Palačinkový dort se straciatella krémem a jahodami

Palačinkový dort. Taková klasika, a přitom jsme jej doma připravovali poprvé. Hned jsme si jej ale zamilovali. Tenké palačinky promazané džemem z červeného rybízu, vrstvička straciatellového krému a hromada čerstvých jahod. Jo a zmínila jsem, že tohle je recept, který zvládne každý? Žádné složité obmazávání dortu.

 

Počet porcí:

8

Doba přípravy:

1 hod

Kdy podávat:

Narozeniny/svátek/jen tak v neděli ke kávě

 O receptu

Nasmažit 8 palačinek, vyšlehat krém a nakrájet jahody. Pak už jen dort seskládat, což teda zabere trošku času, ale minimum techniky. Doporučuju nasmažit si palačinky a připravit krém hned ráno. Pak dort seskládat a nechat jej zachladit, abyste si po obědě mohli dát ke kafíčku pořádný klínek. Věřím, že si na něm pochutnáte a osvěží vás tolik jako nás. 🙂

Suroviny

Palačinky:

  • 300 g polotučného mléka
  • 2 vejce vel. M šťastné slepičky
  • 20 g moučkového cukru
  • 130 g hladké pšeničné mouky
  • Špetka soli
  • 15 g rozpuštěného másla

Krém:

  • 80 g hořké 65 % Lindt čokolády
  • 150 g pevného polotučného tvarohu (doporučuju v kelímku od značky Madeta, který je pořádně pevný, a tak krém nebude řídký)
  • 250 g mascarpone
  • 40 g moučkového cukru
  • Zrníčka ze 4 cm vanilkového lusku
  • 250 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)

Na dozdobení:

  • Marmeláda z červeného rybízu
  • 500 g čerstvých jahod
  • 125 g červeného rybízu

Líbí se vám tento recept? Nezapomeňte se podívat na obsah s dalšími 215 do detailu popsanými recepty v našich dvou ULALA kuchařkách. Kuchařky s chuťově vyladěnými recepty obsahují i praktický stojánek a unikátní horní indexy, které usnadňují orientaci v postupu.

Chci se podívat na ULALA kuchařky.

Lubojatzky

Zažijte ULALA ve Vaší kuchyni

Postup

Příprava palačinek. Do střední mísy nalijeme polotučné mléko (300 g), vyklepneme vejce (2), prosejeme moučkový cukr (20 g) a metličkou vše promícháme. Do směsi nyní prosejeme hladkou pšeničnou mouku (130 g) promíchanou se solí (špetka). Vymícháme v hladké těsto. Do směsi při stálém míchání metličkou přilijeme rozpuštěné máslo (15 g) pokojové teploty. Máslo v těstě pomůže tomu, že se bude směs po pánvi krásně rozlívat a také nebude třeba u nepřilnavé pánve dodávat žádný další tuk.

Zhotovení palačinek. Palačinkovou pánev s nepřilnavým povrchem nejprve necháme na indukci nahřát. Je důležité, aby byla dobře nahřátá, aby se palačinky začaly ihned smažit, ale zároveň se nespálily. Jakmile je pánev nahřátá, snížíme teplotu indukce (my používáme 6. stupeň z 9), rukojeť pánve uchopíme do pravé ruky (pokud jsme praváci :-)) a zvedneme pánev lehce do vzduchu. Levou rukou nabereme zhruba polovinu velké naběračky a začneme ji nalívat do středu pánve. Pravou rukou ihned pánev postupně nakláníme do všech směrů a u toho neustále přiléváme zbylé těsto z naběračky. Chceme těstem pokrýt celý povrch pánve. Palačinku smažíme nasucho, naše pánev nám to dovolí. Pokud máte nerezovou pánev, je třeba ji před použitím tzv. vypálit. Stačí do ní nalít trošku oleje/ghí a nechat tuk zahřát. Jakmile uvidíte, že se začíná z tuku kouřit, slijte jej do mističky stranou, pánev jemně osušte kuchyňskou papírovou utěrkou a můžete smažit první palačinku. Pokud je třeba, pak co dvě-tři palačinky můžete mašlovačkou z mističky s již použitým tukem povrch pánve lehce pomastit. Palačinku smažíme z každé strany do té doby, dokud na sobě nemá pěkné zlatavé opečení. Já palačinky ráda převracím prsty, ale to jde jen u palačinkové pánve. Pokud máte jakoukoliv jinou, pak to bude chtít úzkou a tenkou obracečku. Hotové palačinky (mělo by vám vyjít 8 tenkých palačinek) pokládáme jednu po druhé na sebe na velký mělký talíř a necháme je plně vychladnout.

Zhotovení krému. Na prkýnku nasekáme hořkou čokoládu (80 g) na jemné delší kousky. Do velké mísy vložíme pevný polotučný tvaroh (150 g), mascarpone, moučkový cukr (40 g), zrníčka z vanilkového lusku (4 cm) a smetanu ke šlehání. Vše společně šlehačem vyšleháme do tuhého krému. Nejprve pomalu, teprve poté začneme postupně přidávat na rychlosti, abychom docílili opravdu tuhého krému. Do pevného krému nasypeme větší část čokolády (zhruba 20 g si necháme ještě na finální dozdobení dortu) a stěrkou vše promícháme. Mísu s krémem přikryjeme potravinářskou fólií a vložíme ji do lednice, aby krém ztuhnul.

Příprava jahod. Čerstvé jahody (500 g) omyjeme, osušíme a kromě zhruba 4 jahod všechny nakrájíme na velmi tenká kolečka. Ty čtyři jahůdky budeme později používat na dozdobení. Stejně tak omyjeme a necháme osušit červený rybíz (125 g). Kuličky rybízu necháme na větvičce, takto bude zdobení dortu vypadat lépe.

Zhotovení dortu. Na dortový podnos anebo velký velký talíř položíme první palačinku, pomažeme ji v tenké vrstvě rybízovým džemem, přidáme zhruba dva kopečky straciatellového krému, který roztíracím nožem rozmažeme, na něj položíme s malými mezerami nakrájené plátky jahod a vše překryjeme další palačinkou. Takto pokračujeme pořád dokola, dokud nepřikryjeme povrch jahod poslední palačinkou. Na tu už poté dáme jen všechen zbylý krém, vytvoříme v něm nedbale elegantně (ale jasně, že si dáme záležet) vlnky. Do krému pak položíme jahody (některé necháme vcelku, jiné můžeme překrojit na poloviny anebo čtvrtiny) a mezi to položíme červený rybíz na větvičce. Vše zasypeme zbytkem nasekané čokolády. Takto hotový dort ideálně přikryjeme poklopem, aby krém nenasál pachy z lednice, a necháme jej ideálně aspoň 3 hodiny vychladit přes servírováním. Potřebujeme, aby krém ztuhnul a aby se ukrojený klínek nezbortil. Nechte si chutnat a budeme se moc těšit na vaše palačinkové dorty.