TŘEŠŇOVÉ TIRAMISU

Tiramisu je láska. No ne? Je to taková stará dobrá klasika, která ale chutná snad všem. A tato třešňová verze má hodně co do sebe.

Počet porcí:

2 velké – 4 malé

Doba přípravy:

45 min (+ nejlépe den vychlazení)

Kdy podávat:

Svačina, ke kafíčku

 O receptu
S Martinem máme rádi odvážné a sofistikované chutě. Proto jsme se i u tohoto receptu s třešňovou vrstvou pomazlili. Čerstvé (ale určitě to půjde i s kompotovanými) vypeckované třešně jsme svařili s tymiánem a proložili jimi tiramisu. K espressu na namáčení piškotů jsme přidali také trošku kvalitního rumu a hlavně si udělali své piškoty. Jasně, tohle je taková fajnšmekrovina, takže pokud si chcete usnadnit práci, klíďo píďo použijte kupované italské piškoty na tiramisu.
Suroviny:

PIŠKOTY

  • 24 g hladké pšeničné mouky
  • 10 g celozrnné pšeničné mouky
  • 2 ČL kukuřičného škrobu
  • 2 vejce vel. M šťastné slepičky
  • 1/4 ČL citronové šťávy
  • 4 a 1/2 ČL moučkového cukru
  • Moučkový a krystalový cukr dle potřeby

KRÉM

  • 2 žloutky vel. M šťastné slepičky
  • 40 g moučkového cukru
  • 200 g mascarpone
  • 60 g smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • Zrníčka ze 2 cm vanilkového lusku

SVAŘENÉ TŘEŠNĚ

  • 340 g čerstvých (případně kompotovaných) třešní
  • 3 snítka čerstvého citronového tymiánu
  • 3 plátky želatiny
  • 2 PL Amaretta
  • 2 PL kvalitního rumu
NA NAMÁČENÍ

  • 1 espresso
  • 1 PL kvalitního rumu
  • 1 PL Amaretta

NA DOZDOBENÍ

  • Třešně
  • Hořká/mléčná čokoláda
  • Kvalitní kakao

Líbí se vám tento recept? Nezapomeňte se podívat na obsah s dalšími 215 do detailu popsanými recepty v našich dvou ULALA kuchařkách. Kuchařky s chuťově vyladěnými recepty obsahují i praktický stojánek a unikátní horní indexy, které usnadňují orientaci v postupu.

Chci se podívat na ULALA kuchařky.

Lubojatzky

Zažijte ULALA ve Vaší kuchyni

Postup

Krok 1 – Příprava piškotů
  1. Nachystáme si velký plech a cukrářský sáček s kulatou trezírovací špičkou o průměru 14 mm. Pokud trezírovací špičku nemáte, pak odstřihněte špičku sáčku v takové vzdálenosti, aby to odpovídalo výše zmíněnému průměru.
  2. Ve střední misce lžičkou promícháme hladkou, celozrnnou mouku a kukuřičný škrob.
  3. Troubu předehřejeme na 180 stupňů horkovzduch.
  4. Bílky oddělíme od žloutků. Bílky vložíme do vysoké nádoby a společně s citronovou šťávou vyšleháme tyčovým mixérem s nástavcem typu metlička se 3 ČL cukru, který přidáváme postupně na třikrát, dokud nevznikne tuhý sníh.
  5. Žloutky stejnou metličkou vyšleháme tyčovým mixérem s 1 a 1/2 ČL cukru, dokud žloutky nezbělají, nenabydou na objemu a nezískají krásnou pórovitou strukturu.
  6. Do žloutků postupně na třikrát krouživými a jemnými pohyby přimícháme stěrkou sníh.
  7. Do vajíčkové směsi prosejeme naráz suché suroviny a stěrkou opatrnými krouživými pohyby promícháme. Směs je opravdu nutné prosít, aby do sněhu nespadla najednou hodně mouky, která by ho zničila.
  8. Směs přelijeme do cukrářského sáčku a nastříkáme jej na plech s pečicím papírem o délce zhruba 6 cm. Každý piškot utneme na konci tak, že klepneme koncem trezírovací špičky o plech. Celkem by mělo vzniknout okolo 15 piškotů.
  9. Nastříkané piškoty posypeme přes sítko moučkovým cukrem a cukrem krystal podle libosti.
  10. Piškoty pečeme na 180 stupňů po dobu 10 min. Piškoty nejsou nijak tvrdé, díky kukuřičnému škrobu jsou uvnitř i na povrchu měkké, proto jsou určené k okamžité spotřebě. Pokud byste je chtěli tvrdší, po 6 minutách na 180 stupňů troubu vyvětrejte a pečte na 120 stupňů aspoň 20 min, aby se vysušily. Pokud by tmavly, pak stačí piškoty přikrýt alobalem.
  11. Hotové piškoty necháme vychladnout na plechu a poté je opatrně od pečicího papíru odlepíme.
Krok 2 – Příprava svařených třešní
  1. Třešně vypeckujeme a společně s vodou, tymiánem a Amarettem zavaříme přikryté pokličkou zhruba minimálně po dobu 5 min, aby třešně změkly. 
  2. Následně pokličku odejmeme a necháme část vody vyvařit na vysoký stupeň. 
  3. Poté vyjmeme vyvařený tymián a přisypeme do hrnce dortové želé, ještě chvilku povaříme, aby směs maličko zhoustla, ale zároveň úplně nezeželírovala. Hotové třešně necháme zchladnout v čisté misce.
Krok 3 – Příprava krému
  1.  Žloutky vložíme do střední skleněné nebo nerezové nádoby, kterou položíme na malý hrnec bez výlevky, kam nalijeme 1 cm vody. Hladina vody se nesmí dotýkat mísy. Hrnec zahříváme na střední výkon, aby se vytvořila pára, která bude rovnoměrně zahřívat mísu se žloutky.
  2. Ke žloutkům přisypeme moučkový cukr a tyčovým mixérem s nástavcem typu metlička šleháme na nízkou rychlost zhruba 10 minut, dokud se vejce neuvaří na 60 stupňů. Pokud máte teploměr, můžete si to změřit. Pokud ne, stačí koukat na to, aby se žloutky s cukrem krásně napěnily, nabyly na objemu a zbělaly. Dejte si vážně na čas, protože šleháním nad parou se vejce uvaří tak, aby byly zdravotně nezávadné a zároveň našlehané v krémovou konzistenci.
  3. Jakmile jsme schopní metličkou napsat pomyslnou osmičku s našlehaným krémem, je čas misku rychle přesunout (pozor, miska pálí, takže si vezměte na pomoc chňapky) na utěrku a spodek mísy otřít. 
  4. Krém přelijeme pomocí stěrky do střední mísy a přimícháme do něj stěrkou mascarpone a zrníčka z vanilky. Stranou ve vysoké nádobě vyšleháme tyčovým mixérem s nástavcem typu metlička smetanu ke šlehání do tuha a přidáme ji taktéž do krému. V originálním receptu se místo smetany přidává vyšlehaný sníh, ale já nerada konzumuju syrové bílky.
  5. Hotový vymíchaný krém přikryjeme potravinářkou fólií a vložíme jej do lednice vychladit.
Krok 4 – Příprava na namáčení
  1. V misce, kam se vlezou namáčet piškoty, smícháme kvalitní espresso, rum a Amaretto.
Krok 5 – Příprava na dozdobení
  1. Omyjeme čerstvé třešně na finální dozdobení pohárků a škrabkou nastrouháme čokoládu. Pokud připravujete tiramisu v létě, pak čokoládu chvíli předtím doporučujeme vložit do lednice, aby se vám v ruce neroztopila. 🙂
Krok 6 – Zhotovení třešňového tiramisu
  1. Teď už přichází čas jen na zhotovení samotného tiramisu. Můžeme jej dát do střední misky nebo použít na každou porci misku či skleničku. Vrstvy jsou následující: piškoty jen lehce z každé strany namočené v kávové tekutině, krém, kakao, třešně, nastrouhaná čokoláda a celé znovu. Důležité je, že se končí vždy krémem, který posypeme přes sítko notnou vrstvou kakaa, přidáme kupičku hořké čokolády a vše dozdobíme čerstvou třešní.
  2. Necháme aspoň 3 hodiny zachladit (nejlépe přes noc), aby se chutě propojily a piškoty do sebe nasákly krém.