HŘÍŠNĚ ČOKOLÁDOVÉ COOKIES

Když jsem si nenamalovaná a po celém dnu dost opotřebovaná 🙈 vychutnávala ve stories čerstvě upečené vanilkové cookiesky, netušila jsem, jakou vlnu zpráv s žádostí o recept tím spustím. A moc nás to potěšilo.😊 Recept ze stories na vanilkové cookies jsme si nechali v šuplíčku, protože ten šel do ULALA kuchařky, ale vymysleli jsme jiný, který rozhodně všechny čokoholiky dostane do kolen.😍

Počet porcí:

16 cookies

Doba přípravy:

1 hod 35 min (z toho hodina chlazení a 11 min pečení)

Kdy podávat:

Po obědě ke kafíčku

 O receptu

Jestli něco nevydržím si nekoupit, když jsem v McDonald’s, pak jsou to jejich cookiesky.😁 (Edit: minule jsem si jednu cookiesku u nich koupila a byla tak suchá, že už si radši pokaždé upeču tyhle naše 😁.) Takže mít na blogu aspoň jeden cookieskový recept je snad povinnost.😁 Představte si, že už při přípravě těsta cítíte mravenčení na stranách čelisti, jak se vám tvoří enormní množství slin na tuhle mňamku.😍 Ta omamná vůně našlehaného másla s kakaem a kvalitní rozpuštěnou čokoládou. A to není všechno. Dovnitř dáváme lžičku marmelády, protože po upečení? Ách! Přála bych vám mít tu možnost takovou cookies teď hned ochutnat. Když si ji dáte do pusy, její povrch krásně křupne. Uvnitř vás ale čeká balada o vláčnosti a všeho, jen ne suché sušenky. Není jen sladká, ale i malinko kyselkavá a slaná. Prostě koncert chutí. Dost bylo popisování, sama jsem teď na ně dostala znovu chuť, takže jdeme na recept.😊

 

Suroviny

Cookies

  • 230 g hladké pšeničné mouky
  • 220 g másla
  • 220 g cukru
  • 90 g bílé čokolády (doporučujeme značku Callebaut)
  • 80 g 55 % hořké čokolády
  • 40 g kvalitního kakaa (doporučujeme holandskou značku Van Houten, kterou seženete ve všech supermarketech)
  • 1 vejce vel. M šťastné slepičky
  • 2 ČL domácího kvalitního vanilkového extraktu
  • 1 g soli
  • 4 g kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
  • 2 g sody na pečení
  • 5 PL kvalitní marmelády dle chuti (super bude malinová, ostružinová, citronová, jakákoliv do kysela)
Na dozdobení

  • 20 g karamelové čokolády (doporučujeme značku Callebaut)
  • 20 g ruby čokolády (taktéž doporučujeme značku Callebaut, ale stačí klidně jen karamelová nebo bílá čokoláda)

Už jste viděli naši kuchařku? Tento ikonický recept na cookies a dalších 134 do detailu popsaných receptů naleznete v naší kuchařce ULALA, která obsahuje i praktický stojánek a unikátní horní indexy, které usnadňují orientaci v postupu. 

Koupí kuchařky podpoříte naši práci a my tak budeme moct pro Vás vytvářet více receptů na blog.

Děkujeme :-).

Chci se podívat na ULALA kuchařku.

Lubojatzky

Zažijte ULALA ve Vaší kuchyni

Postup

Cookies  

První krok je dost důležitý, proto jej nesmíme odbýt. Vytáhneme si z lednice vejce (1) a odvážíme máslo (220 g), které nakrájíme na menší kostky (zhruba 2 cm). Oboje necháme v pokojové teplotě hodinku odpočívat. Zároveň ale nesmíme nechat máslo povolit moc, jinak se nám z cookies stanou placky a nebo je budeme muset chladit před pečením o mnoho déle v lednici.

Po půl hodince si rozpustíme v misce pouze hořkou (80 g) čokoládu v mikrovlnce na nízký výkon (max 600 W, jinak má tendenci se čokoláda zespod pálit) nebo ve vodní lázni. Vodní lázeň připravíme tak, že do malého hrnce bez nálevky napustíme vodu (nemusí jí být moc, stačí velký hrnek vody a důležité je, aby se zespod voda nedotýkala mísy, jinak se může čokoláda spálit), do hrnce posadíme nerezovou mísu, která bude natolik velká, že zaplní celý hrnec a nikde nebude žádná díra, odkud by mohla unikat pára ven. Pokud se totiž čokoláda dostane do kontaktu s vodou, může se srazit. Čokoládu nalámeme na menší kousky, aby se rozpouštěla rychleji, a vložíme ji do misky. V hrnci pod ní necháme vodu klokotat a čokoládu pomalu mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Misku s rozpuštěnou čokoládou zespod otřeme utěrkou a posadíme mimo teplo, aby nám čokoláda vychládla do pokojové teploty.

Dále prosejeme do střední mísy mouku (230 g), kakao (40 g), kypřicí prášek do pečení (4 g), sodu (2 g) a sůl (1 g), vše společně lžící promícháme.

Nyní přichází čas na máslo (to by mělo mít už pokojovou teplotu), které nasypeme do mísy od robota (mísa i káčková metla musí mít taktéž pokojovou teplotu) a k němu přisypeme třtinový cukr (220 g). Robot s káčkovou metlou pustíme na střední až vysokou rychlost a necháme jej aspoň 3 minuty dělat svou práci. Po této době setřeme stěrkou suroviny ze stěn mísy a z metly a necháme znovu na stejnou rychlost běžet robota další minutu. Máslo musí být krásně našlehané a voňavé. Nyní přidáme vejce, domácí vanilkový extrakt (2 ČL) a rozpuštěnou čokoládu. Opět na střední až vysokou rychlost sléháme aspoň 7 minut. Tento proces opravdu neuspěchejme. Stojí totiž za tím, že na konci pečení budeme držet v ruce překrásně uvnitř vláčné a na povrchu křupavé cookiesky.

Do mísy nasypeme promíchanou mouku s kakaem, kypřícím práškem do pečení, sodou a solí. Nyní snížíme rychlost na minimum a necháme suché suroviny zapracovat do těch mokrých. Pozor, v tomto procesu je nežádoucí míchat déle než minutu. Jinak se začnou spojovat vlákna lepku z mouky a po upečení budeme mít nežádoucí konzistenci.

Přidáme pecičky bílé (90 g) čokolády (nebo nasekanou bílou čokoládu) a promícháme v robotu ne déle než 30 sekund. Pokud náhodou nemáme všechny suroviny promícháne, několika pohyby ručně stěrkou dílo dokonáme.

Pokud se nám vlezou do lednice dva plechy, pak si vezmeme ty. Pokud ne, pomůžeme si velkými plastovými prkýnky, na které dáme pečicí papír. Pracujeme rychle, protože nechceme, aby se nám máslo moc rozpustilo.

Půlku těsta dáme do mísy, kterou přikryjeme potravinářskou fólií, a dáme odpočívat do lednice. Přichystáme si naběračku na zmrzlinu, která má mechanismus na zmáčknutí a samovypadnutí kopečku, o průměru kopečku 5 cm. Našla jsem na internetu třeba tuto. Naběračkou nabereme těsto přesně tak, aby ho bylo zhruba o 10 % více, než kolik by se vlezlo do zarovnaného kopečku. Doprostřed kopečku palcem jedné ruky uděláme kolmo ke dnu solidní díru, do které čajovou lžičkou vložíme trošku marmelády. Po stranách kopečku nám díky proboření palcem vylezlo těsto, které použijeme na zadělání díry, ve které máme marmeládu. Pokud cítíte, že by mohla marmeláda vytéct a že se vám nepodařilo dostatečně probořit palec ke dnu, pak si raději kousek těsta ulomte z mísy a zacpěte jím díru. Následně se snažíme kopeček malinko zarovnat a pak hned vyklopíme na pečicí papír zadělanou dírou na plech. Pracujeme rychle, nejlépe přizveme do kuchyně partnera nebo děti, kteří nám budou plnit cookiesku marmeládou. Coookies dáváme do větší vzdálenosti od sebe. Nám na plech vždycky vešlo celkem 8 cookies. Po vytvoření 8 cookies (z poloviny těsta), přikryjeme kopečky fresh fólií a dáme do lednice odpočívat aspoň na hodinu. Rychle vytáhneme druhou polovinu těsta a uděláme to stejné, co s první půlkou.

A teď pozor, pokud nemáte doma naběračku na zmrzlinu a nechcete si ji ani pořídit, pak jediný způsob je dát přikryté těsto potravinářskou fólií ihned po zpracování v robotu do lednice, kde ho necháte pořádně vychladit (minimálně 2 hodin), aby šly kuličky tvarovat. Pak rukou vytvoříme malé kuličky o velikosti kopečku zmrliny. Takového, jak vždycky rádi šidili u nás prodejci kopečkové zmrzliny, haha.😁 Do těchto ručně vypracovaných kuliček bohužel není možné marmeládu dál, aniž by nám hrozilo její vytečení při pečení. Dejte opět na hodinu do lednice před pečením, protože to je to, co zařídí, aby se cookies krásně roztekly a nestaly se z nich placky.

Po hodině v lednici cookies rovnou vložíme do trouby vyhřáté na 190 stupňů a pečeme 11 minut. Radši poprvé kontrolujte cookiesky v troubě (obzvlášť jejich okraje), dokud si nevychytáte pečení v té vaší. Naše peče poměrně rychle.

Po upečení necháme sušenky 5 minut na plechu, mezitím do nich jemně zatlačíme kousky čokolády (pecičky nebo nasekanou čokoládu) a následně je velice jemně rukou přesuneme na chladicí mřížku, kde je necháme zcela vychladnout.

No a schválně nám na konci tohoto celého procesu napište na Instagram, jestli jste někdy měli na jazyku něco lepšího.😍 Krásný den všem.🌸

PS: Uchovávejte cookies v krabičce bez přístupu vzduchu (max čtyři dny) a nebo v mrazáku (ne déle než měsíc).