Valentýnská bruschetta s krevetou na víně

Předkrm je velmi důležitou částí skvělého menu.❤️ Dokáže nám totiž otevřít chuťové pohárky a nalákat na to, co nás čeká v dalších chodech. A protože se jedná o valentýnský předkrm, použili jsme do krevet trošku jalapeňo papriček, které fungují jako afrodiziakum, a tak v nás zapálí oheň hned na začátku celého večera. 🙂

Počet porcí:

2

Doba přípravy:

20 min

Kdy podávat:

Oběd, večeře

K receptu

Šťavnaté krevety na víně, špetce chilli a česneku se zaglazovaným máslovým sosíčkem ze šalotky, k tomu čerstvá cherry rajčátka s bazalkou a opečená celozrnná bageta. No schválně, kdo by si nedal? Já bych si teda dala a ještě bych nenápadně Martinovi ujídala z talíře, haha.😁 Mimochodem správná výslovnost tohoto receptu je [brusketa].🤗

Recept vzniknul ve spolupráci s našim báječným partnerem Tefal. Ve videu jsme použili:

Za perfektní video, při kterém tečou sliny, děkujeme VLN Production.

Suroviny:
  • 250 g nevařených krevet (to jsou ty šedé, kupte si klidně už vyloupané krevety, ušetříte si tak soustu času).  TIP: Při nákupu krevet uvidíte čísla typu 30/40. Toto označení udává, že 1 kg obsahuje cca 30–40 krevet a platí: čím větší číslo, tím menší krevety, protože se jich vleze více do kila.
  • 1 velká šalotka
  • 1 malý česnek (zbavený středu)
  • 1/2 střední jalapeňo papričky (pokud budete kupovat chilli papričku, dejte jí tam mnohem méně)
  • 30 ml suchého bílého vína
  • Sůl
  • Bílý pepř (postačí klasický černý)
  • Citronová šťáva (dle chuti, já dala přibližně 1 ČL)
  • 1 lžíce másla
  • 150 g cherry rajčátek
  • Půl velké celozrnné bagety
  • Parmazán dle chuti
  • Olivový olej
  • Pár lístků bazalky
  • Pár lístků petrželky

Postup

1. Krevety oloupeme. Postupujeme od hlavy, kterou prsty oddělíme od těla. Následně ulomíme ocásek. Prsty odstraníme nohy a od vnitřní části začneme loupat krunýř po celé délce krevety. Nožem nařízneme záda krevety po celé délce a špičkou nože opatrně nadzvedneme a prsty vytáhneme černé nebo bílé střívko. Krevety omyjeme pod tekoucí studenou vodou.

2. Šalotku a česnek zbavený středu nakrájíme nadrobno. Stejně tak nakrájíme i lístky petrželky.

3, Jalepeňo papričku zbavíme semínek a nakrájíme nadrobno.

4. Malá cherry rajčátka nakrájíme na drobné kostičky a vložíme do větší misky. Osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Malinko okyselíme citronovou šťávou, přidáme bazalku natrhanou na malé kousky a vše promícháme.

5. Na jedné pánvi rozjedeme opečení bagety. Tu si jen nakrájíme na šikmé 1,5 cm plátky (jako bychom krájeli veku na chlebíčky), pokapeme plátky olivovým olejem a opékáme na nízký výkon z obou stran. Mezitím jdeme na krevety, abychom oboje dokončili právě včas.

6. Na pánvi rozžhavíme dvě lžíce olivového oleje. Jakmile je nahřátý, vhodíme do pánve šalotku, česnek a jalapeňo. Promícháme a necháme chvilku zarestovat. 

7. Krevety osolíme, opepříme a přidáme do pánve, kde je z obou stran opečeme. Potrvá to zhruba půl minutky z jedné a půl minutky z druhé strany. Krevety nesmí být vařené dlouho, byly by gumové. Proto je nedržíme v pánvi dlouho.

8. Přilijeme víno, zakápneme citronovou šťávou a sundáme pánev z teplého místa. Přidáme petrželku a máslo, které necháme v pánvi rozpustit. Vše promícháme a můžeme jít na servis.

9. Na opečenou bagetku navrstvíme lžičkou směs rajčátek, pinzetou položíme na rajčátka krevetu a dozdobíme sosíkem se šalotkou, česnekem a jalapeňo papričkou.

10. Zastrouháme plátky parmazánu a ihned podáváme.

❤️ Užijte si krásného Valentýna a těstě se na hlavní chod.❤️

Recept jsme vytvořili ve spolupráci se značkou Tefal, kterou v naší kuchyni používáme už roky. Produkty jsme pečlivě vyzkoušeli a můžeme vám je tak s čistým svědomím doporučit. Tefal

Večeříme společně

Za fotky děkujeme Dádě Šmelkové.