PEČENÁ ZELENINA S PRAŽMOU
Je nám jasné, že většina z nás ocení inspiraci na to, co si třeba uvařit přes týden, aby to bylo rychlé, zdravé a vydatné.😊 Na tyhle případy je tady tohle jídlo, kdy do pekáče naházíte zeleninu, kterou aktuálně máte v lednici a na kunchyňské lince, a k tomu si připravíte krásné filé z čerstvé ryby. Máme připravení i video, jak rybu filetovat, ale ještě musíme doladit střih, takže se tady ukáže později. Pojďmě na to.🤗
Počet porcí:
2
Doba přípravy:
1 h (z toho 30 min pečení)
Kdy podávat:
Oběd/večeře
Na pečenou zeleninu
- 300 g oloupaných brambor
- 50 g brokolice
- 50 g cherry rajčat
- 60 g čerstvých očištěných žampionů
- 40 g Schwarzwald šunky
- 100 g červené očištěné cibule
- 120 g cukety
- 2 stroužky česneku
- 1/2 jalapeňo papričky
- 2 vejce od štastné slepičky
- 40 g mléka
- Sůl
- Kampotský černý pepř
- 2 lžíce olivového nebo rostlinného oleje
- Bylinky – my použili šalvěj a rozmarýn
- Drcený kmín
- Bílý vinný ocet
- Rybu dle vlastní preference (my použili pražmu královskou)
- olivový olej
- citronová šťáva
- bylinky (šalvěj, tymián)
- sůl
- Kampotský bílý pepř
- Salát (my použili Red Chart)
Postup
Brambory ve slupce dáme vařit do osolené vody. Kupujte raději v obchodě menší, jednak se rychleji uvaří a taky se budou lépe krájet, aniž by se rozpadly. Další věc je varný typ brambor. Doporučuju A nebo B, protože jsou méně moučné a nebudou se tak po uvaření rozpadat. Brambory vařte raději o trošku méně, stejně se dovaří ještě v troubě. Předvařujeme je ve vodě proto, aby byl pokrm rychleji hotový. Mezitím, co se nám brambory vaří, si připravíme vše ostatní. Schwarzwald šunku a oloupaný česnek zbavený středu nakrájíme najemno. Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky, cherry rajčata omyjeme a nakrájíme na poloviny. Omytou jalapeňo papričku rozřízneme napůl, odstraníme zrníčka a takovou tu „placentu“, na které zrníčka drží, a nasekáme ji najemno. „Placenta“ a zrníčka jsou totiž to, co ve výsledku tolik pálí. U krájení papričky je fajn vzít si rukavice a nebo ihned po dopracování s touto surovinou si umýt ruce mýdlem. Hlavně si nesahejte do pusy, nosu nebo jiných partií, rozumíme si. 😀 Brokolici rozkrojíme napůl, nožem ořežeme růžičky, které pokrájíme na drobné kousky a v cedníku je omyjeme studenou vodou. Žampiony oloupeme, já nožičky nemám ráda, takže jen hlavičky pokrájíme na tenké plátky. Rozklepneme si vejce do mléka, pořádně osolíme, opepříme a metličkou promícháme. Plech vymažeme pomocí mašlovačky olejem. Brambory nožovým testem postupně zkoušíme, jakmile už jsou na 60 % měkké (zhruba 8-10 min), můžeme je vytáhnout z hrnce a dát je do jiné nádoby, kde nám vychladnou rychleji než v horkém hrnci. Nožem oloupeme slupku brambor. Následně brambory nakrájíme na libovolné menší tvary, kostičky nebo kolečka. Na plech vysypeme všechny suroviny, přidáme bylinky (nejlépe čerstvé), drcený kmín (pár špetek) a dáme péct do trouby na 170 stupňů, dokud horní vrstva brambor nebude krásně opečená. U nás to bylo něco mezi 30-35 minuty. Cca 10 minut před koncem celou směs zalijeme rozšlehanými vejci s mlékem a jemně rovnoměrně pokapeme bílým vinným octem. Těsně před koncem snížíme teplotu na 120 stupňů a teď záleží, kolik máte času. Nejsnadnější je osolené a mírně opepřené filé položit na zeleninu a ještě pár minut celý pokrm péct. Ale nejlepší je rybu upéct v papilotě. Na obdélník pečícího papíru položíme filé ryby, pokapeme citronovou šťávou, promneme v rukou, pokapeme olivovým olejem, promneme v rukou, osolíme, opepříme bílým pepřem a na každé filé položíme bylinku dle libosti. Z pečícího papíru vytvoříme balíček, který ovážeme provázkem a pečeme přibližně 6 minut. Raději méně, než ji zabít a ochudit se tak o krásnou vláčnou a lesklou rybu. Pak už jen zbývá filé z balíčku vybalit a naservírovat společně se zeleninou a salátem na stůl. Nechte si chutnat. 🙂