PIŠKOTOVÁ ROLÁDA S KRÉM A KŘUP

Roláda je tak jednoduchý recept, že se snad nedá ani pokazit. A přitom dokáže udělat spousty parády. My jsme naplnili zdravější verzi rolády vymazlenou náplní z čerstvých malin, vanilkovou šlehačkou, malinovou marmeládou a hlavně arašídovým máslem. Kombinace peanut butter & jelly je za nás nestárnoucí klasika, která rozzáří oči kdejakému mlsounovi.

Počet porcí:

10 plátků (ráfek 40 x 25)

Doba přípravy:

1 hod (+ 2 hod chlazení)

Kdy podávat:

Po obědě ke kafíčku, na svačinu

 O receptu
Kombinace peanut butter & jelly je za nás nestárnoucí klasika, která rozzáří oči kdejakému mlsounovi. Vyzkoušejte náš Krém a křup a budou se vám dělat boule až za ušima.🤗 Roláda je taková rychlovka na přípravu. Musí se sice chvilku chladit, aby se hezky krájela, ale asi nebude nikdo, komu nebude chutnat. Náplň může být jakákoliv, můžete klidně udělat krém s trochou tvarohu, dovnitř můžete místo peanut butter & jelly dát třeba nasekanou čokoládu a nebo nechat roládu jen na hromadě ovoci uvnitř. Do krému můžete nasekat taky opražené lískové ořechy a nebo přidat kakaové boby.

 

Suroviny
Piškot:

  • 50 g lískových oříšků
  • 30 g celozrnné pšeničné mouky
  • 36 g špaldové hladké mouky 
  • 36 g másla
  • 20 g mléka
  • 4 vejce
  • 80 g třtinového cukru
  • 6 g prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • Špetka soli
Náplň:

  • 1/2 bal. smetany ke šlehání
  • Zrníčka z 1/4 vanilkového lusku
  • Pudrový cukr dle chuti (nemusí být)
  • Arašídový Krém a křup
  • Malinová marmeláda bez přidaného cukru
  • 125 g čerstvých malin
Na dozdobení:

  • Sušené jedlé květy
  • Pár čerstvých malin
  • Pudrový cukr

Postup

Piškot:

Lískové ořechy rozemeleme v sekacím nástavci od tyčového mixéru najemno. Dáme si záležet, protože kdyby byly kousky ořechů moc velké, mohla by se upečená roláda při rolování trhat. 

Máslo rozpustíme v mističce v mikrovlnce a nebo v malém hrnci na indukci. Necháme jej zchladnout. 

Do střední mísy prosejeme hladkou a celozrnnou mouku včetně otrub. K moukám přisypeme najemno namleté lískové oříšky, kypřící prášek, sůl a vše stěrkou promícháme. 

Vejce od šťastných slepiček rozbijeme, zvlášť do vysoké nádoby žloutky a do jiné vysoké nádoby bílky. Žloutky vyšleháme s cukrem. Potrvá to zhruba 3 minuty, než se vytvoří světlá nadýchaná pěna. 

Do směsi přilijeme rozpuštěné a zchladlé máslo, lžičku domácího vanilkového extraktu a mléko. Celou žloutkovou směs znovu šlehačem zamícháme. 

Troubu nastavíme na horkovzduch 155 stupňů. 

Metličku důkladně umyjeme, vysušíme a jdeme na tuhý sníh. K bílkům přisypeme špetku soli a šleháme nejprve na nízký stupeň a postupně zvyšujeme otáčky, dokud se nám nevytvoří tuhý sníh.

Do mísy s moukou přilijeme žloutkovou směs a stěrkou vymícháme hladké těsto. 1/3 tuhého sněhu vložím do mísy s těstem, abychom si směs rozředili a snadněji do ní posléze zapracovali zbytek sněhu pomocí krouživých pohybů. Zbytek sněhu pomyslně rozdělíme na další jednu a jednu třetinu a postupně sníh zabalíme do těsta. Těsto nalijeme do ráfku o velikosti 40 x 25 cm, který je položený na plech vystlaném pečicím papírem, a strany ráfku vystříkáme olejem ve spreji nebo vymažeme máslem. 

Pečeme 15-20 min. 

Raději zkusíme špejlí, zda je těsto propečené. Hotový piškot vyjmeme z trouby, ořízneme strany od ráfku, překlopíme jej na utěrku, odstraníme pečicí papír a zabalíme jemně po delší straně do utěrky. Nemusíme roládu moc utahovat. Díky utěrce, která je zabalená v roládě, se nám piškot nikam nepřilepí. Takto ji necháme vychladnout aspoň 30 min.

Náplň:

Mezitím, co roláda chladne, připravíme krém. Studenou smetanu vyšleháme společně se zrníčky vanilkového lusku a práškovým cukrem dle chuti (klidně ani nemusíte dodávat) v míse (ideálně nachlazené) do tuha, pozor, abychom ji nepřešlehali.

Kompletace:

Roládu opatrně rozmotáme, pomažeme po její kratší straně 90 % její plochy (aby rolováním náplň nevytekla) marmeládou, přidáme Krém a křup, potřeme šlehačkou na 70 % její plochy, na kterou navrstvíme rozpůlené maliny, a opatrně zarolujeme. Zakončení rolády směřuje těsně naspod talíře, kam roládu přemístíme. Spoj by měl být co nejméně viditelný. Vršek rolády posypeme práškovým cukrem a položíme na něj čerstvé maliny se sušenými květy.

 

Recept jsme vytvořili s použitím našeho arašídového másla Krém a křup. Jaké je? 

Náš Krém a křup je plný báječných arašídů a přesně tak akorát sladký po bílé čokoládě. Tu a tam narazíte na kakaový bob a jemnou prémiovou Maldon sůl, která každé další a další sousto zabalí a promění do zážitku dne. Křupnutí kukuřičných lupínků už je jen pomyslnou třešničkou na dortu. Křupnutí vám nedovolí přestat, dokud nebudete koukat na dno sklenice. A jí se jedině lžící — lžička totiž nestačí.

Za video děkujeme VLN Production a za prostor na natáčení ve farm kitchen Mocup.Space.