Valentýnská mangová bonboniéra

Láska je sladká. Ale co kdyby byla taky trochu exotická? 🙂 Vymysleli jsme s Martinem valentýnský dezert, kde hlavní prim hraje sladké mango, kyselkavá mučenka, bílá čokoláda a šťavnatá kakaová kulička. Je to peklo. Protože je to prostě zhýrale dobré. Vyzkoušejte sami, ale neručíme za to, kam až se to zvrhne. 😀

Počet porcí:

2

Doba přípravy:

1,5-2 hodiny

Kdy podávat:

Po večeři

K receptu

Kostička čerstvého manga pečlivě ukrytá v kakaové šťavnaté kuličce okolo. Celá tato kulička ponořená do sametové bílé čokolády, obalená ve směsi kokosu, pistácií a mrazem sušeného manga. Chcete si vychutnat tento bonbónek samostatně? Ale beze všeho. 🙂 A pokud máte rádi komplexní dezerty, použijte zbytek mangového pyré, trošku nasekaných pistácií a do celé téhle mňamky jednu kuličku položte. Já vím, je to sakra dobrý! Tak si ten svátek zamilovaných užijte. 🙂

    Suroviny:
    • Kakaová vrstva:
      • 100 g celozrnné pšeničné mouky
      • 100 g hladké mouky
      • 60 g třtinového cukru
      • 3 lžičky kakaa
      • 3 špetky soli
      • 1 lžička sody
      • 220 ml kefíru
      • 50 g vařené řepy
      • 50 ml oleje
      • 1 vejce od šťastné slepičky
      • 1 lžíce kvalitního rumu
      • 1 lžíce citronové šťávy
    • Mangovo-mučenkové pyré:
      • 40 kostiček zralého manga (velikost zhruba necelý 1×1 cm)
      • 120 g zralého manga
      • Šťáva z jedné mučenky
      • Na obalení:
        • 180 g bílé čokolády
        • 50 g strouhaného kokosu
        • 45 g nasekaných pistácií
        • 15 g mrazem sušeného manga (nemusí být)

        Postup

        Těsto:

        1) Všechny suroviny připravíme na pracovní plochu a necháme aspoň půl hodiny v pokojové teplotě. Děláme to proto, aby nám výsledné těsto pěkně naskočilo. U potravin s rozdílnými teplotami se může srazit. 

        2) Přichystáme nerezovou kruhovou formu na dort o průměru 16 cm, kterou položíme na plech vystlaný pečicím papírem. Podle výšky formy uřízneme ze zbytku pečicího papíru dlouhý pruh, který přiložíme dovnitř formy ke stranám. Papír na bocích formy si můžeme přichytit tak, že namočíme prst do oleje, jím obkroužíme formu a pečící papír se na olej přichytí. Stejně dobře fungují obyčejné kolíčky na prádlo nebo kancelářské kovové klipsy.

        3) Troubu předehřejeme na horkovzduch 170 stupňů. 

        4) Korpusy jsou hotové rychle. V podstatě jen smícháme mokré suroviny se suchými. 

        5) Do velké mísy navážíme kefír, nastrouháme najemno řepu, přilijeme olej, rozklepneme jedno celé vejce, přidáme rum a citronovou šťávu. Vše promícháme metličkou. 

        6) Vedle v míse navážíme cukr, pak přimícháme celozrnnou a hladkou mouku, kakao, sodu a sůl. Zamíchanou suchou směs vysypeme do mokré směsi a vše stěrkou při ručním zapracování promícháme. 

        7) Nemícháme zbytečně dlouho. Jen tak, aby se vše promíchalo. Jinak hrozí, že se moc provážou vlákna lepku a korpus nám pak na povrchu popraská.

        8) V naší rychlé troubě trvá pečení 34 min. Vyzkoušíme propečenost korpusu pomocí špejle (nebo párátka, pokud špejli doma nemáte :D). Pokud se nám na ni nic nepřichytilo, pak plech s korpusem vytáhneme. Necháme zhruba 5 min odpočinout, následně odstraníme kruhovou formu, pečící papír ze stran a zespod a necháme jej plně vychladnout na chladicí mřížce.

         Mango:

        1) Mango nakrájíme (návod máme na IG), hezké kostičky využijeme na plnění do kuliček. Zbytek povaříme v hrnci do změknutí a následně rozmixujeme v blenderu. Přidáme šťávu z mučenky, ochutnáme a pokud jsme nedosáhli sladkokyselkavé chuti, přidáme buď med a nebo šťávu z limety.

        Obalení:

        1) Do misky navážíme kokos, nasekané pistácie a mrazem sušeného mango najemno.

        Příprava kuliček:

        1) Na 100 g těsta (ve výsledku 14 kuliček) přidáme 40 g pyré s mučenkou, vše v blenderu promícháme. Z vytvarované hmoty odvážíme vždy 10 g a vytvarujeme jen tak zhruba kuličku. Do středu zasuneme kostičku manga, díru zalátáme a postupně takto zpracujeme celé těsto. Pokud tolik kuliček neužijete (i když klidně vydrží den-dva v lednici v misce bez přístupu vzduchu), klidně si korpus rozdrobte na snídani do jogurtu s ovocem. 🙂

        2) Rozpustíme si bílou čokoládu v misce. Já to dělám v mikrovlnce – 360 W 2 minuty, v půlce čokoládou zamíchám. 

        3) Takto připravené kuličky dvěmi lžičkami ponoříme do bílé čokolády ze všech stran obalíme. Na špičkách lžiček kuličku nadzvedneme, necháme okapat čokoládu a šup s ní do vrstvy kokosu, pistácií a manga. Opatrně kuličku čistou lžičkou přetočíme a obalíme ze všech stran. Hotovou kuličku položíme do misky bez přístupu vzduchu vystlané pečicím papírem.

        4) Pokračujeme se všemi kuličkami. Hotové kuličky vložíme do lednice a necháme ztuhnout.

        5) Servírujeme je buď samostatně a nebo do malé mističky vložíme pyré, do něj nasekáme trošku pistácií a doprostřed vložíme kuličku, na kterou položíme lístky meduňky.

        ❤️ Užijte si krásného Valentýna.❤️

        Recept byl připravený ve spolupráci s Mlynářovými moukami. Produkty této značky používáme v naší kuchyni už pěknou řádku měsíců a kromě klasické hladké, polohrubé a hrubé mouky nedáme dopustit na celozrnnou a špaldovou hladkou mouku. V nabídce jsou také různé luštěninové mouky (hrachová, cizrnová, fazolová…) a nebo jemná krupička. Vše seženete online na Košíku, Rohlíku a nebo fyzicky v Globusu.
        Mlynářovy mouky

        Poctivá tradice z Polabí