PEČENÝ FAZOLOVÝ FALAFEL SE SALÁTEM V PITA CHLEBU

Šťavnatý pečený falafel s rozpuštěným sýrem v pita chlebu, uvnitř křupavý salátek s tou nejbožejší rychlou omáčkou, zakápnutý dresingem a dozdobený petrželkou. Mňam.😍

Počet porcí:

2-3

Doba přípravy:

35 min

Kdy podávat:

Oběd, večeře

 O receptu
Nevím, jak vy, ale poslední dobou jsme už všeho toho masa přejedení. Já bych klidně jedla převážně sladká jídla, ale to by asi moje tělo neocenilo, haha.🙈 Snažíme se tak do každého jídla vložit bílkoviny, a proto přichází na řadu luštěniny a luštěninové mouky.

Napadlo nás tak připravit falafel, který ale nebude klasicky tvořený z cizrny, nýbrž z fazolí. Budeme jej péct v troubě, protože nám tak chutná nejvíce a taky smažené věci do zdravého životního stylu moc nezapadají.🙏 Jeho příprava je velmi jednoduchá. V podstatě jen všechno vymixujete, vytvoříte kuličky a dáte péct. K falafelu se perfektně hodí jak pita chléb, tak tortilly a nebo salátová miska. Nezapomeňte si recept udělat kompletní, protože bez té skvělé omáčky to rozhodně nebude ono, a naopak bez dresingu to bude zase až moc ono.😁 Ono totiž dresign krásně zjemní omáčku a omáčka zároveň zvýrazní falafel a salátek.🤗

Recept jsme tvořili ve spolupráci s Mlynářovy mouky, v jejichž portfoliu najdete nejen klasické mouky, ale také zdravější verze – ať už různé celozrnné pšeničné, špaldové a nebo právě luštěninové, o kterých je řeč dnes.😊 Všechny mouky jsou k dostání v online podobě na Rohlíku a Košíku, fyzicky pak na prodejnách Globus. Mlynářovy mouky

Poctivá tradice z Polabí

Suroviny:
FALAFEL

  • 240 g bílých máslových fazolí
  • 3 stroužky česneku
  • 1 střední cibule
  • 2 PL olivového oleje
  • Hrst čerstvé petrželky
  • 1 vejce šťastné slepičky
  • 1 a půl ČL citronové šťávy
  • Sůl
  • 1/2 ČL sušeného koriandru
  • 1/4 ČL mletého římského kmínu
  • 10x otočení mlýnkem bílého pepře
  • 20 g cizrnové mouky značky Mlynářova mouka
PEPŘOVÁ PÁLIVÁ OMÁČKA

  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 80 g sójové omáčky
  • 1 PL rýžového vinného octu
  • 1 PL medu
  • 1 ČL kuliček černého pepře 
  • 1/2 ČL kajanského mletého pepře
  • 6 PL vody
  • 1 ČL kukuřičného škrobu
SALÁT

  • 50 g očištěné mrkve
  • 50 g červeného zelí
  • 50 g salátové okurky
DRESING

  • 2 PL bílého jogurtu
  • Půl hrst nasekané čerstvé petrželky
  • 1 ČL pepřové pálivé omáčky
VŠE OSTATNÍ

  • Pita chleba
  • Sýr Oštiepok neuzený (množství dle chuti)
  •  Olej ve spreji (případně řepkový olej na potření falafelů)

Postup

Krok 1 – Falafel

1. Cibuli nakrájíme najemno a opečeme do polozlatova v malém hrnci na jedné lžíci olivového oleje.

2. Fazole přecedíme přes síto a propláchneme pod tekoucí vodou, abychom je zbavili nálevu a zbytečné tekutiny.

3. Okapané fazole vložíme do blenderu, přidáme oloupaný česnek zbavený klíčku, opečenou cibulku, vejce, citronovou šťávu, koření, druhou lžíci olivového oleje a čerstvou petrželku. Vše rozmixujeme. 

4. Přisypeme cizrnovou mouku, znovu rozmixujeme a necháme 5 min celou směs odpočívat, aby mouka nasála tekutinu a celá směs zhoustla.

5. Mezitím zapneme troubu na 200 stupňů horkovzduch a připravíme plech s pečicím papírem.

6. Namočíme si ruce ve vlažné vodě a tvarujeme kuličky o průměru 6 cm, které klademe s menšími rozestupy jednu vedle druhé na plech. Ruce klidně namočíme ve vodě vícekrát.

7. Falafel postříkáme olejem ve spreji, pokud jej nemáme, pak opatrně potřeme mašlovačkou namočenou v oleji. 

8. Falafel vyjmeme z trouby, jakmile začne na povrchu příjemně zlátnout – u nás to trvalo přibližně 12 min. Těsně před vytažením z trouby posypeme kuličky nahrubo nastrouhaným sýrem, který v troubě necháme 2 minuty roztéct.

Jeden tip: Klasický falafel se smaží. My jej ale v rámci zachování zdravého životního stylu pečeme.🤗 Pečení je navíc rychlé, a tak si ušetříme čas, který můžeme věnovat třeba rodině.

Krok 2 – Omáčka

1. Oloupeme zázvor a česnek, který nezapomeneme zbavit klíčku. Obě suroviny nastrouháme na struhadle najemno. 

2. Celé kuličky pepře rozdrtíme v hmoždíři tloukem najemno. 

3. Škrob rozmícháme ve vodě v malém hrníčku. 

4. Všechny suroviny na omáčku (kromě rozmíchané vody se škrobem) vložíme do hrnce, zamícháme a přivedeme k varu při stálém míchání. 

5. Přilijeme rozmíchaný škrob ve vodě a necháme provařit pár minut. Chceme, aby omáčka díky škrobu zhoustla, ale zároveň v ní škrob nebyl chuťově nebo strukturou cítit. 

Další tip pro vás: Zázvor se nejlépe loupe škrabkou na zeleninu, někteří upřednostňují také škrábání čajovou lžičkou.

Krok 3 – Salát, dresing a pita chléb

1. Zeleninu na salátek očistíme, omyjeme a nakrájíme do misky na tenké proužky.

2. Všechny suroviny na dresing společně promícháme s nasekanou petrželkou najemno.

3. Pita chléb rozkrojíme napůl a nařežeme napůl. 

Krok 4 – Servis

Pita chléb opečeme v topinkovači a nebo na pánvi zprudka z obou stran. Na jednu stranu chlebu namažeme dresing, přidáme zeleninu pokapanou pepřovou asijskou omáčkou a 2 kuličky falafelu.

Přejeme vám s Martinem dobrou chuť a budeme moc a moc rádi, pokud nám dáte vědět, jak vám chutnalo. Mějte se famfárově.❤️