Kynutý ovocný koláč s tvarohem a mandlovo-ovesnou drobenkou

Nic nepatří k létu více než vláčný kynutý koláč s hromadou čerstvého ovoce, tvarohem a mandlovno-ovesnou drobenkou. Nebudeme se ani zdržovat rozsáhlým úvodem, protože tenhle koláč je třeba mít ihned na stole!🤗

Počet porcí:

1 klasický plech do trouby

Doba přípravy:

2 h 30 min (z toho 1,5 h kynutí a pečení)

Kdy podávat:

Snídaně nebo ke kafíčku po obědě

 O receptu

Na klasický kynutý koláč nedám dopustit.🤗 Je výborný s borůvkami, švestkami, jahodami anebo třeba čerstvými meruňkami. Důležité je na ovoci nešetřit, protože v každém soustu si přece chceme vychutnat jen to nejlepší.

Koláč jsme připravili z vláčného brioškového těsta, na něm je lehká vrstva tvarohu, přesně ta hromada ovoce, o které jsem mluvila, vše posypáno drobenkou a jemně pocukrované moučkovým cukrem. Video recept najdete na našem Instagramu.

Jo, léto je tady!😍

 

 

Suroviny

TĚSTO

  • 100 g celozrnné pšeničné mouky
  • 200 g hladké pšeničné mouky 
  • 100 g másla
  • 100 g mléka
  • vejce vel. M
  • 40 g třtinového cukru
  • 15 g čerstvého droždí
  • 2 špetky soli

DROBENKA

  • 60 g plátků mandlí
  • 60 g ovesných vloček
  • 50 g másla
  • 40 g třtinového cukru

OVOCE

  • 400 g čerstvého ovoce (my použili jahody a meruňky)

    TVAROH

    • 250 g odtučněného tvarohu
    • 20 g třtinového cukru
    • 1 vejce
    • 40 g meruňkové (nebo libovolné, která se hodí k čerstvému ovoci) marmelády

    Líbí se vám tento recept? Nezapomeňte se podívat na obsah s dalšími 215 do detailu popsanými recepty v našich dvou ULALA kuchařkách. Kuchařky s chuťově vyladěnými recepty obsahují i praktický stojánek a unikátní horní indexy, které usnadňují orientaci v postupu.

    Chci se podívat na ULALA kuchařky.

    Lubojatzky

    Zažijte ULALA ve Vaší kuchyni

    Na našem e-shopu naleznete taky krásné a funkční kameninové mísy Mason Cash.

    Střední mísu z řady In The Forest jsme použili i my při tvorbě tohoto receptu a vy si tak můžete být jisti, že si kupujete kvalitní a námi prověřený produkt.

    Podívejte se na video na našem Instagramu, jak to míse při práci v kuchyni sluší.

    Chci se podívat na e-shop na mísu Mason Cash.

    Lubojatzky

    Zažijte ULALA ve Vaší kuchyni

    Postup

    Těsto: 

    1. Nejradši děláme to, že si navážíme všechny suroviny na těsto do mističek. Mléko (100 g) ohřeju v hrníčku v mikrovlnce max na 40 stupňů (to znamená tak, abychom do něj ponořili prst a cítili jej na kůži příjemně). Máslo (100 g) rozpustíme v hrníčku v mikrovlnce a necháme jej zchládnout. Mezitím si do čistého hrníčku rozdrobíme čerstvé droždí  (15 g) a přisypeme k němu lžičku třtinového cukru. Vidličkou nebo lžičkou obě suroviny mícháme, a tak zahříváme, dokud nám nevznikne tekutá kašička. Přilijeme mléko a zamícháme. Přisypeme lžičku hladké mouky, opět zamícháme. Celou směs posypeme druhou lžičkou hladké mouky, přikryjeme čistou utěrkou a necháme vzejít kvásek na teplém místě. My to děláme nejradši v troubě, kterou vyhřejeme na max 40 stupňů. Kvásek necháme pracovat zhruba 15 min. 

    2. Mezitím si do mísy od robota prosejeme hladkou (200 g – 2 ČL) a celozrnnkou (100 g) mouku, přisypeme zbytek třtinového cukru (40 g – 1 ČL), špetky (2) soli a vše promícháme. Vytvoříme důlek, do kterého vyklepneme vejce (2) od šťastné slepičky, rozpuštěné, vlažné máslo a vzešlý kvásek. Použijeme nástavec typu hák a necháme těsto aspoň 10 min zpracovávat. Celý proces lze samozřejmě dělat také ručně. Možná se nám může zdát těsto tekutější, než by bylo záhodno. Ale nenechte se zmást, když těsto silikonovou stěrkou maličko převalíte po všech stranách, těsto se jakoby zacelí a je více kompaktní. Mělo by se jen mírně lepit. Následně těsto položíme do střední mísy a přikryté utěrkou nebo ještě lépe potravinářskou fólií necháme kynout přibližně hodinu nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Opět my to děláme v troubě vyhřáté max na 40 stupňů.

    Tvarohohová náplň:  

    3. Tvaroh (250 g), vejce (1) a cukr (20 g) smícháme metličkou ve střední misce.

    Ovoce:

    4. Jahody (200 g) a meruňky (200 g) omyjeme, každou překrojíme napůl a necháme v cedníku okapat. Já je pak nechala osušit ještě na utěrce, aby mi koláč co nejméně rozmáčely.

    Drobenka:  

     5. Vločky (60 g), plátky mandlí (60 g), třtinový cukr (40 g) a studené máslo (50 g) smícháme ve střední míse do kompaktní hmoty. Necháme v lednici, dokud nebudeme drobit drobenku na koláč. 

    Kompletace: 

    6. Na plech položíme pečicí papír, na který nakynuté těsto doprostřed vyklopíme. Prsty vytvarujeme těsto tak, aby pokrylo celý plech, u hran jej maličko přizvedneme k bokům plechu. Po celé ploše (kromě okrajů) pomocí stěrky rozetřeme tvaroh. Přidáme bobíky marmelády (40 g), kterou příborovým nožem jemně rozetřeme do tvarohové vrstvy. Na koláč vyskládáme jahody a meruňky, pěkně jednu půlku po druhé. Posypeme drobenkou, kterou najemno nadrolíme prsty. Koláč přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20 min kynout.

    7. Předehřejeme troubu na 170 stupňů horkovzduch. Koláč vložíme do nahřáté trouby a necháme jej péct 20 min, dokud nejsou okraje krásně zlatavé a zespod není světle zlatý. Určitě koláč zbytečně nevysušujte v troubě. 🙂  

    Po upečení:

    8. Koláč necháme vychladnout do pokojové teploty. Nikdy jej nekrájíme teplý, zbytečně se srazí. Před servírováním můžeme jemně posypat moučkovým cukrem.

    Dobrou chuť a budeme opravdu moc rádi, když nám napíšete do komentáře nebo na Instagram @lubojatzky_couple, jak jste si pochutnali. 🙂