Palačinka s nektarinkami naruby

Když budete mít chuť na něco jiného, než klasickou (i když samozřejmě i tak parádní) palačinku, doporučujeme vyzkoušet tuto palačinku naruby, ve které jsou šťavnaté nektarinky.

Počet porcí:

4

Doba přípravy:

15 min (+15-20 min pečení)

Kdy podávat:

Snídaně

 O receptu

Palačinky doma naprosto milujeme. Ale nikomu se nechtějí jedna po druhé připravovat na palačinkové pánvi.😁 Přesně pro tyto případy je tady těsto, které se dá jednoduše nalít do pánve a upéct v troubě, zatímco připravíte kafíčko a prostřete na stůl talíře s vidličkami. A to ještě nemluvím o tom, že tato jedna velká palačinka je pořádně šťavnatá díky nektarinkám, které vykouknou, jakmile palačinku převrátíme naruby.

 

 

Suroviny

NEKTARINKY

  • 3 nektarinky
  • 2 ČL másla
  • 2 ČL cukru krystal
  • 3 listy čerstvé máty

TĚSTO

  • 245 g mléka
  • Najemno nastrouhaná kůra z 1/4 citronu
  • 2 ČL citronové šťávy
  • 2 PL Amaretta (mandlového likéru)
  • 1 PL olivového oleje (nebo másla)
  • 2 vejce vel. M šťastné slepičky
  • 155 g hladké pšeničné mouky
  • 1/2 ČL sody
  • 3/4 ČL kypřicího prášku do pečiva
  • 2 špetky soli
  • 60 g třtinového cukru
Pokud se vám tento recept líbí, uděláte nám radost, když kouknete na obsah s dalšími 135 do detailu popsanými recepty v naší ULALA kuchařce.😊 Kuchařka obsahuje i praktický stojánek a unikátní horní indexy, které usnadňují orientaci v postupu.

Koupí naší kuchařky nás podpoříte a my tak budeme moci pro vás vytvářet více receptů na blog.❤️

Moc děkujeme :-).

Chci se podívat na ULALA kuchařku.

Lubojatzky

Zažijte ULALA ve Vaší kuchyni

Na našem e-shopu naleznete taky populární struhadlo Microplane, na které v kuchyni nedají dopustit profesionálové, ani vášniví nadšenci u sebe doma.

Microplane ostré a praktické struhadlo jsme použili i my při tvorbě tohoto receptu na nastrouhaní citronové kůry najemno a vy si tak můžete být jisti, že kupujete kvalitní a námi prověřený produkt.

Chci se podívat na e-shop na Microplane struhadlo.

Lubojatzky

Zažijte ULALA ve Vaší kuchyni

Postup

  1. Příprava surovin. Všechny suroviny z lednice vyjmeme a necháme je aspoň 30 min na pracovní ploše odpočívat. Děláme to proto, aby výsledné těsto pěkně naskočilo a nesrazilo se vlivem rozdílnosti teplot.
  2. Příprava nektarinek. Nektarinky (3) nakrájíme na tenké měsíčky. Do pánve s nepřilnavým povrchem o velikosti 26 cm vložíme máslo (2 ČL) a přisypeme cukr krystal (2 ČL). Na středním stupni necháme na indukci cukr s máslem rozpustit. Ke konci rozpouštění vložíme do pánve listy (3) máty, které necháme infuzovat svou chuť a aroma do rozpuštěného karamelu. Z pánve listy máty vyjmeme a od středu ke krajům položíme jemně přes sebe nakrájené měsíčky nektarinek.
  3. Předehřev trouby. Troubu předehřejeme na 190 stupňů Celsia horkovzduch. 
  4. Příprava těsta. Ve střední míse (ideálně s nálevkou) smícháme mléko (245 g), olivový olej (1 PL), žloutky (2) (bílky vyklepneme do jiné nádoby, kde jej budeme později šlehat tyčovým mixérem s nástavcem typu metlička dotuha), Amaretto (2 PL), citronovou šťávu (2 ČL) a najemno nastrouhanou kůru z citronu (1/4). Vše společně metličkou promícháme. Přisypeme třtinový cukr (60 g) a prosejeme hladkou mouku (155 g) smíchanou se sodou (1/2 ČL) a práškem do pečiva (3/4 ČL). Bílky vyšleháme se špetkami soli dotuha. Do těsta stěrkou opatrně přimícháme sníh. Děláme to tak, že sníh do těsta opatrně zabalíme. Těsto nalijeme na nektarinky.
  5. Pečení. Pánev vložíme do trouby a pečeme 15-20 minut nebo dokud není na povrchu zlatavá a při dotyku ve středu palačinky směs pevná. Palačinka musí být dostatečně propečená, aby při vytažení nespadla.
  6. Převrácení palačinky. Palačinku vyjmeme z trouby, necháme ji pár minut odpočinout, poté na pánev položíme velký talíř, pánev držíc v utěrce převrátíme na talíř a pánev opatrně nadzvedneme.
  7. Zhotovení palačinky. Palačinku můžeme pocukrovat, případně přelít javorovým sirupem či dozdobit řeckým jogurtem.

Dobrou chuť a budeme opravdu moc rádi, když nám napíšete do komentáře nebo na Instagram @lubojatzky_couple, jak jste si pochutnali. 🙂