AMERICKÉ BRAMBORY S PARMAZÁNEM

Americké brambory milují všichni, no ne?🥰 Jak je ale udělat, aby byly pečené v troubě, a přitom příjemně křupavé? V receptu na vás čeká pár senzačních fíglů. Věřím, že si na nich pochutnáte.🤗

Počet porcí:

2 porce

Doba přípravy:

1 hod. (z toho 20 min odpočívání a 30 min pečení)

Kdy podávat:

Oběd nebo večeře

 O receptu

Tyhle pečené americké brambory se staly velice rychle takovou tou stálicí, po které saháme vždy, když máme chuť na brambory.😍 Mohli byste si říct, že to jsou obyčejné pečené brambory. Ale to by je skoro až mohlo urazit.🤗 Speciálním procesem přípravy (který ale není nijak náročný) totiž lze docílit příjemně křupavé textury. Takže potom už jejich senzační dochucení směsí koření a parmazánová krustička na povrchu je jen příjemnou třešinkou na dortu.😊 Nechte si chutnat.

 

Suroviny

Hranolky

  • 500 g brambor varného typu C
  • 1/4 ČL sody
  • 1/8 ČL soli
  • 2 PL slunečnicového oleje
  • 15 g vyzrálého parmazánu vcelku

Na dochucení

  • 1 ČL uzené mleté papriky
  • 1/2 ČL sušené cibule
  • 1/2 ČL sušeného česneku
  • 1/8 ČL mletého římského kmínu
  • 1/4 ČL soli
  • 7x otočení mlýnkem bílého kampotského pepře
  • Špetka kajenského pepře
  • 1 PL červeného vinného octu
  • Půlhrst čerstvé petrželky
Budeme moc rádi, když podpoříte naši tvorbu ❤️. Pokud se vám tento recept líbí, uděláte nám radost, když kouknete na obsah s dalšími 135 do detailu popsanými recepty v naší ULALA kuchařce. Kuchařka obsahuje i praktický stojánek a unikátní horní indexy, které usnadňují orientaci v postupu.

Koupí naší kuchařky nás podpoříte a my tak budeme moci pro vás vytvářet více receptů na blog.

Moc děkujeme :-).

Chci se podívat na ULALA kuchařku.

Lubojatzky

Zažijte ULALA ve Vaší kuchyni

Na našem e-shopu naleznete taky krásné a funkční kameninové mísy Mason Cash.

Střední mísu z řady In The Forest jsme použili i my při tvorbě tohoto receptu a vy si tak můžete být jisti, že si kupujete kvalitní a námi prověřený produkt.

Podívejte se na video na našem Instagramu, jak to míse při práci v kuchyni sluší.

Chci se podívat na e-shop na mísu Mason Cash.

 

Lubojatzky

Zažijte ULALA ve Vaší kuchyni

Postup

1. Brambory (500 g) oloupeme, omyjeme pod studenou tekoucí vodou a nakrájíme je na měsíčky. Je dobré, aby byly všechny měsíčky podobné velikosti, jinak hrozí, že se menší brambory budou v troubě pálit. Na měsíčky krájíme buď nožem, nebo v případě tzv. „crickles“ tvarů pomocí vlnkovacího kráječe (my koupili tento). Měsíčky vhodíme do středního hrnce, brambory zalijeme studenou vodou tak, aby byly všechny plně ponořené, přisypeme sodu (1/4 ČL), která má za efekt narušení povrchu brambor a tedy následnému lepšímu opečení, a sůl (1/8 ČL). Obsah hrnce přikrytého pokličkou přivedeme k varu a následně vaříme na nízkém varu (aby se brambory nepolámaly) 8 min.

2) Poté hranolky vycedíme a necháme je v hrnci bez pokličky 5 min uschnout. Pokud máte indukci nebo sklokeramiku, která ještě chvilku hřeje, položte hrnec na toto nahřáté místo. Voda ze dna hrnce se tak rychleji vypaří.

3) Mezitím, co brambory schnou v hrnci, položíme čistou utěrku na velké prkýnko. Po 5 min měsíčky z hrnce jeden po druhém položíme na utěrku, kde je necháme zhruba 20 min uschnout. Uschnutí a odpočinutí brambor opět pomůže lepšímu opečení a křupavější výsledné textuře.

4) Předehřejeme troubu na 200 stupňů horkovzduch.

5) Do střední mísy suché hranolky opatrně přemístíme a přilijeme rostlinný olej (2 PL). Vše jemně stěrkou promícháme, abychom brambory nepolámali. Brambory ručně přeskládáme na plech vystlaný pečicím papírem (mísu zatím nemyjeme, ještě ji použijeme), mezi měsíčky brambor necháme malé rozestupy a položíme je vždy na jednu řeznou stranu. Brambory zasypeme najemno nastrouhaným parmazánem (15 g).

6) Pečeme na roštu ve spodní třetině trouby zhruba 20 min, dokud nejsou brambory polozlatavé. V průběhu pečení není třeba brambory obracet, horkovzduchem se totiž udělají samy jak zespod, tak zeshora. Zatímco se brambory pečou, lžičkou smícháme v malé mističce koření (1 ČL uzené mleté papriky, 1/2 ČL sušené cibule, 1/2 ČL sušeného česneku, 1/8 ČL mletého římského kmínu, 1/4 ČL soli, 7x otočení mlýnkem bílého kampotského pepře, špetka kajenského pepře).

7) Polozlatavé brambory vyjmeme z trouby, přesypeme je zpět do mísy, kterou jsme si nechali stranou, zastříkneme je červeným vinným octem (1 PL), přisypeme směs koření, stěrkou znovu opatrně promícháme, a opět přesypeme na plech. Vložíme do trouby a necháme už jen zhruba 5-10 min dopéct, dozlatova.

Hotové americké brambory posypeme najemno nakrájenou čerstvou petrželkou a ihned servírujeme, dokud jsou brambory co nejvíce křupavé.🤤