Jamajské Jerk kuře s mangovou salsou
Počet porcí:
na 3 obědy/večeře
Doba přípravy:
60 min příprava, 50 min pečení a 5 h marinování
Kdy podávat:
Oběd / Večeře
Jamajské Jerk kuře je tradičný recept, který se stává stále populárnějším. Je to jeden z těch receptů, který má tisíce možností a žádná z nich není špatná. Nicméně je nutné dodržet jedno pravidlo – Jamajské kuře se marinuje v omáčce, která musí být kyselá, sladká i pálivá a vždy obsahovat nové koření a chilli papričky. Našli jsme hodně receptů na Jerk kuře a z každého si vzali tak trochu něco a vznikla z toho naše varianta, která hraje nejen barvami, ale i chutěmi.
A pokud hledáte něco skvělého na grilování, tak už nikam nechoďte. Marinádu z receptů můžete využít třeba i pro naložení kuřecího prsa, nebo vepřového masa. Obecně se Jamajské Jerk kuře hlavně griluje, ale my ho dělali v zimě, takže přišla na řadu trouba. 🙂
Video jak připravujeme Jamajské Jerk kuře naleznete na našem Instagramu.
- 3 větvičky čerstvého tymiánu
- 3 stonky jarní cibulky
- 1/2 velké habaňero papričky
- 1 velká jalapeňo paprička
- 2 stroužky česneku
- 3 cm čerstvého zázvoru
- 100 ml ananasové šťávy
- 2 ČL sojové omáčky
- 1 PL řepkového oleje
- 3 kuličky nového koření
- 1 PL třtinového cukru
- 1/8 ČL mleté cejlonské skořice
- 2 špetky muškátového oříšku
- Šťáva z 1 střední limety
- 10 kuliček černého kampotského pepře
- 1 ČL soli
- 6 horních farmářských kuřecích stehen
- ½ zralého manga
- 4 velké cherry rajčata
- ½ malé červené papriky
- 1 malá červená cibule
- ½ velké jalapeňo papričky
- Sůl
- Bílý kampotský pepř
- ½ malé limety
- Listy čerstvého koriandru
- 200 g dlouhozrnné rýže Basmati
- ½ plechovky červených fazolí
- 1 stonek jarní cibulky
- Hrst listů čerstvé petrželky
Ostatní
- Listy čerstvé petrželky/koriandru
- Avokádo
- Limeta
Postup
Příprava kuřete. Horní stehna (6) vyjmeme z lednice a uděláme do nich přes kůži špičkou nože několik děr, aby se do masa marináda při marinování dostala. Stehna vložíme do krabičky s víkem (případně do velké mísy), kam přilijeme marinádu. V rukavicích pořádně marinádu do kuřete vmasírujeme. Krabičku víkem přikryjeme, aby se do ní nedostal vzduch, případně potravinářskou fólií povrch mísy pořádně utáhneme, a vložíme marinovat do lednice.
Marinování. Horní stehna necháme marinovat přes noc, minimálně však 5 hod.
Namarinované kuře vyjmeme z lednice a necháme jej zhruba 20 min odpočinout.
Předehřev trouby. Troubu předehřejeme na 180 °C horkovzduch.
Pečení. Stehna položíme vedle sebe s většími mezery na plech, který vložíme na střední rošt trouby. Pečeme 50 min, případně upravíme čas pečení podle toho, jak velká horní stehna máme. Chceme, aby byly krásně měkká a měly křupavou kurčičku.
Příprava rýže. Dlouhozrnnou rýži (200 g) odvážíme do hrníčku a zapamatujeme si objem, který v hrníčku zabírá. Rýži propláchneme od škrobu, který přirozeně obsahuje, aby se po uvaření rýžová zrna nelepila a zároveň škrob negativně neovlivnil výslednou chuť rýže, rýži vysypeme do malého hrnce. Do hrnce nyní nalijeme dvakrát takový objem vody z hrníčku, který původně zabírala rýže. Vodu jemně osolíme a hrnec přikryjeme pokličkou.
Vaření rýže. Hrnec přivedeme k varu a na nízkém varu rýži deset minut vaříme. Pokličku neotvíráme, hrnec stáhneme z plamene a necháme rýži dalších 10 min vařit párou obsaženou v hrnci.
Zhotovení rýže. Mezitím, co se rýže vaří, propláchneme červené fazole (1/2 konzervy) studenou vodou a necháme je v cedníku okapat. Jarní cibulku (1 stonek) a listy (hrst) čerstvé petrželky nakrájíme najemno. Po 10 min vaření a 10 min odpočívání rýže pokličku odkryjeme a vidličkou rýži načechráme. Do hrnce přidáme fazole, přisypeme jarní cibulku, petrželku a společně stěrkou promícháme, aby se zrna rýže nepolámala.
Zhotovení mangové salsy. Mango (1/2) oloupeme a nakrájíme najemno. Jak nakrájet mango? Podívejte se k nám do IG stories zde Vložíme jej do střední misky, kam přidáme také najemno nakrájená cherry rajčata (4), najemno nakrájenou červenou papriku (1/2 malé), oloupanou a najemno nakrájenou červenou cibuli (1 malá), najemno nakrájenou jalapeňo (1/2 velké), vše osolíme, opepříme bílým kampotským pepřem, okyselíme šťávou z limetky (1/2 malá) a přidáme najemno nakrájené listy čerstvého koriandru (čtvrt hrsti). Proč vše krájíme najemno? Abychom měli všechny chutě v každém soustu. Takto připravenou salsu je nejlepší ihned podávat, pokud ale ještě kuře není upečené, můžeme salsu mezitím chladit v lednici.
Servis. Do hlubokého talíře či misky naservírujeme rýži, ke straně položíme jamajské kuře a přes něj nasypeme mangovou salsu. Dozdobíme čerstvou najemno nakrájenou petrželkou. Ochuceným (solí, pepřem a limetou) a na plátky nakrájeným avokádem a přidáme čtvrtku limety.
Ať vám chutná tolik jako nám.❤️
Budeme moc rádi, když nás označíte na Instagramu. @lubojatzky_couple