NEOBYČEJNÉ MUFFINY PLNĚNÉ OREO A OVOCEM

S Martinem jsme spolu začali chodit už v prváku na gymplu. A v té době mi v bufetu kupoval čokoládové muffiny. Ty jsem měla totiž nejradši. S postupem času jsem si ale zamilovala spíše jiné dezerty a jenom těsto samotné se mi už začalo zdát nudné. Ale pozor! Všemu udělaly přítrž tyhle muffiny, kterou jsou naplněné jahodou a úplně naspod je dokonalá sušenka, která, když křupne, vezme vás do OREO nebe. A to chceme, no ne?😁

Počet porcí:

12 muffinů

Doba přípravy:

30 min (z toho 15 min pečení)

Kdy podávat:

Snídaně nebo svačina

 O receptu

Neskonale vláčné těsto s řepou, hořkou čokoládou a kakaem. Je výborné, určitě vás v něm řepa nezklame, protože je v ní cítit opravdu jen jemně.🤗 Do tmavých muffinů jsme schovali jahodu a Oreo sušenku. Ale vy můžete klidně jít do ostružin, malin a jakýchkoliv sušenek. Muffiny jsou DOOPRAVDY výborné a těšíme se, až nám dáte vědět, jak dlouho u vás vydržely.😁🙈

 

Suroviny

Muffiny

  • 12 OREO sušenek
  • 12 čerstvých jahod
  • 100 g celozrnné pšeničné mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 60 g světlého Muscovado cukru (pokud jej nekoupíte, pak použijte třtinový cukr)
  • 2 lžičky kakaa
  • 3 špetky soli
  • 2 lžičky sody
  • 220 ml (225 g) kefíru
  • 50 g vařené řepy
  • 50 ml (46 g) oleje
  • 1 vejce od šťastné slepičky
  • 1 lžíce kvalitního rumu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 50 g 55 % čokolády Callebaut (pecičky)

Postup

Všechny suroviny na těsto připravíme na pracovní plochu a necháme aspoň půl hodiny v pokojové teplotě. Děláme to proto, aby nám výsledné těsto pěkně naskočilo. U potravin s rozdílnými teplotami se může srazit. Do těsta přidáváme sodu, která reaguje hned, a pokud by těsto stálo, ochudili bychom se o bublinky a těsto by nebylo vůbec nadýchané. Proto si nachystáme košíčky na muffiny (nejlepší jsou silikonové, protože se těsto nepřichytává na papírovém košíčku) v tento okamžik. 

Troubu si předehřejeme na horkovzduch 170 stupňů. Těsto je hotové rychle. V podstatě jen smícháme mokré suroviny se suchými. 

Do velké mísy navážíme kefír, nastrouháme najemno řepu, přilijeme olej, rozklepneme jedno celé vejce, přidáme rum a citronovou šťávu. Vše promícháme metličkou.

Vedle v míse lžičkou rozmělníme Muscovado cukr, který má tendenci se maličko shlukovat do kupiček, pak přimícháme celozrnnou a hladkou mouku, kakao, sůl a pecičky nahrubo nasekané čokoláda.

Zamíchanou suchou směs vysypeme do mokré směsi a vše stěrkou promícháme. Nemícháme zbytečně dlouho. Jen tak, aby se vše promíchalo. Jinak hrozí, že se moc provážou vlákna lepku a muffiny nám pak na povrchu popraskají.

Nyní přichází na řadu přidání sody a její vmíchání stěrkou. Sodu přidáváme až nakonec, protože její kypřící funkce začínají fungovat ihned, a tedy je důležité dát po přidání muffiny ihned do trouby. 

Košíčky vyplníme sušenkou (jedna Oreo rovnou dospod, Lotus pak přepůlit napůl a obě půlky položit na sebe), na sušenku položit kousek jahody, banánu (tak velkého, aby nebylo ovoce vyšší než do 3/4 košíčku) a naplníme zhruba do 3/4 pomocí naběračky na zmrzlinu, kterou si nezašpiníme boky košíčku okolo. Kdo má rád extra porci čokolády, nasype ještě pár peciček na vršek muffinů.

Pečeme na středním roštu 16 minut. Vyzkoušíme propečenost korpusu pomocí špejle (nebo párátka, pokud špejli doma nemáte 😊). Pokud se nám na ni nic nepřichytilo, pak košíčky vytáhneme a z plechu je přesuneme na chladicí mřížku, kde je necháme zcela vychladnout.

Dobrou chuť ❤️