Plněný croissant omeletou

Křupavý čerstvý máslový croissant, vláčná omeleta bohatě zasypaná cheddarem, avokádo, prosciutto cotto a kimchi. To je snídaně šampionů. Anebo taky vaše, když se teď hned do ní pustíte. 🙂 Na video recept mrkněte na našem Instagramu.

Počet porcí:

2 porce

Doba přípravy:

20 min

Kdy podávat:

Snídaně/brunch

 O receptu

Jednu věc už asi o nás víte. My jsme s Martinem požitkáři. A tak si rádi dopřáváme bohaté snídaně, které přechází do brunchů a u toho přemýšlíme nad tím, co si připravíme na oběd. Já vím, jsme magoři.😁 Vsadím se, že komukoliv takovou bohatou snídani uděláte, vás bude uctívat.🥰🙏

Suroviny:

OMELETA na pánev o průměru 28 cm s nepřilnavým povrchem:

  • 1 malá žlutá cibule
  • 4 šťastná vajíčka velikosti M
  • Sůl
  • Červený kampotský pepř
  • 3 PL olivového oleje
  • Cheddar vcelku (dle chuti)
  • Hrst čerstvé petrželky

OSTATNÍ

  • 2 máslové croissanty
  • 1 střední zralé avokádo
  • Šťáva z limetky 
  • Sůl
  • Černý kampotský pepř
  • Chilli flakes (nebo prostě troška sušeného kajenského pepře)
  • 4 plátky prosciutto cotto šunky
  • Kimchi (Doporučujeme Mynappa classic heat.)
  • Microgreens dle libosti (nemusí být)

Postup

 

1) Příprava. Croissanty (2) překrojíme napůl. 

2) Cibuli (1 malá) nakrájíme najemno.

3) Avokádo (1 střední) rozkrojíme napůl a obě půlky nakrájíme ještě ve slupce na tenké plátky, které následně polévkovou lžící ze slupky vydlabeme. Rovnou nakrájené plátky nožem jemně rozprostřeme na prkýnku a bohatě pokapeme limetovou šťávou, ochutíme solí, pepřem a troškou chilli vloček (tady bacha, ať vám neujede ruka :-)), ale tak všichni víte, jestli máte rádi hodně pálivé anebo málo). Avokádo je samo o sobě bez chuti, proto se dochucování nesmí podcenit. A důvodem, proč jej zakápneme hned na začátku limetou, je to, že moc rádo a rychle oxiduje a tedy ztrácí svou krásnou zelenou barvu.

4) Vejce rozklepneme do větší misky a metličkou rozšleháme společně se solí, pepřem a petrželkou nakrájenou najemno. Bylinky se nejlépe krájí tak, že je smotáme do ruličky podobně jako bychom si chtěli ubalit cigaretu (což samozřejmě nechceme, protože žijeme zdravě, že ano :)) a nožem krájíme jemné plátečky. Já nikdy nesekám bylinky kuchyňským nožem jako šílená, jak to často vídám u různých kuchařů, protože z nich vytečou na prkýnko všechny esenciální oleje, které my ale chceme mít v jídle.

5) Zhotovení omelety. Pánev o průměru 28 cm (protože tak bude mít naše omeleta ze 4 M vajec ideální tloušťku) necháme na vysoký stupeň rozehřát a nalijeme na ni olivový olej (2 PL). Jakmile je olej nahřátý, nasypeme do pánve najemno nakrájenou cibuli a osmažíme ji dopolozlatova. Je lepší osmahnout cibulku na středním vyšším výkonu, aby se nespálila, ale zároveň jste u ní nestáli 10 min. 🙂 V průběhu smažení ji mícháme vařečkou, aby byla rovnoměrně zbarvená do polozlatova.

6) Nyní je čas přidat na pánev ještě 1 PL olivového oleje, rozlít jej po celém povrchu pánve a přidat naposledy promíchanou vajíčkovou směs na pánev. Já jsem opékala omeletu na 7. stupni z 9 možných u naší indukce. Ihned je důležité stěrkou začít hrnout vajíčkovou směs směrem do středu, prázdné místo na pánvi se rychle zalije tekutými vajíčky. Pokud se již prázdná místa samy nezalévají, pak snížíme stupeň na střední (u nás 5. stupeň z 9) a pánev nadzvedneme do výšky a jejím nakláněním tato prázdná místa zalijeme. Jakmile je omeleta krásně načechraná a začíná se po okrajích zpevňovat, už více nehrneme do středu, ale dokud je ještě nedodělaná na povrchu, zasypeme ji nastrouhaným cheddarem. A teď je důležité, ve správný moment už začít omeletu balit. Zespod by měla být opečená, ale na povrchu ještě vláčná, aby při překlápění suchostí nepraskla. Nezapomeňte, že se ještě maličko dodělá naakumulovaným teplem v sobě, jakmile se zamotá. Vezmeme si stěrku, kterou jsme používali, a čistou obracečku, a opatrně omeletu překlopíme, pak znovu a naposledy to uděláme z druhého konce. Takto zabalenou omeletu obracečkou rozkrojíme napůl.

7) Zhotovení. Na spodní polovinu croissantu položíme 2 plátky šunky, přidáme polovinu omelety, polovinu avokáda a přiměřeně kimchi. Dozdobíme microgreens, pokud máte. 🙂 Stejně pokračujeme i s druhým croissantem.

8) Věříme, že si tento plněný croissant zamilujete, a budeme moc rádi, když nám napíšete komentář, jak jste si pochutnali, anebo budete sdílet vaše dojmy na IG.🤗🥰