PEČENÉ OVESNÉ KOSTKY Z DATLÍ S MALINAMI, BÍLOU ČOKO A PISTÁCIEMI

Vláčné těsto z datlí, maliny, křupavá bílá čokoláda a najemno nasekané pistácie. Svěží a jednoduchý dezert. Musíme vůbec ještě něco dodávat?🥰 

Počet porcí:

12 kostek

Doba přípravy:

30 min (+ 1 hod. chlazení)

Kdy podávat:

Dezert ke kávě / svačina

 O receptu

Na datlových tyčinkách si poslední dobou pochutnáváme tak často, až jsme si řekli, že vytvoříme taky nějaký recept z datlí.🤗 Těsto je velmi jednoduché, vlastně celý recept je snadný a nejde na něm nic pokazit. Na korpusu najdete vrstvu svařených malin, nahoře pak bílou čokoládu s pistáciemi. Pokud byste měli doma lyofilizované (mrazem sušené) maliny, klidně je najemno nasekejte a posypte čokoládu kromě pistácií taky jimi.  Tak jdeme na to, ne?🙏

 

Video jak připravujeme ovesné kostky naleznete na našem Instagramu.

 

Suroviny

Korpus

  • 10 g strouhaného kokosu
  • 20 g hladké mouky
  • Špetka soli
  • 70 g ovesných vloček
  • 1/4 ČL sody
  • 70 g datlí
  • 45 g rostlinného oleje
  • 25 g javorového sirupu
  • 25 g mléka
  • 1 vejce vel. M šťastné slepičky
  • Kůra z 1/4 bio limety
  • 1 PL limetové šťávy

Malinová vrstva

  • 100 g mražených malin
  • 2 PL vody
  • 1 ČL dortového želé
  • 2 PL limetové šťávy

Čokoládová vrstva

  • 50 g bílé čokolády (doporučujeme Lindt nebo Calleabut)
  • 5 g kokosového oleje

Na dozdobení

  • 15 g pistácií
  • Lyofilizované maliny (nemusí být)
  • Sušené květy (nemusí být)
Budeme moc rádi, když podpoříte naši tvorbu ❤️. Pokud se vám tento recept líbí, uděláte nám radost, když kouknete na obsah s dalšími 135 do detailu popsanými recepty v naší ULALA kuchařce. Kuchařka obsahuje i praktický stojánek a unikátní horní indexy, které usnadňují orientaci v postupu.

Koupí naší kuchařky nás podpoříte a my tak budeme moci pro vás vytvářet více receptů na blog.

Moc děkujeme :-).

Chci se podívat na ULALA kuchařku. Lubojatzky

Zažijte ULALA ve Vaší kuchyni

Postup

1. Troubu předehřejeme na 180°C horkovzduch.

2. Začneme sypkou směsí. V míse smícháme strouhaný kokos (10 g), hladkou mouku (20 g)  a sůl (špetku).

3. V sekacím nástavci tyčového mixéru rozmixujeme vločky (70 g) na prach a přisypeme je k sypké směsi.

4. Přidáme sodu (1/4 ČL) a vše vařečkou promícháme.

5. Rozmixujeme také datle (70 g) bez pecky v sekacím nástavci tyčového mixéru. Mixujeme na co nejjemnější kousky. Zase ale nechceme, aby se nám stala z datlí jedna koule, která už od sebe nepůjde rozdělat.🙈 Rozmixované datle vložíme k sypké směsi.

6. Do mísy přilijeme olej (45 g), javorový sirup (25 g), mléko (25 g) a vejce (1). Přidáme najemno nastrouhanou kůru (z 1/4) a šťávu z limety (1 PL).

7. Vše společně vařečkou promícháme.

8. Do biskupského chlebíčku (30x11 cm) nebo jakéhokoliv jiného pekáčku podobné velikosti vložíme pečicí papír a vařečkou nebo stěrkou rozprostřeme po celé ploše naše umíchané těsto.

9. Pečeme v troubě na středním roštu 9 min. Ke konci doby pečení je dobré do těsta píchnout dřevěnou špejlí a pokud se na ní nic nepřilepilo, formu vyjmeme a necháme plně vychladnout v pokojové teplotě.

10. Mezitím připravíme malinovou vrstvu. Do malého hrnce nasypeme mražené maliny (100 g), přilijeme 2 PL vody a přikryjeme pokličkou. Na středním stupni necháme povařit zhruba 5 min, aby se maliny rozmrazily a změkly. Nyní přidáme dortové želé (1 ČL) a povaříme již odkryté zhruba 5 min. Tu a tam lžící zamícháme, aby se sladké maliny nepřichytily na dně hrnce. Přidáme limetovou šťávu (2 PL). A teď kdo nemá rád zrníčka z malin, přelije rozvar přes sítko a dá do lednice zhruba na 15 min vychladit propasírované maliny. My zrníčka nechali a vložili hrnec rovnou ven na parapet, protože venku bylo okolo 5 °C. :-))

11. Zatímco všechny komponenty chládnou, nasekáme si pistácie (15 g) nadrobno.

12. Na vychlazený korpus stěrkou rovnoměrně rozprostřeme vychlazené maliny.

13. Bílou čokoládu (50 g) rozpustíme s kokosovým olejem (5 g) v mikrovlnce, případně nad vodní lázní. U mikrovlnky rozpouštíme raději na méně W a déle, lžičkou postupně promícháme odspod, aby se čokoláda nezačala zespod pálit.

14. Rozpuštěnou čokoládu nalijeme na malinovou vrstvu a vypouklým dnem lžičky ji rozprotřeme po celé ploše. Nevadí, že se jemně smíchá s malinovou vrstvou.

15. Na čokoládu nyní nasypeme pistácie a případně přidáme najemno nasekané lyofilizované maliny nebo pár sušených jedlých květů. 

16. Dezert necháme v lednici zhruba 30 min vychladit. Nezapomeňte jej přikrýt voskovaným ubrouskem (nebo potravinářskou fólií), aby nenasál pachy z lednice.

17. Poté už jen stačí nakrájet a vychutnat si jeden (no, možná i více) kousků u kávy. :-))