SNÍDAŇOVÉ CHOCOLATE CHIP COOKIES
Určitě si někteří z vás vzpomenou na náš recept na mini skořicové šneky. A protože už jsme vyzkoušeli i recept na domácí “Chocapic” a “Cini Minis”, chtěli jsme mít portfolio skoro kompletní a připravili tak pro vás ještě domácí “Cookie crisp”. Jsou odlehčené, připravené z části vloček, mandlí a jsou hlavně návykové.😍
Počet porcí:
na 8 snídaní
Doba přípravy:
25 min (+ 7 min pečení)
Kdy podávat:
Snídaně / svačina
Tohle je opět jeden z receptů, který když Martin poprvé zkoušel, nevěřila jsem mu a říkala, že to bude hrozná kravina. Ale ježíši marja!😍 Já vám říkám, že si tyhle z části ovesné chocolate chip cookies musíte připravit, protože jinak o HODNĚ přijdete. A to nechcete, nebo?!😁 Jsou tak akorát vláčné, voní po medu a trošce skořice, v puse se vám rozpouští hořká čokoláda, ulalááá.🥰
Chocolate chip cookies
- 50 g másla
- 25 g medu
- 30 g třtinového cukru
- 1 ČL domácího vanilkového extraktu
- 1 vejce vel. M šťastné slepičky
- 1 ČL citronové šťávy
- 80 g ovesných vloček
- 70 g hladké pšeničné mouky
- 50 g mandlové mouky (nebo blanšírovaných (slupky zbavených) plátků mandlí rozemletých najemno v sekacím nástavci tyčového mixéru)
- 1/2 ČL sody na pečení
- 1/4 ČL mleté skořice
- 2 špetky soli
- 70 g hořké čokolády
Postup
1. Ve střední misce smícháme lžičkou rozpuštěné máslo (50 g), med (25 g), cukr (30 g), vanilkový extrakt (1 ČL), citronovou šťávu (1 ČL) a vejce (1) do homogenní směsi.
2. V sekacím nástavci (nebo ve food procesoru se sekacími noži) rozmixujeme najemno vločky (80 g), poté přidáme hladkou (70 g) a mandlovou mouku (50 g) (nebo plátky mandlí), sodu (1/2 ČL), skořici (1/4 ČL) a sůl (2 špetky). Společně promixujeme, aby se suroviny promíchaly.
3. K sypkým surovinám přidáme promíchané tekuté a ve food procesoru pár pulzy spojíme. Pokud food procesor nemáte, pak lze těsto vypracovat také ručně stěrkou. Nemícháme ale těsto zbytečně, aby se neprovázala vlákna lepku, což by změnilo výslednou konzistenci. Směs necháme zhruba 5 min odpočívat v pokojové teplotě, aby vločky nasály vlhkost.
4. Mezitím nakrájíme čokoládu (70 g) na jemné kousky. Mějme na paměti, že výsledné snídaňové cookies jsou opravdu drobné, takže i kousky čokolády musí být malinké. Zároveň však nesmí být čokoláda moc jemná, aby se nerozpustila v průběhu pečení a nezabarvila cookies do hněda. Čokoládu přimícháme do těsta a stěrkou promícháme, opět ne moc dlouho, aby se neprovázala vlákna lepku.
5. Kousek utrhnutého těsta začneme v ruce tvarovat do podoby malé kuličky, kterou položíme na plech vystlaný pečicím papírem. Je lepší kuličky tvarovat tak, aby čokoláda maličko vykukovala na povrchu a my tak měli i estetický zážitek čokolády po upečení, ne jen chuťový.🤗 Takto pokračujeme se zbylým těstem a kuličky pokládáme jednu vedle druhé tak, aby měly mezi sebou rozestup zhruba na jednu další kuličku. V polovině tvarování předehřejeme troubu na 170 °C horkovzduch.
6. Plech plný kuliček vložíme na střední rošt do trouby a pečeme podle velikosti kuliček (5-7 min). Kuličky kontrolujeme podle barvy povrchu, která by měla být mírně zlatavá. Důležitý je, aby kuličky byly uvnitř příjemně vláčné, neměly by křupat.
7. Servírujeme plnou misku se zalitým mlékem a nebo ještě lépe s řeckým jogurtem se sníženým obsahem tuku a ovocem. A samostatné jsou skvělé jako svačina na cesty.🤗
Ať vám chutnají tolik jako nám.❤️
Zaujal vás tento recept? Doporučujeme si projít dalších 135 do detailu popsaných receptů v naší ULALA kuchařce, která obsahuje i praktický stojánek a unikátní horní indexy, které usnadňují orientaci v postupu.