Zapečená peperoni pasta

Tohle je jídlo, které vás zahřeje u srdce. Je plné chutí, ale zároveň delikátní, prostě jídlo, které vás přenese do italských hor. Při každém soustu si představíte, jak si ho vychutnáváte u krbu s výhledem na Alpy. Tyhle chutě jsou totiž jedinečné a nezapomenutelné, stejně jako úžasná příroda v horách.

 

Počet porcí:

4

Doba přípravy:

2 hod.

Kdy podávat:

Oběd/večeře

 O receptu

Omáčka je založena jen na pár surovinách, kde základ tvoří chuť z pancetty a kvalitního věpřového masa, které je ochucené podobně, jako bychom ho chtěli použít pro Salsicciu. Záměrně jsme nepřidávali do omáčky kořenovou zeleninu. Chtěli jsme nechat vyniknout jen úžasnou chuť vepřového, která je podpořena kořením, červeným vínem a česnekem. To vše společně s kvalitními na slunci vyzrálými rajčaty tvoří neskutečně silnou chuť, která se vám dostane pod kůži.

Čerstvé těstoviny a mozarella naopak tento požitek zjemní v nezapomenutelný zážitek.

 

Suroviny

Maso:

  • 300 g vepřové mleté plece
  • 125 g pancetty vcelku (může být i na kostičky)
  • 1/16 ČL fenyklových semínek
  • ¼ ČL červeného kampotského pepře (20 kuliček)
  • ¼ ČL mleté majoránky
  • ¼ ČL soli
  • 1/8 ČL mletého koriandru
  • 2 stroužky česneku

Omáčka:

  • 100 g červeného kvalitního vína
  • 1/8 ČL sušených chilli vloček
  • 1 stroužek česneku
  • 1 bobkový list
  • 1 plechovka drcených rajčat dozrávajících na slunci
  • ¼ ČL sušeného oregana
  • 1 a ½ ČL bazalkového pesta

Těstoviny:

  • 120 g semolinové mouky
  • 80 g hladké pšeničné mouky
  • 2 vejce vel. M

Na dokončení:

  • 1 balení mozzarelly
  • Parmazán anebo pecorino vcelku
  • Peperoni (salám anebo tvrdá papriková klobáska nakrájená na jemné plátky)

Líbí se vám tento recept? Nezapomeňte se podívat na obsah s dalšími 215 do detailu popsanými recepty v našich dvou ULALA kuchařkách. Kuchařky s chuťově vyladěnými recepty obsahují i praktický stojánek a unikátní horní indexy, které usnadňují orientaci v postupu.

Chci se podívat na ULALA kuchařky.

Lubojatzky

Zažijte ULALA ve Vaší kuchyni

Postup

Příprava masa. Do misky vložíme vepřovou mletou plec (300g). Pancettu (125 g)  nakrájíme na jemné kostičky (kůži odkrojíme, ale nevyhazujeme) a vložíme je společně s kůží do středně velké litinové pánve, která je nahřátá na střední stupeň. Nechceme totiž, aby se kostičky zapekly, ale abychom z kostiček pancetty dostali tuk, na kterém později budeme opékat maso.

Mezitím, co se na středním výkonu vyškvařuje tuk z pancetty a my kostičkami vařečkou pravidelně mícháme, aby se nezačaly pálit, vhodíme do hmoždíře fenykl celý (1/16 ČL) a červený kampotský pepř. Vše tloukem rozmělníme na jemný prach a ten přisypeme do misky k vepřovému masu. Dále do misky přisypeme mletou majoránku (1/4 ČL), sůl (1/4 ČL), mletý koriandr (1/8 ČL) a přidáme najemno prolisované stroužky (2) česneku.

Jakmile jsou kostičky pancetty vyškvařené, lžící je přesuneme do malého sítka, které je položené v malé misce. Tuk, který z pancetty sítkem vykapá do misky, budeme později používat na opečení masa. Pánev, ve které zůstal vyškvařený tuk z pancetty, zvýšíme na vysoký výkon a do nahřátého tuku prsty rozmělníme okořeněné maso. Kousky masa necháme opékat dozlatova, s masem nehýbeme, aby mělo šanci se pěkně opéct. Po minutce, dvou, se pinzetou podíváme na opečení masa, a pokud je zespod již zlatavé, pinzetou jednotlivé kousky masa převrátíme. Z druhé strany opečeme opět dozlatova. Jakmile je maso zlatavé taktéž z druhé strany, vyjmeme je rychle z pánve a vložíme zpět do mísy, ve které jsme maso kořenili.

Do pánve nasypeme pancettu ze sítka spolu s najemno prolisovaným česnekem. Promícháme a necháme minutu česnek rozvonět. Po této době do pánve nalijeme červené víno (100 g) a necháme jej na vysoký výkon zhruba 2-3 minuty vyvařit zhruba o 2/3 svého původního objemu. Po této době přidáme do pánve opečené maso, bobkový list, plechovku rajčat (plechovku ještě vypláchneme troškou vody, abychom z ní dostali všechna rajčata), mezi prsty promneme sušené oregano (1/4 ČL) a přidáme do pánve taktéž bazalkové pesto (1 a ½ ČL). Pánev přikryjeme pokličkou a vše necháme hodinu povařit na nízkém varu.

Příprava těstovin. Ve střední míse promícháme vařečkou semolinu (120 g) a hladkou mouku (80 g). V sypké směsi vytvoříme důlek, do kterého klepneme vejce (2). Vařečkou mícháme, dokud se směs nahrubo nezpevní. Poté těsto vyklopíme na pracovní plochu a ručně vše prohněteme. U těsta na těstoviny platí jedno pravidlo. Je třeba se s ním pomazlit. Čím déle jej budeme zapracovávat, tím měkčí bude. Občas se stane, že jsou vajíčka menší, a tak si kulička těsta vezme méně mouky. To se nic neděje. Naopak je nežádoucí snažit se do těsta zapracovat všechnu mouku, pokud byla vejce menší, nechceme totiž těstoviny suché, ale pěkně vláčné. Výsledná konzistence by měla být měkká a nelepivá. 

Odpočinutí těsta. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme jej v lednici odpočívat aspoň 30 minut, aby se v něm provázala vlákna lepku.

Příprava těstovin. Těsto vytáhneme z lednice, aby změklo. Nachystáme si velký hrnec s vodou, kterou pořádně osolíme. Voda musí být slaná jako moře. Uvádí se 1 PL soli na 1 litr vody. Rovnou dáme vodu vařit, abychom na ni pak nečekali. Těsto kartou rozdělíme na polovinu a ručně zapracujeme vlhkost, která se vytvořila na povrchu těsta v lednici.

Začneme s vyvalováním těsta. Rukou jej zploštíme do tlustého obdélníku a projedeme jej na nejširší stupeň ve strojku na těstoviny. My používáme nástavec na těstoviny od robota, kde použiju stupeň 0. Takto vždy projedeme těsto z každé strany. To znamená na každý stupeň z jednoho a pak z druhého konce. Poprvé to uděláme stejně, ale následně těsto přeložíme nerovnými krátkými konci k sobě a znovu projedeme z obou stran na 0. Pak už je to bez žádných vychytávek. Až do stupně 5 projedeme těsto vždy z obou stran. Těsto držíme hřbetem ruky. Ne prsty, ty totiž těsto vytahají, a to nechceme.

Pokud připravujeme fettucine [fetučíne] (šířka 1 cm), vyměníme nástavec a z rovných plátů připravených na 5. stupeň uděláme tyto tvary. Délka těsta by měla být maximálně 40 cm, abyste se při konzumaci neudusili 🙂. Hotové těstoviny přeložíme přes dřevěné ramínko/vařečku tak, aby byla na dřevě položená jedna spaghetta vedle druhé a vše poprášíme trochou semolinové mouky, aby se neslepily. Anebo můžeme jednotlivé fettucine jemně poprášit semolinovou moukou a rukama je v mouce proházet, aby se na sebe neslepily. Takto je necháme v hnízdečku. Doporučujeme vařit těstoviny rozděleně na dvě a dvě porce, aby měly dostatek prostoru v hrnci. Těstoviny nasypeme do hrnce, jemně promícháme a vaříme 2 min při mírně bublající vodě.

Zhotovení. Těstoviny vytáhneme pomocí naběračky s dírami z vody a vložíme je do litinové pánve s masovou směsí, kde vše dvěma lžícemi promícháme, aby byla každá fettucine obalená omáčkou.

Povrch pánve bohatě zasypeme najemno nastrouhaným parmazánem a rovnoměrně povrch pánve ozdobíme natrhanými kousky mozzarelly (1 balení) a tenkými kolečky peperoni salámu.

Takto vložíme pánev do trouby na rošt ve spodní třetině a necháme pastu zapéct na 180 °C po dobu 20 min. Pokud si přejete mít sýr zlatavý a zažít tak explozi UMAMI chuti, přidejte na délce pečení.

Dokončení. Po této době bude sýr rozpuštěný, a tak vyjmeme pánev z trouby a před servírováním ji bohatě zasypeme najemno nakrájenými listy čerstvé bazalky.