TRHANÉ VEPŘOVÉ V BBQ OMÁČCE VE VÍCEZRNNÉ BULCE

Sezóna hambáčů a jejich grilování je už za námi, ale víte, na co tím pádem přichází čas? Na trhané maso v bulce! Ojojoj, kdybyste jen tuhle bombu ochutnali. Nejměkčí bulky světa, šťavnaté maso, rozpouštějící se cheddar a čerstvá zelenina.

Počet porcí:

4

Doba přípravy:

4 hod (z toho 3,5 hod pečení a kynutí) 

Kdy podávat:

Oběd/večeře

 O receptu
Vsadím se, že půlka z vás teď vidí bulky a řekne si, že to je moc komplikované. Omyl. Zvládne je každý z nás, když bude přesně dodržovat postup. 🙂 Odměnou nám pak budou měkoučké máslové briošky ovoněné kmínem, který perfektně sedí k vepřovému ramínku, nebo taky častěji nazývané vepřové pleci. Na mase nešetřete a kupte si farmářské, pokud máte možnost. Zbytek už jsou běžně dostupné suroviny. Jo a ještě mouka je samozřejmě důležitá. Máme pro tento recept odzkoušenou Mlynářovu mouku, se kterou pečeme a vaříme už víc jak půl roku a nebylo by jídlo, které se nám s ní nepovedlo. Celozrnou a špaldovou hladkou koupíte buď online na Košíku nebo Rohlíku, a nově taky fyzicky na všech pobočkách Globusu. 🙂
Suroviny
CELOZRNNÉ BULKY

NA POTŘENÍ

  • 1 žloutek
  • 2 lžíce mléka
  • bílý/černý sezam
TRHANÉ VEPŘOVÉ MASO 

  • 500 g vepřové plece
  • 2 lžíce oleje
  • 1 velká žlutá cibule
  • stroužky česneku zbaveného klíčku
  • 80 g třtinového cukru
  • 140 g jablečného vinného octu
  • 200 g rajčatové passaty
  • 2 lžičky kvalitní hořčice
  • pár kapek worcesteru
  • 3 lžičky uzené sladké papriky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 2 bobkové listy

 

VŠECHNO OSTATNÍ

  • salát little gem
  • cherry rajčata
  • nakládané cibulky nakyselo

Postup

Krok 1 – Bulky

Vytáhneme si z lednice vejce, odměříme mléko a máslo na bulky. Bramboru, která je aspoň o 30 g těžší než požadovaná váha, uvaříme ve slupce ve vodě. Vybírejte raději menší brambory, které se rychlejši uvaří. Mezitím si do misek navážíme všechny zbylé suroviny na bulky. Poté si v hrnku vidličkou smícháme rozdrobené droždí a třtinový cukr. Zalijeme vše teplým mlékem (teplota mléka nesmí přesáhnout teplotu těla, takže ohříváme max na 37 stupňů), přisypeme lžíci špaldové mouky z navážené kupičky, špetku soli, promícháme a povrch posypeme trochou špaldové mouky. Hrnek zakryjeme čistou utěrkou a necháme vzejít kvásek na teplém místě (potrvá to přibližně 15 min). Mezitím si smícháme v míse od robota zbylou mouku, kmín, uvařenou oloupanou nastrouhanou bramboru a sůl. K tomu přilijeme vzešlý kvásek a vejce. V kuchyňském robotu s nástavcem na hnětení na nejnižší rychlost těsto zamícháme. Jakmile budou všechny suroviny zapracované, postupně přidáváme po kouskách změklé máslo (snadno povolíme máslo nakrájené na menší kousky pár sekund v mikrovlnce, nesmí se začít rozpouštět). Hněteme v robotu 10 min, aby se těsto krásně propracovalo a lepek se začal vázat. Těsto se bude maličko lepit, nebojme se toho, vložíme jej i tak do mísy vysypané trochou špaldové mouky. Mísu zabalíme fresh fólií a dáme kynout na teplé místo (trouba vyhřátá na 37 stupňů nebo k radiátoru) po dobu hodiny nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Poté těsto vyklopíme na vál, potravinářskou fólii si ještě uschováme, ať neplýtváme. 🙂 Vál si pomoučíme až v případě nouze, jinak pracujeme se stěrkou. Pomocí stěrky těsto natahujeme a zpět převracíme, aby se krásně navázal lepek a výsledné bulky byly nejen měkké a nadpozemsky nadýchané, ale i dobře stravitelné. Několikrát roztažené a zpátky převrácené těsto vložíme zpět do mísy, obmotáme uchovanou fresh fólií a dáme zrát do lednice na hodinu.

Krok 2 – Trhané vepřové a BBQ omáčka

Na tento recept je ideální poctivý litinový hrnec o objemu cca 2,2 l (my máme Staub), ve kterém se nám bude maso krásně nejrpve opékat a pak dusit.  Pokud jej nemáte, použijte klasický hrnec. Vepřovou plec vcelku opepříme, osolíme a vložíme do hrnce, kde už máme lžíci rozpáleného oleje. Ze všech stran maso opečeme, dokud se nám neudělá zlatavá kůrčička. Poté celé maso vytáhneme a položíme jej na talíř. Nyní nalijeme do hrnce druhou lžíci oleje. Nápek zatím v hrnci necháme. Později se nám sám krásně sloupne. Do rozpáleného oleje přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme ji dozlatova. Jakmile už se blížíme ke zlatavé barvě, posypeme cibulku rovnoměrně cukrem, který necháme rozpouštět, aniž bychom jej míchali. Na tuto fázi je lepší si teplotu snížit, my u devítistupňové indukce používáme sílu max. 4. K rozpuštěnému cukru přidáme prolisovaný česnek, přilijeme jablečný vinný ocet, rajčatovou passatu, hořčici, worcester, sušené oregáno, sušený zázvor, uzenou sladkou paprikou, bobkový list, sůl a pepř. Omáčku promícháme, vložíme do ní opečené maso a nezapomene do hrnce nalít i šťávu, která při odpočívání z masa vytekla. Následně maso pomalu v hrnci dusíme do takového změknutí, až se nám bude rozpadat (cca 3,5 hodiny). 

Krok 3 – Bulky pokračování 

Po hodince těsto prohněteme, zvážíme celkovou hmotnost a rozdělíme jej na 8 dílů. Každý díl by měl mít 73 g, ale raději udělejte kontrolu, abyste měli jednu bulku jako druhou. Každý kousek vytvarujeme do podoby kuličky na pracovní ploše. Snadno to jde tak, když bříška prstů směrujeme do pracovní plochy a hřbetem ruky vytvoříte v podstatě „most“. Snad je to pochopitelné, haha. 😀 V zápěstí pak vytvoříme rotační pohyb. Bulky pokládáme na plech vystlaný pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a dáme kynout na zhruba 30-45 min. Pozor, aby nepřekynuly. Poté potřeme rozšlehaným žloutkem s mlékem, posypeme bílým a černým sezamem a dáme péct do trouby na 200 stupňů 10-12 min. Měly by být krásně zlatavé na povrchu, pokud budeme píchat špejlí, pak se nesmí těsto přilepit na špejli. Pokud se ještě maličko lepí, pak bulky necháme o chvíli déle v troubě. Po upečení bulky přendáme z horkého plechu na mřížku, aby nám vychladly. Rozkrojíme až když jsou vychladlé, jinak se srazí.

Bulku rozpůlíme napůl a obě části dáme opéct na pánev s nepřilnavým povrchem. Pokud milujete máslo, nechte ho trošku rozpustit na pánvi. Bulky tak budou ještě chutnější. Na spodní část bulky navrstvíme hromádku pokrájenéhých listů salátu little gem, na salát položíme nakrájená cherry rajčata, poté přijde vidličkou natrhané maso obalené v BBQ omáčce, posypeme vše cheddarem a nakonec přidáme nakládané cibulky. Pak už jen zbývá přiklopit druhou částí bulky.
Recept byl připravený ve spolupráci s Mlynářovými moukami. Produkty této značky používáme v naší kuchyni už pěknou řádku měsíců a kromě klasické hladké, polohrubé a hrubé mouky nedáme dopustit na celozrnnou a špaldovou hladkou mouku. V nabídce jsou také různé luštěninové mouky (hrachová, cizrnová, fazolová…) a nebo jemná krupička. Vše seženete online na Košíku, Rohlíku a nebo fyzicky v Globusu. Mlynářovy mouky

Poctivá tradice z Polabí

Share This