Kuřecí Tikka masala s rychlými sýrovými plackami

Nakrájená opečená kuřecí prsa v delikátní omáčce s kousky papriky a cibule. Na světě je jen málo lepších soust, než když si do úst vložíte kousek masa s omáčkou zabalené v sýrové placce. Placky jsou navíc hotové rychleji, než byste řekli „tikka masala“. Doporučuju si k celému jídlu uvařit také basmati rýži a připravit nakládanou cibulku. Pořádně se doma zamkněte, ať k vám nepřijdou na nášup i sousedi, jak ucítí tu božskou chuť celého jídla.😁❤️

 

Počet porcí:

4 porce

Doba přípravy:

1,5 hod. 

Kdy podávat:

Oběd/večeře

 O receptu

Minulý rok, v srpnu 2022, když jsme jeli na nátisky naší druhé Ještě více ULALA kuchařky, objednali jsme si pokoj v pětihvězdičkovém hotelu. Potřebovali jsme uplatnit voucher, který jsme dostali, a tak jsme poprvé v životě okusili takovýto luxusní hotel. A nebudu vám ani psát, jak se veškerý personál divil (nic neřekli, jen jim to bylo vidět na obličeji 😁), když jsme si první noc na hotelu objednali tu nejlepší Indii, jakou jsme kdy měli. A druhý večer jsme si ji objednali znovu!😁 Představte si Martina, Nobyho a mě v těch hotelových lusuxních bílých peřinách, jak jíme barevnou a kořeněnou Indii. No modlila jsem se, aby se nikdo ani nepohnul a povlečení zůstalo netknuté. Co netknuté rozhodně nezůstalo, byla naše chuť uvařit si doma misku toho perfektního pokrmu – tikka masaly. A tak vám teď s radostí odtajňuju recept na tohle jídlo, které se, veřím, stane stálicí ve vaší kuchyni.😍

Reel s video receptem (na tikka masala a také na placky) naleznete na našem IG: @lubojatzky_couple

Suroviny

Maso

  • 130 g (1 balení) 5% řeckého jogurtu
  • 4 stroužky česneku
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • 2 vrchovaté ČL koření Garam másala
  • 1 ČL sladké mleté papriky
  • 1/2 ČL mleté kurkumy
  • 1/4 ČL mletého římského kmínu
  • 1 ČL soli
  • špetka sušených chilli vloček
  • 2 ČL rostlinného oleje + 3 PL na smažení
  • 600 g kuřecích farmářských prsou

Omáčka

  • 40 g nesolených kešu ořechů
  • 90 g plnotučného mléka
  • 2 střední žluté cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 cm zázvoru
  • 1 ČL koření Garam másala
  • 1 ČL sladké mleté papriky
  • 1/4 ČL sušeného mletého koriandru
  • 1/2 ČL mletého římského kmínu
  • 1/2 ČL soli (nebo dle potřeby)
  • špetka sušených chilli vloček
  • špetka mleté cejlonské skořice
  • špetka celého anýzu
  • 1 střední sušený bobkový list
  • 400 g (1 plechovka) drcených rajčat Mutti (dozrávají na slunci)
  • 1 malá žlutá cibule
  • 1 malá žlutá paprika

Placky

  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • 120 g vody
  • 2 ČL rostlinného oleje
  • 1/2 ČL soli
  • 100 g tvrdého sýru (my použili Tylžský sýr od Apetito – výborný!)
  • hrst čerstvé petrželky/koriandru
  • ghí/máslo na promazání placek

K podávání

  • 120 g basmati rýže
  • Čerstvé bylinky (koriandr/petrželka)
  • Nakládaná červená cibulka – recept naleznete v naší ULALA kuchařce

Líbí se vám tento recept? Nezapomeňte se podívat na obsah s dalšími 215 do detailu popsanými recepty v našich dvou ULALA kuchařkách. Kuchařky s chuťově vyladěnými recepty obsahují i praktický stojánek a unikátní horní indexy, které usnadňují orientaci v postupu.

Chci se podívat na ULALA kuchařky.

Lubojatzky

Zažijte ULALA ve Vaší kuchyni

Postup

  1. Naložení masa. Do střední mísy vložíme 5% řecký jogurt (130 g), prolisujeme česnek (4 stroužky) zbavený středu a přidáme najemno nastrouhaný oloupaný čerstvý zázvor (3 cm). Přidáme koření Garam másala (2 vrchovaté ČL), mletou sladkou papriku (1 ČL), mletou kurkumu (1/2 ČL), mletý římský kmín (1/4 ČL), sůl (1 ČL) a špetku chilli vloček. Jako poslední nalijeme do mísy rostlinný olej (2 ČL) a vše lžící promícháme do homogenní směsi.
  2. Kuřecí farmářská prsa (600 g) zbavíme kůže, odblaníme a nakrájíme na větší kostky o vel. 3-4 cm.
  3. Kostky přidáme do mísy s jogurtovou směsí a pořádně je lžící obalíme. Mísu přikryjeme potravinářskou fólií a dáme takto naložené maso odpočívat do lednice alespoň na jednu hodinu. Nejlépe přes noc.
  4. Příprava surovin na omáčku.  Nesolené kešu (40 g) vložíme do misky a zalijeme je plnotučným mlékem (90 g). Necháme na pracovní lince odpočívat.
  5. Žlutou cibuli (2 střední) oloupeme a nakrájíme na tenké proužky, česnek (3 stroužky) oloupeme, vyjmeme z nich středy a prolisujeme. Čerstvý zázvor (3 cm) oloupeme pomocí čajové lžičky/škrabky a najemno nastrouháme.
  6. V malé misce smícháme veškeré koření na omáčku – koření Garam másala (1 ČL), mletou sladkou papriku (1 ČL), mletý sušený koriandr (1/4 ČL), mletý římský kmín (1/2 ČL), sůl (1/2 ČL), špetku chilli vloček, špetku mleté cejlonské skořice, špetku celého anýzu a sušený bobkový list (1 střední).
  7. Příprava těsta na placky. Do střední mísy prosejeme hladkou mouku (250 g), přilijeme k ní vodu (120 g), rostlinný olej (2 ČL) a přisypeme sůl (1/2 ČL). Vařečkou hněteme dokud není nahrubo propracované. Pak těsto přemístíme na pracovní plochu a ručně jej prohněteme, dokud není krásně hladké a kompaktní. Těsto rozdělíme na dvě stejně velké části, ze kterých vytvoříme kuličky. Obě kuličky přemístíme do potravinářské fólie a dáme je odpočinout do lednice alespoň na 30 min.
  8. Osmažení masa. Maso vyjmeme z lednice a necháme jej chvilku odpočinout v pokojové teplotě. Vezmeme si dostatečně velkou a hlubokou pánev se silným dnem (nejlépe litinovou), ke které máme pokličku, a nalijeme do ní rostlinný olej (3 PL). Pánev dostatečně rozehřejeme na vyšší výkon (8 z 9). Do pánve poté vložíme jednotlivé kousky masa (mísu od masa zatím neumýváme!) a opékáme je ze všech stran. Při obracení do masa nepícháme (vytekla by šťáva), ale nejlépe jednotlivé kousky otáčíme pomocí kuchařské pinzety. Po opečení maso vložíme zpět do původní mísy, ve které se marinovalo. Později jej totiž přesuneme včetně jogurtu, který zůstal na stěnách, do omáčky.
  9. Příprava omáčky. Na indukci zvolíme střední stupeň (5 z 9) a do pánve, ve které se opékalo maso, vhodíme na proužky nakrájenou cibuli. Vařečkou s rovnou hranou při míchání cibule seškrábáváme i nápek, který se vytvořil při opékání masa. Pokud je třeba, přidáme ještě trošku oleje. Pokud by se nápek moc přichytával, přilijeme do pánve trošičku studené vody a za stálého míchání a seškrábávání se nápek krásně pustí. Po vypaření vody se začne cibule zase opékat. Takto můžeme nalít do pánve studenou vodu několikrát, dokud se nepustí všechen nápek. Cibuli opékáme do polozlatova.
  10. Následně do pánve vhodíme připravený česnek, zázvor a veškeré koření. Vařečkou zamícháme. Koření a česnek necháme minutku opékat, aby se vše rozvonělo. Po této době přidáme celou plechovku kvalitních drcených rajčat. Promícháme, zakryjeme pokličkou a necháme společně dusit 15 minut.
  11. Příprava placek. Do hlubokého talíře nastrouháme najemno sýr (100 g) a rozpustíme si máslo na promazávání placek (cca 1 PL – dle potřeby).
  12. Vyjmeme jednu kouli těsta z lednice a rozválíme ji na pracovní ploše pomocí válečku na velkou a velmi tenkou placku nejlépe čtvercového tvaru. Nepodsypáváme moukou. Placku celou pomažeme rozpuštěným máslem pokojové teploty a zasypeme polovinou nastrouhaného sýru.
  13. Následně placku zamotáme jako štrůdl, je dobré si vzít na pomoc stěrku a těsto si pomocí ní odlepovat od pracovní desky, ale jde to i prsty ☺. Poslední volný konec nezamotáváme, ale přeložíme jej tahem přes již zamotaného hada. Spoj prsty obou rukou jemně „zaválíme“. Zamotané těsto pak přeříznutím/seknutím stěrky, rozdělíme na 5 stejně velkých kousků. Ty necháme na pracovní ploše pod utěrkou, dokud je nebudeme opékat. Stejně pak budeme postupovat i s druhou polovinou těsta.
  14. Dušení omáčky. Žlutou cibuli (1 malá) a žlutou papriku (1 malá) očistíme, papriku zbavíme jadřince, obojí nakrájíme na menší kostky a vhodíme do pánve společně s masem (pečlivě z mísy vyškrábeme veškerý jogurt a šťávu). Naložené kešu společně s mlékem rozmixujeme v blenderu, případně ponorným mixérem, co nejvíce dohladka a nalijeme směs do pánve. Tato směs nám dodá krásnou krémovitost. Necháme společně dusit dalších 15 minut nebo dokud nebude maso hotové.
  15. Vaření rýže. V této fázi uvaříme rýži dle návodu.
  16. Opékání placek. Pánev s nepřilnavým povrchem rozehřejeme nasucho na střední vyšší výkon (6 z 9). Mezitím si vezmeme jeden z pěti kousků těsta. Váleček postavíme řeznou stranou na pracovní plochu a rukou dílek rozplácneme. Pomocí válečku jej vyválíme na velmi tenkou placku. Nevadí, když sem a tam sýr prokoukne, na pánvi se pak krásně opeče a placka bude o to křupavější. Placku přemístíme na pánev a nasucho ji opékáme z obou stran do zlatova. Opečenou placku přemístíme na talíř a zakryjeme ji potravinářskou fólií. Děláme to proto, aby pak byly placky krásně vláčné. Při další opečené placce pak fólii odděláme, placky na sebe položíme a povrch znovu přikryjeme fólií.
  17. Dokončení omáčky. Omáčku ochutnáme, dosolíme a můžeme zakápnout pár kapkami citronu pro svěžest. 
  18. Servis. Do talíře navrstvíme rýži, na kterou přidáme omáčku s masem. Přidáme pár placek, nakládanou červenou cibuli a bohatě zasypeme najemno nakrájenými bylinkami – koriandrem/petrželkou.