PEČENÉ EŇO ŇUŇO HRANOLKY

Včera jsem vám ukázala ve stories můj oběd, kde jsem měla jako přílohu pečené hranolky.🤗 A teda já jsem si po jejich ochutnání sedla na zadek, ale že i vy jen přes displej mobilu na ně dostanete takovou chuť a začnete si psát o recept, to by mě ani nenapadlo.🤩🙈

Počet porcí:

2 porce

Doba přípravy:

40 min (z toho 30 min pečení)

Kdy podávat:

Oběd nebo večeře

 O receptu
Tyhle pečené hranolky se staly velmi rychle hitem na našem IG.😍 A všechny kamárády, které jsem potkala (moc jich kvůli Covidu teda nebylo 😁), mi řekli, že podle nás zkoušeli tyhle pečené hranolky a zamilovali si je. Tak jdeme na ně, ne?🙏

 

Suroviny

Hranolky

  • 600 g brambor
  • 30 ml slunečnicového oleje
  • 3/4 lžičky Maldon (vločkové) soli (pokud budete dávat klasickou, pak doporučuji ubrat, protože má větší slanost)

Na dochucení

  • 2 stroužky česneku
  • Balkánský sýr dle chuti
  • Hrstka čerstvé petrželky

Postup

Brambory pečlivě očistíme pod vodou, nakrájíme na tlusté hranolky o velikosti palce a vložíme do vroucí jemně osolené vody ve velkém hrnci.

Vaříme na mírném varu 5 min. Velkým varem by se hranolky o sebe polámaly.

Poté hranolky vycedíme a necháme je v hrnci 10 min uschnout.

Předehřejeme troubu na 220 stupňů.

Do střední mísy suché hranolky přesypeme, přilijeme olej a přidáme sůl. Vše rukama jemně promícháme, abychom hranolky nepolámali.

Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem 25-30 min, záleží na troubě.

V průběhu pečení obracíme, aby se opekly rovnoměrně ze všech stran.

Minutu před koncem pečení přidáme rovnoměrně na hranolky prolisovaný česnek bez středu (po něm by nám bylo zbytečně těžko). Česnek necháme rozvonět.

Hotové hranolky dáme do mísy, posypeme balkánským sýrem (doporučuju značku Pilos z Lidlu), čerstvou nakrájenou petrželkou, znovu rukama opatrně promícháme a ihned servírujeme.🤤