ZAPEČENÉ TĚSTOVINY S RAGÚ A DÝNÍ

A protože klasické ragú už zná každý, napadlo mě jej maličko pozměnit a vlastně z toho udělat jiné jídlo. Protože svět bez invencí by byl světem o ničem.

Počet porcí:

4

Doba přípravy:

90 min

Kdy podávat:

Oběd, večeře

 O receptu

Celozrnné fettuccine, na které se zachytí hromada té nejlepší omáčky. Omáčky, do které jsem poctivě nakrájela a zarestovala na barvu (a tudíž chuť) plno kořenové zeleniny, a v neposlední řadě kvalitní bio namleté hovězího maso. To vše zjemněno dýňovým pyré a zapečené v jednom hrnci s natrhanou mozzarellou, pecorinem a čerstvou bazalkou. Tohle je domov v pupíčku. Fakt. Takhle se budete cítit, jakmile si vložíte první porci do úst. Recept je spíše časově náročný, ale vynahradí vám to na chuti a nenáročnosti. Tak se do něj pustíme, co vy na to?😊

Suroviny
RAGÚ

  • 4 lžíce oleje
  • 110 g mrkve
  • 140 g petržele
  • 150 g řapíkatého celeru
  • 2 velké cibule
  • 50 g žampionů
  • 10 g jalapeňo
  • 300 ml červeného vína
  • 500 g rajčatového pyré (passata, doporučujeme značku Mutti)
  • 500 g bio hovězího zadního spodní šál
  • 100 g anglické slaniny
DÝŇOVÉ PYRÉ

  • 1 malá dýně Hokaido (potřebujeme z ní okolo 120 g dýňového pyré)

 

NA DOKONČENÍ

  • 330 g čerstvých celozrnných těstovin (nejlépe fettuccine nebo jiné širší těstoviny, které mají na povrchu semolinu)
  • 125 g (1 balení) mozzarelly
  • Pecorino dle libosti
  • Čerstvá bazalka, microgreens

Postup

Krok 1 – Ragú

Nejprve omyjeme mrkev, petržel, řapíkatý celer a jalapeňo. Žampiony očistíme, já třeba nemám ráda nožičky, takže jsme nožem oloupali jen hlavičky. Ty nakrájíme na tenké plátky. Mrkev a petržel nakrájíme na malé kostičky, řapíkatý celer škrabkou oškrábeme a zbavíme se tak dlouhých vlásků, které na sobě má, a nakrájíme taktéž na malé kostičky. Jalapeňo zbavíme stopky, zrníček a takové té bílé dužiny uvnitř, protože ta pálí jak čert.🙈 Nakrájíme najemno. Cibuli oloupeme a taktéž nakrájíme najemno. Maso s anglickou slaninou si společně nameleme na hrubé šajbě, případně máme již koupené hovězí mleté (v tomto případě nakrájím anglickou slaninu na malé kostečky).

Krok 2 – Dokončení ragú

Do hrnce (nejlépe s litinovým povrchem a který jde dát do trouby) nalijeme 2 lžíce oleje a necháme jej rozpálit. Následně do něj nasypeme petržel a mrkev. Necháme oboje restovat na střední až vyšší stupeň. Zeleninou moc nemícháme, stačí tu a tam, aby se krásně zkaramelizovala, ale nepřipálila. Jakmile zelenina zesklovatí, přisypeme do hrnce řapíkatý celer. Ten jde na řadu až později, neboť jemu stačí menší čas než mrkvi a petrželi. Po pár minutách přisypeme také cibuli. Vše následně restujeme společně do zlatavé barvy. Nebojme se barvy. Nesmíme zeleninu spálit, ale zároveň barvu potřebujeme, protože tak vzniká chemickou reakcí, která nám dává tu kýženou chuť. Přisypeme jalapeňo, žampióny a restujeme ještě 2 minuty. Následně přilijeme do hrnce nadvakrát červené víno. Poprvé vlijeme, necháme skoro celé zredukovat, jakmile zbývá v hrnci zhruba 20 % vína, dolijeme druhou půlku, kterou necháme zredukovat na sílu skoro celou. Předehřejeme troubu na 185 stupňů horkovzuduch, kam později přidáme dýni na dýňové pyré. Mezitím si opepříme a nasolíme maso, v jiném velkém hrnci nebo na velké pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje. Jakmile je olej pořádně rozehřátý, vsypeme do něj maso a zprudka na vysoký stupeň restujeme, dokud nemáme maso krásně ze všech stran opečené. Nesmí se nám dusit! To by nám vytekla šťáva a maso bylo suché a bez chuti. Mezitím se nám zredukovalo víno, takže můžeme do našeho základu nasypat orestované maso včetně případné šťávy a tuku. Do hrnce přilijeme passatu, zarestujeme ji taktéž na chuť aspoň 5 minut (neuspěchejme to, protože v rajčatech je taky cukr, která nám dodá chuť po karamelizaci), směs osolíme, přidáme do ní bobkový list a nejlépe pyramidu s kořením do vývaru, pokud nechcete kupovat sítko na kuličky celého pepře, nového koření aj. Pak přikryjeme hrnec a necháme na nízkou teplotu dusit aspoň hodinu. Mezitím si připravíme dýňové pyré. Dýni rozkrojíme napůl, vydlabeme z ní střed, posolíme ji a řeznou stranou obě půlky položíme na plech s pečicím papírem. Pečeme do změknutí, u nás to trvalo zhruba 25 min. Troubu nevypínejte, hned za chvilku do ní totiž dáme zapékat celou směs. Pouze snižte teplotu na 165 stupňů. Z dýně odkrojíme slupku a v mixéru dýni rozmixujeme na pyré. 15 min do konce dušení ragú si už natrháme mozzarellu, nastrouháme pecorino a pokud nemáme čerstvé, nýbrž sušené těstoviny, dáme je už v této chvíli vařit. Hotové ragú ochutnáme, dosolíme, dopepříme, případně přidáme trošku cukru nebo vinného octu na doladění chuti.

Krok 3 – Sumarizace do hrnce

Těstoviny zcedíme, nasypeme je do hrnce k ragú, přidáme dýňové pyré a vše zamícháme. Směs posypeme natrhanou mozzarellou, nastrouhaným pecorino a dáme do trouby bez pokličky zapéct na 15 minut. Hlídáme, zda se nepálí mozzarella.

Do hrnce položíme několik lístků čerstvé bazalky a servírujeme do hlubokého talíře.😊 Nechte si chutnat, preclíčci.🥨