Valentýnské tacos à la kuře na paprice

Hlavní chod byl prostě oříšek. Chtěli jsme udělat něco českého, aby to mělo nám dobře známé chutě, ale přitom to bylo lehké a těšili jsme se na dezert a následné, však vy víte.😜 A tak vznikly Tacos à la kuře na paprice. A teda musíme vám říct, že toto… 

Počet porcí:

2

Doba přípravy:

20 min

Kdy podávat:

Oběd, večeře

K receptu
Představte si talíř plný domácích tacos placiček, ve kterých jsou plátky filírovaného šťavnatého kuřecího prsíčka. Na nich delikátní salátek z pečených paprik, troška balkánského krémového sýru a povrch zdobí dokonalá omáčka. Trochu jsme se nechali inspirovat v zahraničí receptem Pasta alla vodka. Ano, krom pečených paprik jsme do omáčky přidali i trochu vodky. Ta díky tomu získala úžasnou svěžest, která se nedá popsat.🤗 Vážně se toho nebojte, protože to je fakt pecka. Jo a ještě něco, pečené papriky nám krásně zahustí omáčku, takže nepoužíváme jíšku na zahuštění.
Suroviny:
Maso a omáčka

  • 1 farmářské kuřecí prso
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 střední žlutá cibule
  • 1 červená paprika kápie
  • 4 lžíce drcených rajčat
  • 3 lžičky mleté papriky (nejlépe maďarské)
  • 200 ml vývaru – kuřecího, zeleninového
  • 3 lžíce vodky
Paprikový salátek

  • 1 červená paprika kápie
  • Menší půl hrst nasekané petrželky
  • Půl lžíce olivového oleje
  • Půl lžičky citronové šťávy
  • Sůl, pepř

Placky

  • 65 g hladké mouky
  • 60 g polohrubé mouky
  • 60 g vody
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 1/2 lžičky soli
Dozdobení

  • Balkánský sýr
  • Petrželka

Postup

1. Začneme spálením paprik, které budeme potřebovat pro omáčku a salátek. Předehřejeme troubu na 180 stupňů horní ohřev. Dvě papriky kápie omyjeme, rozpůlíme, zbavíme středů. Půlky paprik na řezné straně osolíme a opepříme. Řeznou stranou je položíme na plech vystlaný pečicím papírem a dáme do trouby. Papriky necháme v troubě dokud nebude jejich slupka úplně spálená. Nebojte, tu pak oloupeme. Mezitím, co se pečou papriky, přejdeme na placky. 

2. Hladkou a polohrubou mouku vložíme do mísy od robota (do střední mísy, pokud budeme těsto vypracovávat ručně – tady to jde lehce). Přidáme sůl a lžící promícháme. Přilijeme olej a vodu a vše společně promícháme. Těsto rozdělíme na 10 bochánků (můžeme podle váhy, aby byly placičky přesné), rukou z nich vytvarujeme kuličky a válečkem vyvalujeme tenké placky o výšce 0,2-0,3 cm. Opékáme na střední výkon nasucho na teflonové pánvi z obou stran, dokud na nich nejsou jemné puchýřky. 

Hotové placky uchováváme v sáčku nebo ve fresh fólii, kam prsty nakapeme trochu vody, aby zůstaly placky měkké a zapařené.

3. Jakmile máme papriky spálené, přendáme je do hlubokého talíře, přes který přetáhneme fresh fólii, aby se papriky zapařily. 

4. Přejdeme na omáčku a maso, teď už to bude rychlovka. Kuřecí prso necháme vcelku, opepříme a osolíme. Předehřejeme troubu na 130 stupňů, pod rošt dáme plech, na který nám bude kapat výpek. Rozpálíme si hrnec se lžící olivového oleje na vysoký výkon, vložíme do něj prso a necháme ho pěkně opékat do krásné zlatavé barvy. Maso obrátíme a znova karamelizujeme. Pozor, aby se nepálilo. Stáhneme plamen na minimum a vložíme do hrnce lžící másla, kterým kuřecí prso přeléváme cca 1-2 min z každé strany. Hrnec potom stáhneme z teplého místa, aby se nám nepálil. Výpek nesléváme, ještě ho využijeme. Pokud máte sondu (vřele doporučujeme si ji koupit) píchneme ji do středu masa a nastavíme vnitřní teplotu na 70 stupňů. Pokud nemáte maso z kvalitního zdroje, nastavte teplotu vyšší. Obecně se doporučuje teplota 74-77 stupňů. Maso pak přendáme z hrnce do trouby přímo na rošt (jedině tak se nám nebude dusit v pánvi) a pečeme na požadovanou teplotu. Pokud sondu nemáte, pak velké prso upéct potrvá přibližně 20 min. Také můžete pohmatem vyzkoušet, jestli prso stále jemně pruží. Pokud ano, hned s tím ven, aby se nepřepeklo.

5. Do hrnce, kde máme výpek z masa, vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Následně do hrnce přisypeme papriku (koření) a chvilku ji na střední plamen zarestujeme. Jen chvilinku, aby se nám nespálila a nebyla hořká. Přidáme drcená rajčata a vodku, opět pár minut zarestujeme. Následně přilijeme vývar. Z misky vybereme dvě půlky kapie a oloupeme slupku. Slupka by měla jít pěkně stáhnou prsty, případně si pomůžeme malým nožíkem. Oloupané papriky vložíme do hrnce a necháme chvilku provařit. Omáčku přemístíme do blenderu a rozmixujeme, lze to i tyčovým mixérem. Následně ji přes cedník přecedíme zpět do hrnce, abychom získali jen jemnou omáčku bez slupek a dalších surovin, které se dostatečně nerozmixovaly. 

6. Teď už nám zbývá jen paprikový salátek. Do misky vložíme lžíci olivového oleje. Nasekanou petrželku a oloupané dvě půlky papriky, které nakrájíme na tenké proužky. Zamícháme, přilijeme citronovou šťávu, osolíme a opepříme a znova zamícháme. 

7. Jakmile máme maso upečené, přendáme ho na prkénko a necháme chvilku odpočinout. Nikdy do něj nezakrokujeme hned po vytažení, vytekla by z něj šťáva a nebylo by tak šťavnaté. Po odpočinutí prso nakrájíme na tenké plátky.

8. No a teď už nás čeká jen servis. Vezmeme placku, do ní vložíme plátky masa (dosolíme, pokud je třeba), na maso dáme salátek z paprik. Takto si připravíme 4 tacos, které přemístímee do hlubokého talíře (viz obrázek). Všechny tacos pokapeme omáčkou, podrobíme na ně balkánský sýr a petrželku. A skvělé a lehké tacos ala kuře na paprice jsou na světě.

❤️ Užijte si krásného Valentýna a těšte se na hlavní chod.❤️