) a pšeničnou celozrnnou hladkou mouku (80 g) včetně otrub, přisypeme z hmoždíře rozmělněné koření, mletou cejlonskou skořici (1/2 ČL) a 10 strouhnutí z celého muškátového oříšku. Do mísy přidáme třtinový cukr (zbytek z 60 g), špetku (1) soli, zrníčka ze 3 cm vanilkového lusku, kůru z 1/2 bio pomeranče a vše promícháme.

Příprava tekuté směsi. Vytvoříme důlek, do kterého vyklepneme vejce (1) a přilijeme vzešlý kvásek.

Zamíchání těsta. Nástavcem typu hák suroviny ručně promícháme, aby se suroviny aspoň trošku spojily a my robotu usnadnili práci, a necháme těsto na nízkou rychlost aspoň 10 min zpracovávat. 

Po 10 min přidáme do těsta změklé kostky másla. Je lepší to dělat po částech, třeba na 3×. Vždycky mezitím počkáme, než se kousek másla zapracuje, a pak teprve přihodíme další. Těsto necháme dobrých 10 min zpracovávat. Fakt to neuspěchejte, protože jinak se neprovážou dostatečně vlákna lepku a nedosáhnete správného finálního výsledku. Je důležité dát lepku čas, aby se jeho vlákna stihla navzájem provázat a my tak měli dokonalý nadýchaný a měkoučký výsledek. Celý proces lze samozřejmě dělat také ručně. Výsledné těsto by mělo být příjemně hladké.

Do těsta přidáme nacucané meruňky rumem. Pokud ještě nějaký rum zbyl, přilijeme jej do těsta, a necháme naposledy zapracovat dohladka.

Těsto vyklopíme na pracovní plochu a párkrát jej rukama prohněteme do podoby bochánku.

Kynutí. Zapracované těsto v podobě bochánku položíme do střední mísy a přikryté voskovaným ubrouskem (případně potravinářskou fólií nebo čistou utěrkou) necháme ve vyhřáté troubě max. na 37 °C vykynout zhruba 1 hod. nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Mastnější těsta kynou delší dobu.

Příprava kameninové mísy, vajíčka na potření a směsi na kříž. V mezičase, co těsto kyne, připravíme kameninovou mísu, kterou prsty důkladně vymažeme kouskem másla. Do misky rozťukneme a promícháme vejce (1) s mlékem (2 PL), kterým budeme následně potírat hot cross buns. Ve střední misce smícháme studenou vodu (30 g) s hladkou pšeničnou moukou (25 g) a moučkovým cukrem (1/2 ČL). Lžičkou vše vymícháme do hladké kašičky bez hrudek. Směs necháme chvilku odstát, aby mouka nasála vodu a zahustila se, a následně ji přelijeme do cukrářského sáčku. Není třeba dávat na sáček trezírovací špičku.

Příprava buns. Vykynuté těsto vyjmeme z mísy a vyválíme jej do hada. Hada pak stěrkou rozdělíme na 12 stejných kousků. Pokud chcete mít všechny stejné, můžete si jednotlivé bochánky odvážit.

Z každého kousku těsta vytvoříme kuličku. Nejlépe to jde tak, že kousek těsta položíme na pracovní plochu a rukou se zahnutými prsty směrem k pracovní ploše kroužením zápěstí vytvoříme souměrnou kuličku. Takto vytvořený bochánek položíme do kameninové mísy a pokračujeme se zbylými bochánky. Plnou mísu přikryjeme potravinářskou fólií a necháme další 1 hod. (nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem) na teplém místě vykynout.

Předehřev trouby. Troubu předehřejeme na 160 °C horkovzduch.

Pečení. Nakynuté bochánky pomažeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem pokojové teploty, dále ustřihneme úzkou špičku ze sáčku se směsí na kříž a vytvoříme přes bochánky kříž. Pečeme na středním roštu 15 – 20 min. Troubu zbytečně neotvírejte. Nechte hot cross buns krásně péct a až když budete mít pocit, že vršek už je krásně zlatavý, můžete do nejvyššího místa bochánku mimo křížek píchnout špejli. Pokud se na ni nic nepřichytí, mísu vyjmeme z trouby.

Pomašlování glazé. Zatímco se hot cross buns pečou, lžičkou smícháme v hrníčku rozpuštěné máslo (1 ČL) s meruňkovým džemem (1 ČL). 

Upečené hot cross buns okamžitě po vyjmutí z trouby pomašlujeme meruňkovým glazé. Bochánky necháme chvilku vychladnout a ještě teplé je servírujeme s máslem a marmeládou. Pokud je nesníte hned celé, doporučujeme bochánky z mísy vyjmout a položit je na chladicí mřížku, aby zespod nenavlhly. Dobrou chuť a krásné Velikonoce vám s Martinem přejeme.