VÁNOČKA VŠECH VÁNOČEK

Přátelé a kamarádi, pro nás by Vánoce nebyly Vánocemi bez vánočky. A zatím jsem v celém svém životě nezažila, že bychom si na Vánoce vánočku koupili namísto upekli. Protože ta domácí, poctivě zpracovaná a ručně zapletená, plná másla, měkoučká jak ty nejměkčí nadýchané peřinky a voňavá jako co?

Počet porcí:

4

Doba přípravy:

2 hod (vč. kynutí a pečení)

Kdy podávat:

Snídaně, svačina

 O receptu
No přece jako Vánoce – doma příjemné teplo, v ruce kakao v hrníčku s motivem pana perníčka, pokoj provoněný živým vánočním stromečkem a v televizi ty nejhezčí pohádky. Jo, poznali jste to. Jsem vánoční fanatik.😁 A už jen proto vám musí být jasné, jak moc záležet jsme si dali na receptu na tuto fešandu.🤗

S Martinem jsme pro vás připravili také video návod, jak si vánočku snadno zaplést. Věřte nám, zvládne to každý. Pokud by se vám ale přece jen nechtělo, ze stejného těsta lze připravit – já tomu říkám „vánoční briošky“.😁 Ty mají tvar malých bulčiček a teda jsou taky roztomilé, až běda. 😁 Těsto jsme se snažili zase maličko ozvláštnit. Z jedné třetiny je z celozrnné mouky, přidali jsme do něj rum, strouhaný kokos (protože co si budem, kokosovo-rumové koule jsou prostě synonymem Vánoc), pořádnou dávku vanilky a nasekanou hořkou čokoládu. A já přísahám, že jsem neměla v celém svém životě lepší vánočku. Tak jdeme na to.

Tento ikonický recept na nadýchanou vánočku a dalších 134 do detailu popsaných receptů naleznete v naší kuchařce ULALA, která obsahuje i praktický stojánek a unikátní horní indexy, které usnadňují orientaci v postupu. 

Chci se podívat na ULALA kuchařku.

Lubojatzky

Zažijte ULALA ve Vaší kuchyni

Suroviny (na jednu střední půlkilovou vánočku pro 4 osoby tak, že se za jeden den celá zbaští)

TĚSTO

  • 155 g hladké pšeničné mouky
  • 80 g celozrnné pšeničné mouky
  • 95 g mléka
  • 60 g třtinového světlého cukru
  • 55 g másla
  • 1 vejce šťastné slepičky vel. M
  • 10 g čerstvého droždí
  • 30 g 55% čokolády (my použili Lindt)
  • 1 lžíce strouhaného kokosu
  • 1 lžíce kvalitního rumu
  • 2 špetky soli
  • Zrníčka z půlky vanilkového lusku
NA DOKONČENÍ

  • 1 vejce vel. M na potření
  • Plátky nebo hranolky mandlí
  • Párátka (ty jsou lepší) / dřevěné špejle
K SERVÍROVÁNÍ

  • Máslo
  • Marmeláda
  • Ořechové máslo

Postup

Krok 1 – Příprava těsta

Jedno vejce na těsto vytáhneme z lednici a necháme jej v pokojové teplotě aspoň 30 min. 

Mezitím do velkého hrnku nalijeme mléko a na talířek nakrájíme máslo na malé kostky. 

Do malé až střední misky si navážíme nejprve celozrnnou a pak hladkou mouku. Hladkou schválně sypeme do misky jako druhou, neboť z ní budeme ještě odebírat na kvásek, ale zároveň pak obě mouky budeme míchat do těsta dohromady. #šetřímenádobí 

Do mističky navážíme také cukr. 

Do širokého velkého hrnku nadrobíme čerstvé droždí a přidáme k němu jeden a půl lžičky z našeho naváženého cukru. Vidličkou třeme droždí s cukrem o sebe, dokud se z něj nestane tekutá kašička. 

V mikrovlnce v hrníčku nebo v hrnci na indukci ohřejeme mléko na teplotu těla, max na 37 stupňů Celsia. Pozor, fakt to potrvá jen pár sekund. U nás v mikrovlnce nastavené na 900W ohřátí trvá 10 sekund. Mléko nesmí být moc teplé. Mléko přilijeme do hrníčku  ke kašičce, vše promícháme a přidáme jednu lžíci hladké mouky. To je ten moment, když se snažíme hrábnout do misky s moukami tak, abychom nabrali především hladkou mouku, nikoliv celozrnnou. Vše vidličkou v hrníčku s kváskem promícháme. Na povrch nasypeme půl lžíce hladké mouky, celý hrníček zakryjeme voskovaným ubrouskem / fresh fólií nebo čistou utěrkou a necháme na teplém místě (trouba, u topení, pozor jen, aby teplota nepřesáhla 37 stupňů, jinak se zabijí kvasinky v droždí) 15 minut pracovat. 

Mezitím promícháme v misce obě mouky a prosejeme je do mísy od robota. U celozrnné mouky nám v sítku zbydou větší části zrna, která sítkem neprojdou. Přisypeme je taktéž do mísy. 

K moukám přisypeme cukr, dvě špetky soli a zrníčka z vanilkového lusku. Zrníčka z vanilkového lusku získáme nejlépe tak, že si lusk podélně špičkou ostrého nože nařízneme (neprořezáváme skrz celý lusk), lusk rozevřeme a ostrou stranou nože přejedeme po lusku. Všechna zrníčka nám tak zůstanou na noži. Ty pak už jen vhodíme do mísy a všechny suché suroviny promícháme. 

Do mísy rozklepneme vejce, přilijeme rum a kvásek. Lžící suroviny promícháme, aby se nám aspoň trošku spojily a my robotu usnadnili práci, a dáme vypracovat těsto do robotu. Používáme přitom nástavec typu hák a hněteme aspoň 10 min na nízkou rychlost. V průběhu tohoto času tu a tam těsto stěrkou stáhneme z háku a převrátíme jej, aby se nám zpracovávalo ze všech stran. 

Po deseti minutách přidáme do těsta změklé kostky másla. Je lepší to dělat po částech, třeba na 3x. Vždycky mezitím počkáme, než se kousek másla předtím zapracuje, a pak teprve přihodíme další. Těsto necháme dobrých 10 min zpracovávat. Fakt to neuspěchejte, protože jinak se neprovážou dostatečně vlákna lepku a nedosáhnete správného finálního výsledku. 

Mezitím si nakrájíme na prkýnku čokoládu na opravdu malinkaté kostičky, ale pořád tak velké, aby se čokoláda úplně nerozpadla. Přisypeme do mísy od robota kostičky čokolády a strouhaný kokos. Necháme promíchat už jen tak dlouho, dokud se všechny suroviny nespojí dohromady. Pokud robota ani domácí pekárnu nemáte, doporučuju se v zadělávání těsta střídat s partnerem. A přeju vám hodně štěstí. Ale ne, dělám si legraci, zvládnete i tak.🤗

Těsto se bude zdát hodně tekuté, ale nenechte se zmást. Mrkněte schválně na naše fotky a videa, abyste viděli, jak přesně má vypadat. Odpočinutím a kynutím se těsto zpevní.  

Následně těsto vyklopíme na pracovní plochu a párkrát jej rukama prohněteme do výsledné podoby bochánku, bude se pouze mírně lepit (viz video). 

Pak už jen vymažeme troškou oleje pomocí mašlovačky střední mísu, do které těsto vložíme, zakryjeme voskovaným ubrouskem a dáme kynout na teplém místo aspoň na 45 min nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Opět se řídíme tím, že teplota nesmí přesáhnout 37 stupňů, jinak se nám ve vánočce rozpustí čokoláda.

Krok 2 – Příprava pramenů a pletení

Ke konci doby kynutí připravíme plech s pečicím papírem. Nakynuté těsto zvážíme (mělo by mít přibližně 558 g), a rozdělíme jej na 9 stejných dílů (každý díl má cca 62 g). Z každého dílu vytvoříme bochánek. Nejlépe to jde tak, že schováme bochánek do dlaně se zahnutými prsty a krouživými pohyby na pracovní ploše rukou tvoříme souměrný bochánek. Ten následně rozválíme články všech prstů do pramenu o délce cca 22 cm. Snažte se, aby byl pramen v celé své délce stejně široký. Tohle uděláme se všemi devíti bochánky. 

TIP: Pokud se rozhodnete neplést vánočku, ale připravit si „vánoční briošky“, pak vám postačí jen první část tohoto popisu, ve kterém tvoříte bochánky. Ty následně rukou položte na plech, zakryjte utěrkou a nechte v pokojové teplotě naposledy asi 20 min nakynout. 

Pokud tvoříte vánočku, teď přijde ta chvíle, kdy si pustíte naše video (najdete ho nahoře). 

Vánočku se nám osvědčilo plést z devíti dílů. Z osmi pořád praskala. A to mě fakt štvalo.😁 Ač jsem se snažila recept různě upravit, nakonec jsem nechtěla zhoršit chuť nebo konzistenci za cenu toho, že budu mít vánočku z osmi pramenu. Vánočka z devíti pramenu je navíc na pletení mnohem, ale mnohem jednodušší. Spodní patro se skládá ze čtyř pramenů. Prostřední ze tří a horní ze dvou. 

Jakmile máme spodní patro upletené, položíme jej na plech. Malíkovou hranou uděláme uprostřed spodního patra menší důlek, kam následně střední patro krásně zapadne. Na spodní patro položíme prostřední patro (opět malíkovou hranou uděláme důlek) a poslední horní patro položíme na vánočku tak, že konce přetáhneme přes konce a podložíme je pod vánočku. 

Následně do vánočky napícháme párátka tak, že každé párátko bude držet jednotlivé copy, aby se při kynutí a následném pečení nesesunuly. 

Pod utěrkou necháme v pokojové teplotě kynout. Nám to trvalo cca 30 min. Tento proces nevynechejte, pokud dáte upletenou vánočku rovnou do trouby, mohla by popraskat rychlým kynutím za vysokého tepla. Nedáváme ji do trouby ani na topení, máme odzkoušené, že tak vánočka snadno překyne. 

Krok 3 – Kynutí a pečení

V čase kynutí si rozšleháme jedno vejce. Pak už jen zbývá rozehřát troubu na 180 stupňů horkovzduch. 

Nakynuté vánoční briošky nebo vánočku pomažeme rozšlehaným vajíčkem pokojové teploty, posypeme plátky nebo hranolky mandlí a pečeme prvních 5 minut na 180 stupňů. Následně teplotu stáhneme na 160 stupňů a vánoční briošky pečeme dalších 10-15 min (celkem tedy 15-20 min), vánočku dalších 20 min (celkem tedy 25-30 min). Naše trouba ale peče jak drak, takže radši propečení zkontrolujte dřevěnou špejlí nebo párátkem. Pokud byste měli pocit, že se vánočka začíná připékat, klidně ji přikryjte kouskem alobalu.

Vánoční briošky / vánočku vytáhneme z trouby, pakliže na špejli nemáme ani kousek těsta. Počkáme dvě minuty, pak vše přesuneme na chladicí mřížku, vytáhneme z vánočky párátka a necháme pečivo úplně vychladnout. Nikdy nezakrojujte do teplé vánočky. Vánočka by se srazila a to bych byla smutná nejen já a vánočka, ale hlavně vy.

Užijte si vánoční svátky se svými blízkými, opatrujte se v této nelehké době a vidíme se brzo u nějakého dalšího receptu. Pac a pusu. ❤️