MAZANEC SE SUŠENÝMI MERUŇKAMI V RUMU

Peřinkový, nadýchaný, nadpozemsky měkoučký. Co je to? Přece náš máslový velikonoční mazanec s celozrnnou moukou a sušenými meruňkami v rumu.😍

Počet porcí:

4

Doba přípravy:

2 hod (vč. kynutí a pečení)

Kdy podávat:

Snídaně, svačina

 O receptu

Velikonoce bez mazance? Neexistuje.🙈 Tak se na něj pojďme rovnou vrhnout.🤗 Něco nám říká, že podobně jako naše vánočka nenechá ani mazanec vaši troubu odpočinout a bude se připravovat jeden za druhým. Protože tenhle mazanec, a to garantujeme, se u vás doma dlouho neohřeje.😁

Suroviny:

TĚSTO

  • 170 g hladké Mlynářova mouka
  • 80 g celozrnné mouky Mlynářova mouka
  • 95 g mléka
  • 60 g třtinového světlého cukru
  • 55 g másla
  • 1 vejce šťastné slepičky vel. M
  • 10 g čerstvého droždí
  • 2 špetky soli
  • Kůra z 1/2 bio citronu
  • Zrníčka z půlky vanilkového lusku

MERUŇKY V RUMU DO TĚSTA

  • 60 g sušených meruněk (super je privátní značka v Tescu, které jsou měkoučké a nedoslazované)
  • 2 PL kvalitního rumu

NA DOKONČENÍ

  • 1 vejce vel. M na potření
  • Plátky nebo hranolky mandlí

K SERVÍROVÁNÍ

  • Máslo
  • Marmeláda
  • Ořechové máslo

Postup

Krok 1 – Příprava těsta

Nejradši děláme to, že navážíme všechny suroviny do mističek. 

1. Sušené meruňky nakrájíme na drobné kostičky, vložíme je do mističky a zalijeme rumem.

2. Máslo rozpustíme v hrníčku v mikrovlnce a necháme jej vychladnout. 

3. Mezitím do čistého hrníčku rozdrobíme droždí a přisypeme k němu lžičku třtinového cukru. Vidličkou nebo lžičkou obě suroviny mícháme, a tak zahříváme, dokud nám nevznikne tekutá kašička. 

4. Mléko ohřejeme v hrníčku v mikrovlnce max na 37 stupňů (to znamená tak, abychom do něj ponořili prst a cítili jej na kůži příjemně). 

5. Přilijeme ohřáté mléko k tekuté kašičce z droždí a cukru a zamícháme.

6. Přisypeme lžičku hladké mouky, opět zamícháme. 

7. Celou směs posypeme druhou lžičkou hladké mouky, přikryjeme čistou utěrkou a necháme vzejít kvásek na teplém místě. My to děláme nejradši v troubě, kterou vyhřejeme na max 37 stupňů. Kvásek necháme pracovat zhruba 15 min. Průběžně ho kontrolujeme, aby nám nepřekynul.

Ještě jeden tip: Doporučujeme použít Mlynářovu mouku (k dostání na Rohlík, Košík, Globus), protože každá mouka má jinou savost a s touto moukou dokážeme zaručit ten nejlepší výsledek.🙏 Pokud budete používat jinou značku, pak radši do kvásku dejte třeba jen 50 ml mléka a zbylých 45 ml dolévejte podle potřeby při míchání těsta. Nepřidávejte na mouce, jinak nebude mazanec tak nadýchaný.

Mlynářovy mouky

Poctivá tradice z Polabí

8. Mezitím si do mísy od robota prosejeme obě mouky, přisypeme zbytek třtinového cukru, dvě špetky soli a vše promícháme. 

9. Vytvoříme důlek, do kterého vyklepneme vejce od šťastné slepičky, rozpuštěné a vlažné máslo, vzešlý kvásek, nastrouhanou kůru z citronu a vanilku. 

10. Použijeme nástavec typu hák a necháme těsto aspoň 10 min zpracovávat. Tento proces nepodceňujte. Celý proces lze samozřejmě dělat také ručně. Možná se nám může zdát těsto tekutější, než by bylo záhodno. Ale nenechte se zmást, když těsto silikonovou stěrkou maličko převalíte po všech stranách, těsto se jakoby zacelí a je více kompaktní. Pokud i teď se vám zdá tekutější, přisypte trošku mouky. Mělo by se jen mírně lepit.

11. Do těsta přidáme nacucané meruňky rumem. Pokud ještě nějaký rum zbyl, přilijeme jej do těsta, a necháme naposledy zapracovat dohladka.

12. Následně těsto položíme do střední mísy a přikryté utěrkou nebo ještě lépe voskovaným ubrouskem necháme kynout dokud nezdvojnásobí svůj objem. Opět my to děláme v troubě vyhřáté max na 37 stupňů. Pozor na to, aby těsto nepřekynulo. Z naší zkušenosti těsto kyne okolo 30-40 min. Když jej necháme překynout, může se v troubě při pečení rozjet.

13. V mezičase, co nám těsto kyne, připravíme plech vystlaný pečicím papírem. Doporučujeme nepoužívat silikonovou podložku namísto pečicího papíru, protože u těchto máslových těst někdy způsobí jakoby roztečení do stran. Rozťukneme a promícháme jedno vejce, kterým budeme následně potírat mazanec.

14. Po vykynutí uděláme do těsta pěstí díru, těsto vyklopíme na pracovní plochu a vymodelujeme z něj kulatý tvar. Oběma rukama těsto jemně obejmeme a točíme jím s malíkovými hranami stočenými směrem dovnitř, dokud nemáme krásný bochánek.

15. Takto vytvarovaný mazanec přikryjeme utěrkou a necháme ještě 40 min v pokojové teplotě nakynout. Tady opatrně. Radši kontrolujte, jak se zvětšuje. Nesmí nám totiž překynout, ale zároveň musí být nakynutý dostatečně, aby nepraskl rychlým kynutím v troubě.

16. Troubu předehřejeme na 160 stupňů horkovzduch. Jakmile je trouba rozehřátá, mazanec pomašlujeme rozmíchaným vajíčkem (je fajn, když bude pokojové teploty, aby mazanec nezažil teplotní šok) a posypeme plátky mandlí.

17. Pečeme na středním roštu 32 min. V polovině pečení jsme na mazanec dali alobal, protože povrch už začal být krásně zlatavý, ale při píchnutí špejlí mazanec ještě nebyl hotový. Ale tady dost záleží na troubě, je možné, že alobal nebudete potřebovat.

18. Troubu zbytečně neotvírejte. Nechte mazanec krásně péct a až když budete mít pocit, že vršek už je krásný, rychle na mazanec položte alobal a pečte zbytek času.

19. Po 32 minutách do mazance píchneme a vyzkoušíme, jestli se na špejli nalepilo nějaké těsto. Pokud ne, hned s ním ven.

20. Mazanec přendáme na chladicí mřížku, kde jej necháme plně vychladnout. Kdybychom do něj zakrojili hned, těsto by se srazilo. A to nechceme. 🙂 

Dobrou chuť a krásné Velikonoce vám přejeme.

 

Recept byl připravený ve spolupráci s Mlynářovými moukami. Produkty této značky používáme v naší kuchyni už více jak rok a kromě klasické hladké, polohrubé a hrubé mouky nedáme dopustit na celozrnnou a špaldovou hladkou mouku. V nabídce jsou také různé luštěninové mouky (hrachová, cizrnová, fazolová…) a nebo jemná krupička. Vše seženete online na Košíku, Rohlíku a nebo fyzicky v Globusu.

Mlynářovy mouky

Poctivá tradice z Polabí

Za fotky mé osoby děkujeme Dádě Šmelkové.