Pečené bramborové krokety

Krokety miluju!😍 Samotné s tatarkou nebo jako příloha k masovému jídlu s omáčkou. Kdo z vás by odolal?🙈 Tyto jsou navíc příjemně křupavé a připravené s minimem tuku.🙏🏻 Pekli se totiž v horkovzdušné fritéze.

 

Počet porcí:

2 porce

Doba přípravy:

1 hod. (z toho 30 min vaření brambor a 12 min pečení)

Kdy podávat:

Oběd nebo večeře
 O receptu

Krokety jsou pro nás taková lehce sváteční příloha. Příprava domácích kroket totiž trvá o trošku déle, než je tomu třeba u hranolek anebo amerických brambor. Ale ne zase tak dlouho, abychom se okrádali o tu senzační chuť a strukturu! Každá tato kroketa totiž snoubí příjemnou křupavost na povrchu s mléčnou jemnou bramborovou kaší uvnitř. Hmm, jen o nich píšu a mám na ně zase chuť. A to jsme je od přípravy tohoto receptu dělali jen tak pro sebe už třikrát!

 

Suroviny

Krokety

  • 300 g brambor varného typu C
  • Listy čerstvé petrželky
  • 1 žloutek vel. M
  • 1 PL rozpuštěného másla
  • 5x otočení mlýnkem bílým kampotským pepřem
  • 1/2 ČL sušené granulované cibule
  • 1/2 ČL sušeného granulovaného česneku
  • 1/4 ČL mleté sušené sladké papriky
  • 1/4 ČL soli
  • 12 g parmazánu vcelku
  • 2 ČL hladké pšeničné mouky

Na obalení

  • 2 vejce vel. M šťastné slepičky
  • 1 ČL sójové omáčky
  • Hladká mouka
  • Panko strouhanka
  • Olej ve spreji

Na dokončení

  • Olej ve spreji

Budeme moc rádi, když podpoříte naši tvorbu ❤️. Pokud se vám tento recept líbí, uděláte nám radost, když kouknete na obsah s dalšími 215 do detailu popsanými recepty v našich dvou ULALA kuchařkách. Kuchařky s chuťově vyladěnými recepty obsahují i praktický stojánek a unikátní horní indexy, které usnadňují orientaci v postupu.

Koupí našich kuchařek nás podpoříte a my tak budeme moci pro vás vytvářet více receptů na blog.

Moc děkujeme :-).

Chci se podívat na ULALA kuchařky.

Lubojatzky

Zažijte ULALA ve Vaší kuchyni

Na našem e-shopu naleznete taky krásné a funkční kameninové mísy Mason Cash.

Střední mísu s uchem a nálevkou z řady In The Forest jsme použili i my při tvorbě tohoto receptu a vy si tak můžete být jisti, že si kupujete kvalitní a námi prověřený produkt.

Podívejte se na video na našem Instagramu, jak to míse při práci v kuchyni sluší.

Chci se podívat na e-shop na mísu Mason Cash.

 

Lubojatzky

Zažijte ULALA ve Vaší kuchyni

Postup

1) Do měkka uvařené a oloupané brambory (300 g) nakrájíme na menší kousky do střední mísy.

2) Listy čerstvé petrželky nakrájíme najemno a přidáme je k bramborům společně se žloutkem (1), rozpuštěným máslem (1 PL) a kořením – bílý kampotský pepř (5x otočení mlýnkem), sušená granulovaná cibule (1/2 ČL), sušený granulovaný česnek (1/2 ČL), mletá sušená sladká paprika (1/4 ČL) a sůl (1/4 ČL). Do mísy přidáme najemno nastrouhaný parmazán (12 g) a hladkou mouku (2 ČL). Šťouchadlem na brambory vše společně rozmačkáme a stěrkou promícháme.

3) Na trojobal rozmícháme v misce vejce (2) se sójovou omáčkou (1 ČL). Do další misky nasypeme dostatek hladké pšeničné mouky a do třetí misky pak nasypeme panko strouhanku.

4) Krokety připravujeme v horkovzdušné fritéze. Z horkovzdušné fritézy vyjmeme mísu s nepřilnavým povrchem a jemně ji postříkáme olejem ve spreji.

5) Z bramborové směsi odebereme zhruba 1 větší lžičku této směsi a mezi dvěma dlaněmi z ní vytvarujeme kuličku. Já si takto připravila 3 kuličky zaráz a všechny tři v misce s hladkou moukou krouživými pohyby miskou v ruce nechala ze všech stran obalit. Následně už po každé kuličce zvlášť obalíme kroketu ve vajíčku a poté ve strouhance. Protože ale potřebujeme obal zpevnit, aby bramborové těsto ve fritéze nevyteklo, je třeba krokety nyní obalit ještě jednou ve vajíčku a ve strouhance. Ano, v mouce už podruhé obalovat nebudeme. 🙂

6) Takto připravené krokety pokládáme na dno mísy horkovzdušné fritézy, nakonec povrch všech kroket jemně přestříkneme olejem ve spreji, mísu zasuneme do fritézy a na fritéze nastavíme teplotu 180 °C, program Air Fry. Krokety pečeme 12 minut, nebo dokud nejsou zlatavé. V naší fritéze jsme krokety nemuseli v průběhu pečení obracet, a tím jsme předešli tomu, že bychom vidličkou obal krokety při otáčení poškodili a krokety následně vytekly.

Hotové krokety posypeme najemno nakrájenou čerstvou petrželkou a ihned servírujeme, dokud jsou co nejvíce křupavé.🤤