PÓRKOVÁ POLÉVKA S POŠÍROVANÝM VAJÍČKEM A UZENÝM

Na první pohled by se mohlo zdát, že se jedná o obyčejnou pórkovou polévku. Ale opak je pravdou.🤗 Stačí pár surovin a troška péče navíc a věřím, že budete nadšení výslednou chutí polévky.

 

Počet porcí:

3 porce

Doba přípravy:

25 min (+ 45 min vaření)

Kdy podávat:

Oběd/večeře

 O receptu

My polévku nemixujeme a nepřidáváme smetanu do krémové konzistence. Máme ji mnohem radši v této tekutější verzi.😊

Polévka je poměrně rychlá na přípravu. Zeleninu nejprve opečeme na másle, pak přidáme uzené, brambory, vše společně zarestujeme, podlijeme vínem, zalijeme vývarem a necháme krásně probublávat s bylinkami a kořením, dokud se chutě nespojí a brambory nezměknou. Servírujeme s pošírovaným vajíčkem a snítkou kopru.🤗

Můžete se podívat i na náš Instagram, kde najdete video z přípravy :-).

 

 

 

Suroviny

Polévka

  • 2 velké pórky
  • 1 střední žlutá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 střední brambory
  • 100 g kvalitního uzeného plecka
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 1 ČL sušené majoránky
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • 3 kuličky nového koření
  • 6 kuliček černého kampotského pepře
  • 2 střední sušené bobkové listy
  • 2 PL olivového oleje
  • 2 PL másla
  • 500 ml zeleninového vývaru (případně 500 ml vody s 2 ČL rozmíchané zeleninové Bujonky)
  • Sůl
  • Bílý kampotský pepř

K servírování (množství dle chuti)

  • 3 pošírované vejce (suroviny a postup najdete na str. 110 v ULALA kuchařce) – libovolné, nemusí být, ale dodá krémovost.
  • Čerstvý kopr

Chtěli byste podpořit naši tvorbu?❤️ Pokud se vám tento recept líbí, budeme moc rádi, když si projdete i dalších 135 do detailu popsaných receptů v naší ULALA kuchařce. Kuchařka obsahuje i praktický stojánek a unikátní horní indexy, které usnadňují orientaci v postupu.

Koupí naší kuchařky nás podpoříte a my tak budeme moci pro vás vytvářet více receptů na blog.

Moc děkujeme :-).

Chci se podívat na ULALA kuchařku.

Lubojatzky

Zažijte ULALA ve Vaší kuchyni

Na našem e-shopu naleznete také delikátní kampotské pepře, které používáme už čtyři roky. Proč? Jsou totiž bezkonkurenčně svou chutí nejlepší ze všech, které jsme měli šanci ochutnat.

Doporučujeme vyzkoušet balíček všech tří – černého, bílého i červeného kampotského pepře od značky .Pepper..field.

Chci se podívat na e-shop na kampotské pepře.

Lubojatzky

Zažijte ULALA ve Vaší kuchyni

Postup

1. Příprava surovin. Z pórku (2 velké) odkrojíme chlupatý konec zespod a zhruba 5 cm horních nevzhledných zelených listů, které můžeme použít později do vývaru. Zbylý pórek rozkrojíme na dvě poloviny a každou z nich podélně rozpůlíme. Nyní krájíme půlměsíčky zhruba o šířce 0,5 cm. Nakrájené půlměsíčky vložíme do cedníku a pod studenou tekoucí vodou pořádně propláchneme, abychom se zbavili veškeré hlíny. My jsme měli bio pórek a bylo v něm tolik hlíny, že jsem proplachovala pěkně dlouho.🙈

Cibuli (1 střední) oloupeme a nakrájíme najemno.

Česnek (2 stroužky) oloupeme, podélně rozkrojíme a zbavíme jej středu. Nakrájíme nadrobno.

Brambory (3 střední) škrabkou oškrábeme, opláchneme, rozkrojíme na čtvrtiny a ty nakrájíme na zhruba 3 mm tenké plátky.

Uzené (100 g) nakrájíme na drobné kostičky.

Do sítka na čaj (pokud jej nemáte, pak později vhodíte všechno koření rovnou do hrnce) vložíme kuličky (3) nového koření, kuličky (6) černého kampotského pepře a sušený bobkový list (2 střední)  (můžeme jej klidně přelomit).

2. Příprava polévky. Do středního hrnce nahřátého na vyšší stupeň vložíme olivový olej (2 PL) s máslem (2 PL). Olivový olej přidáváme proto, aby zvýšil bod zakouření másla, které by se samotné brzo pálilo. Máslo zase celé polévce dodává lepší chuť.

Do nahřátého tuku vysypeme co nejvíce okapaný pórek a cibuli. Zamícháme a zprudka restujeme. Nesmíme zapomenout vařečkou míchat, aby se zelenina nezačala páliv. Zároveň ale nemícháme pořád, aby měla zelenina vůbec čas se opéct na barvu. Pokud vám dojde v průběhu opékání tuk, nebojte se přidat znovu 1 PL olivového oleje a 1 PL másla. Z počátku se zdá, že je zeleniny v hrnci hodně, ale opékáním se velmi zredukuje.

Jakmile pórek zkřehnul a na některých místech se cibule s pórkem už stihla opéct, přidáme uzené a necháme vše společně opéct na barvu do polozlatova.

Přisypeme brambory a opět necháme zarestovat. Brambory obsahují hodně škrobu a čím více sacharidů, tím více se bude surovina přichytávat na dno hrnce. Proto pečlivě tu a tam mícháme, aby se nápek nezačal pálit. Zároveň tam ale nápek chceme. Proč? To pochopíte hned v dalším odstavci.😊 Mezitím ale přidáme do hrnce česnek, který necháme minutu rozvonět.

Nyní do opečené směsi přilijeme víno (100 ml), nápek se začne uvolňovat a vařečkou jej dokážeme krásně stáhnout. V nápeku se koncentruje silná chuť všech surovin z hrnce, které jsme restovali, a proto ho chceme, abychom měli polévku mnohem chutnější.

Jakmile se víno na středním stupni vyvaří, přidáme koření, bylinky (3 snítky čerstvého tymiánu a 1 ČL sušené majoránky) a zalijeme zeleninovým vývarem (500 ml). Jemně osolíme (ne moc, uzené je totiž taky slané) a opepříme bílým kampotským pepřem.

3. Vaření polévky. Společně necháme polévku jemně probublávat na nízkém varu 30 až 45 min provařit, dokud nejsou brambory měkké. Zároveň také provaření polévky zlepšuje její chuť, protože se chutě všech komponentů v polévce propojí.

Polévku ochutnáme a dochutíme. Můžeme dosolit, opepřit, případně přidat trošku citronové šťávy, pokud se víno moc vyvařilo a nám tak chybí jemná kyselost.

4. Zhotovení pošírovaného vajíčka. Připravíme si k servisu polévky pošírované vejce. Podrobný postup na něj najdete v ULALA kuchařce na str. 110.

5.  Servis. Polévku nalijeme do hlubokého talíře, přidáme dokonale pošírované vejce, které osolíme, opepříme červeným kampotským pepřem a dozdobíme snítky čerstvého kopru. I když se to může zdát jako drobnost, tak kopr doporučujeme opravdu použít. V kombinaci s pórkem a bramborem je opravdu vynikající.

Ať vám chutná tolik jako nám.❤️