RYCHLÝ DÝŇOVÝ PERNÍK

Znáte taková ta jídla, která prostě jíte a jíte, i když víte, že už nemůžete a za chvilku prasknete?😁 Tak tohle je přesný příklad tady pana dýňového perníka. Hříšně dobrý! Dýňových receptů jsou všude mraky a když jsme se dívali na naši dýni doma, v hlavě nám běhala dýňová polévka, dýňová bábovka nebo dýňový páj. Ale myslím, že jsme udělali nakonec dobře! Posuďte sami po vyzkoušení.🤗

Počet porcí:

12 dílků

Doba přípravy:

50 min (z toho 30 min pečení)

Kdy podávat:

Snídaně nebo svačina

 O receptu
Perník je vděčný recept. Neznám nikoho, komu by nechutnal. Teda minimálně tehdy, když je správně vláčný, měkoučký a není přeslazený jako cecek. Což tenhle všechno výše zmíněné splňuje. 🙂 A protože nás všechny přepadají v ocbhodě chutě na dýni a myslím si, že není domácnost, která by ji teď na podzim doma neměla, přidali jsme do perníku nastrouhanou dýni. Můžete ale určitě použít pečenou řepu nebo jablko. Na perník jsme namazali poctivou vrstvu mandarinkové kyselkavé marmelády, na ni strouhaný jemný kokos, nasekané pražené mandličky a pecičky belgické (nebo prostě jakékoliv jiné) kvalitní čokolády.

 

Suroviny

Perník

  • 200 g celozrnné pšeničné mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 120 g světlého třtinový cukru 
  • 2 lžičky kakaa (nejlépe značky Van Houten)
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 3 špetky soli
  • 3 zarovnané lžičky sody (12 g)
  • 440 ml kefíru
  • 100 g strouhané dýně Hokaido
  • 100 ml oleje
  • 2 vejce od šťastné slepičky
  • 2 lžíce kvalitního rumu
  • 2 lžíce citronové šťávy
Na dozdobení

  • Marmeláda na pomazání dle libosti (mandarinková nebo jakákoliv jiná)
  • 20 g kokosu na posypání
  • 20 g karamelové čokolády (doporučujeme značku Callebaut)
  • 20 g ruby čokolády (taktéž doporučujeme značku Callebaut, ale stačí klidně jen karamelová nebo bílá čokoláda)
  • 30 g pražených mandlí Lucky Alvin (tyhle si kupujeme moc rádi)

Postup

Perník  

Všechny suroviny si připravíme na pracovní plochu a necháme aspoň půl hodiny v pokojové teplotě. Děláme to proto, aby nám výsledné těsto pěkně naskočilo a nesrazilo se vlivem rozdílnosti teplot. Přichystáme si obdélníkový vyšší plech o rozměrech 25x20 cm, který vysteleme pečicím papírem. Troubu si předehřejeme na horkovzduch 170 stupňů. Perník je hotový velmi rychle. V podstatě jen smícháme mokré suroviny se suchými. Do mísy od robota (pokud jej máte a budete používat) si tedy odměříme kefír, nastrouháme najemno syrovou dýni bez slupky, přilijeme olej, rozklepneme vejce, přidáme rum a citronovou šťávu. Vše promícháme metličkou. Vedle v míse smícháme cukr s celozrnnou a hladkou mouku, perníkové koření, kakao a sůl. Zamíchanou suchou směs vysypeme do mokré směsi a vše stěrkou při ručním zapracování a káčkovou metlou v případě robota promícháme. Nemícháme zbytečně dlouho. Jen tak, aby se vše promíchalo. Jinak hrozí, že se moc provážou vlákna lepku a korpus nám pak na povrchu popraská. Nyní přichází na řadu přidání sody a její vmíchání stěrkou. Sodu přidáváme až nakonec, protože její kypřící funkce začínají fungovat ihned, a tedy je důležité dát po přidání perník ihned do trouby. 

Perník pečeme 30 minut. Naše trouba je dost rychlá, takže vy radši zkoušejte postupně píchat špejlí (nebo párátkem, pokud špejli doma nevedete :D). Pokud se nám na ni nic nepřichytilo, pak plech s perníkem vytáhneme. Necháme zhruba 5 min odpočinout, následně perník vyjmeme z plechu a sloupneme pečící papír ze stran a zespod.

Upečený perník opatrně přesuneme na chladicí mřížku a necháme půl hodiny vychládnout. Následně namažeme celý povrch poctivou vrstvou marmelády, posypeme kokosem, nasekanými opraženými mandlemi a kousky čokolády.

 

Share This