Pečené vanilkové donuty s čoko polevou

Kdo by nemiloval donuty? Tyto jsou navíc pečené v troubě, to znamená o něco zdravější, a je s nimi minimum práce. Kynuté těsto je totiž lité a pracuje se s ním velmi jednoduše. Nepotřebujete robota, pouze jednu mísu a stěrku. A to občas chceme, no ne? 🙂

Počet porcí:

14 mini donutů

Doba přípravy:

xx min

Kdy podávat:

Snídaně/svačina

 O receptu

Tyto pečené donuty obsahují v těstě zrníčka z vanilkového lusku, které měkoučkému a vláčnému těsto dodávají šmrnc. Povrch donutů pak můžete ozdobit libovolně. My zvolili ganáž z kvalitní mléčné čokolády smíchanou s dozlatova opraženými plátky mandlí. Nebojte se ale experimentovat a klidně namočit donut v ruby čokoládě, ozdobit jej oreo sušenkami anebo kinder čokoládkami.

 

Suroviny

Donuty

  • 116 g chlebové pšeničné hladké mouky
  • 42 g hladké pšeničné mouky
  • 2 špetky soli
  • 40 g třtinového cukru
  • 7 g čerstvého droždí
  • 40 g másla
  • 190 g polotučného mléka
  • 2 žloutky vel. M šťastné slepičky
  • zrníčka ze 4 cm vanilkového lusku

Poleva

  • 80 g mléčné čokolády
  • 40 g polotučného mléka
  • 1 ČL másla
  • 20 g hranolků mandlí (+ na dozdobení)
Budeme moc rádi, když podpoříte naši tvorbu ❤️. Pokud se vám tento recept líbí, uděláte nám radost, když kouknete na obsah s dalšími 135 do detailu popsanými recepty v naší ULALA kuchařce. Kuchařka obsahuje i praktický stojánek a unikátní horní indexy, které usnadňují orientaci v postupu.

Koupí naší kuchařky nás podpoříte a my tak budeme moci pro vás vytvářet více receptů na blog.

Chci se podívat na ULALA kuchařku.

Lubojatzky

Zažijte ULALA ve Vaší kuchyni

Pokud se vám tento recept líbí, nezapomeňte se podívat na obsah receptů do naší nejnovější Ještě více ULALA kuchařky. Ta obsahuje dalších 80 nesmírně chutných a do detailu popsaných receptů. Součástí balení je kromě kuchařky i praktický stojánek a leporelo šablon perníkových chaloupek. A samozřejmě i v této kuchařce najdete unikátní horní indexy, které usnadňují orientaci v postupu při vaření a pečení. 

Mám chuť se podívat na novou kuchařku

Lubojatzky

Zažijte ULALA ve Vaší kuchyni

Postup

Těsto na donuty. Do střední mísy prosejeme chlebovou (116 g) a hladkou (42 g) pšeničnou mouku se solí (2 špetky). Přisypeme třtinový cukr (40 g), najemno rozdrobíme čerstvé droždí (7 g) a stěrkou promícháme.

Máslo (40 g) rozpustíme jen tak, aby se nezačalo vařit. Mléko (190 g) ohřejeme v mikrovlnce nebo v hrnci na indukci na teplotu těla. Jednoduše ponoříme prst do mléka, abychom zjistili, jestli je nám teplota příjemná. Mléko nesmí být moc horké, aby nespálilo droždí. Mléko s máslem vlijeme do mísy se suchými surovinami.

Vejce (2) rozklepneme a oddělíme bílek od žloutku. Žloutky vložíme do mísy a všechny suroviny spolu se zrníčky z vanilkového lusku (4 cm) společně metličkou promícháme. Metlička pomůže rozbít většinu hrudek mouky. Pro případné nerozmíchané hrudky použijeme stěrku, kterou těsto rozetřeme o stěny mísy. Důležité je, že výsledné těsto musí být pěkně hladké.

Mísu přikryjeme potravinářskou fólií a vložíme ji na teplé místo 40 min nakynout. My nejradši dáváme kynuté těsto do trouby vyhřáté na 37 °C, protože stabilní teplota zaručí správné kynutí.

Mandle. Hranolky nebo plátky mandlí nasypeme do nahřáté pánve a necháme je zezlátnout. Pozor na to, aby se nepálily. Nejlepší je tak obsah pánve ve vzduchu tu a tam prohodit.

Těsto na donuty. Po této době vyjmeme nakynuté těsto z trouby, potravinářskou fólii opatrně odlepíme (budeme ji používat ještě jednou), vystříkáme plech na donuty olejem ve spreji a pomocí dvou čajových lžiček těstěm opatrně naplníme jednotlivé donuty maximálně do 2/3 výšky. Povrch plechu přikryjeme odloženou potravinářskou fólií a donuty necháme znovu 20 min nakynout v teple, v našem případě v troubě.

Po této době plech s donaty opatrně vyjmeme z trouby a troubu předehřejeme na 180 °C horkovzduch. Do nahřáté trouby plech rychle vložíme, aby z trouby uniklo co nejméně tepla, a pečeme 12 min. Donuty by měly být příjemně zlatavé a po zapíchnutí do nejširší části donutu bychom měli vytáhnout čisté párátko.

Upečené donuty vyjmeme z trouby a necháme je zhruba 3 minuty na pracovní ploše odpočívat. Tento čas odpočinku zajistí, že se těsto vlivem rozdílnosti teplot v troubě a na pracovní ploše mírně zmenší, a my tak můžeme po této době formu převrátit a nechat z ní donuty vypadnout, případně nějaké „držáky“ lehkým klepnutím formy o utěrku vyklepnout.

Donuty necháme na chladicí mřížce vychladnout a mezitím si nachystáme ganáž.

Ganáž. Na ganáž nalijeme do malého hrnce bez nálevky studenou vodu zhruba do výšky 2 cm, hrnec položíme na indukci a vložíme na něj nerezovou nebo skleněnou misku takové velikosti, aby se dno misky nedotýkalo vody a zároveň byla miska po stranách přitisknutá k okraji hrnce. Všechny suroviny vložíme do misky a přichystáme si stěrku, která zvládne vysokou teplotu, anebo lžíci. Vodu necháme zavařit, ale pozor, nesmí naplno vřít, pouze jemně lehounce tu a tam probublat. Nechceme totiž, aby se ganáž srazila. Naopak ji chceme pěkně lesklou a tekutou. Jakmile je čokoláda při stálém míchání rozpuštěná, misku utěrkou položíme z hrnce na další utěrku, přimícháme do ganáže hranolky mandlí a ihned donuty rukou do ganáže namáčíme. Snažíme se zbytečně nezašpinit si prsty, aby byly donuty úhledné, a zároveň nenecháváme skapávat ganáž z donutu zbytečně dlouho, aby nespadly i mandličky.

Odpočinutí donutů. Donuty s polevou položíme na chladicí mřížku, ihned posypeme najemno nasekanými opraženými mandlemi a necháme je zhruba 20 min odpočinout, aby čokoláda zatuhla. Poté servírujeme.