Sandwich s čočkovo-kuskusovou plackou

V křupavém pečivu najdete vrstvičku bazalkového pesta, směs listových salátů, boží čočkovo-kuskusovou placku s rozpuštěnou rostlinnou alternativou sýru typu cheddar a taky vychucené rajče a Sriracha omáčku, aby to mělo říz.

 

Počet porcí:

4

Doba přípravy:

30 min

Kdy podávat:

Oběd/večeře/svačina

 O receptu

Tento sandwich si zamilují všichni, kteří mají chuť na bezmasou verzi sandwiche. Chtěli jsme přijít s veganskou plackou, která vám doopravdy zachutná a osloví i ty, kteří jinak preferují masité pokrmy. Placka je z čočky a kuskusu, je perfektně vychucená a dozlatova opečená na pánvi. Spolu s rozpuštěnou rostlinnou alternativou sýru typu cheddar vás určitě v sandwichi plném zeleniny stoprocentně zaujme.

Suroviny

Placičky:

  • 10 g vlašských ořechů
  • 1 a 1/2 PL sójové omáčky
  • 70 g červených pečených paprik (koupíte již naložené)
  • 1/2 ČL sušeného granulovaného česneku
  • 1/8 ČL mletého koriandru
  • 1/2 ČL soli
  • 265 g (1 konzerva) uvařené (nejlépe na páře) čočky (př. Bonduelle Vapeur)
  • 1 malá žlutá cibule
  • 2 PL rajčatového protlaku (dvojitě koncentrovaného)
  • 1 ČL citronové šťávy
  • Černý kampotský pepř
  • Hrst listů petrželky
  • Pár kapek olivového oleje (na opečení)

Ostatní:

  • 70 g kuskusu (+ 140 g vody)
  • 2 plátky rostlinné alternativy sýru Violife typu cheddar 🌿
  • Ciabatta/focaccia
  • Bazalkové pesto
  • Oblíbený listový salát
  • Masité rajče
  • Sriracha omáčka

Líbí se vám tento recept? Nezapomeňte se podívat na obsah s dalšími 215 do detailu popsanými recepty v našich dvou ULALA kuchařkách. Kuchařky s chuťově vyladěnými recepty obsahují i praktický stojánek a unikátní horní indexy, které usnadňují orientaci v postupu.

Chci se podívat na ULALA kuchařky.

Lubojatzky

Zažijte ULALA ve Vaší kuchyni

Postup

Uvaření kuskusu. Kuskus (70 g) vhodíme do hrnce, do kterého přilijeme studenou vodu (140 g), anebo ještě lépe zeleninový vývar. Hrnec přikryjeme pokličkou a necháme jej zavařit. Kuskus vaříme dle návodu. Jakmile je uvařený, přesuneme jej z hrnce na velký talíř, aby nám co nejrychleji vychladnul do pokojové teploty.

Příprava placek. Do food procesoru nasypeme vlašské ořechy (10 g), přilijeme sójovou omáčku (1 a 1/2 PL), přidáme pečené papriky (70 g), sušený granulovaný česnek (1/2 ČL), mletý koriandr (1/8 ČL) a sůl (1/2 ČL). Čočku připravenou na páře vysypeme z konzervy (265 g pevného podílu) do sítka, pečlivě ji propláchneme pod studenou vodou, necháme ji okapat a vysypeme ji do food procesoru. Přidáme nahrubo nakrájenou žlutou cibuli (1 malá), rajčatový protlak (2 PL), citronovou šťávu (1 ČL), černý kampotský pepř a hrst listů petrželky. Přidáme také kuskus pokojové teploty. Společně rozmixujeme několika pulzy. Není třeba mít směs úplně kašovitou. Klidně nechte nějakou tu čočku ještě nerozmixovanou, naopak směs bude u sebe lépe držet.

Zhotovení placek. Na indukci zahřejeme na vyšší střední výkon střední pánev s nepřilnavým povrchem s troškou olivového oleje. Rukou odebereme zhruba 2 PL lžíce směsi a vytvoříme z ní placku o průměru zhruba 6 cm a tloušťce 2 cm. Placku přesuneme na pánev a opečeme ji z první strany dozlatova. Jakmile placku pomocí naběračky opatrně převrátíme, rovnou na placku položíme rozpustit plátek rostlinného sýru typu cheddar a pánev přikryjeme pokličkou, aby se rozpustil.

Zhotovení sandwiche. Focacciu vodorovně rozřežeme, na spodní polovinu pečiva namažeme bazalkové pesto, přidáme oblíbený listový salát, na salát položíme vege placku, přidáme na tenké plátky nakrájená rajčata a vše dokončíme Sriracha pálivou omáčkou. Přiklopíme druhou polovinou pečiva, rozkrojíme a můžeme servírovat.